NHG voor professionals

Vind alles wat je nodig hebt om je klant goed te helpen

Wist je dat we de V&N herschrijven?

De Voorwaarden en normen die per 1 januari 2024 gelden worden geschreven in heldere en begrijpelijke taal. Ook passen we de indeling aan.

Dit geeft meer duidelijkheid aan geldverstrekkers en adviseurs over hoe de regels werken en wat de rol van NHG is. Zo zorgen we met elkaar voor het beste resultaat voor de klant.

NHG nieuws voor professionals

Kwartaalbericht Q2

Nieuwsbericht - 1 aug 2023 Het lijkt erop dat er een einde is gekomen aan de daling van de huizenprijzen. Op jaarbasis dalen de huizenprijzen dit jaar weliswaar naar onze verwachting nog met circa 4,4%. Echter, op kwartaalbasis was bij de recente NVM-cijfers alweer sprake van een lichte stijging van de prijzen.

Meer energiebesparende maatregelen in minder hypotheken met NHG

Persbericht - 20 jun 2023 In 2022 daalde het aantal verstrekte hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) met 18%. Nog steeds werden in 2022 ruim 101.400 hypotheken afgesloten met het vangnet van NHG, waarmee de risico‘s van eigenwoningbezit worden beperkt. De afname is met name veroorzaakt door de gestegen hypotheekrentetarieven en de hoge huizenprijzen. Wel steeg het aandeel leningen waarin energiebesparende maatregelen zijn meegefinancierd naar bijna 31%. Dit blijkt uit het jaarverslag 2022 van NHG.

Inkomensverklaring Ondernemer: nieuwe toetskaders

Inkomensverklaring ondernemer Nieuwsbericht - 15 jun 2023 Samen met de rekenexperts en een aantal geldverstrekkers hebben we de toetskaders voor de Inkomensverklaring Ondernemer geactualiseerd. Het gaat hierbij om het verduidelijken van de kaders. Ook hebben we extra rekenvoorbeelden toegevoegd. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.

Hypotheekbezitter met financiële stress zoekt geen hulp

woningbehoud Nieuwsbericht - 7 jun 2023 Een op de vijf Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Ondanks die zorgen schakelt de helft van alle huiseigenaren geen hulp of adviseur in bij (dreigende) problemen. Dit blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). 

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik gebruik maken van de nieuwe kostengrens of Voorwaarden en Normen (V&N) van het komende jaar?

De datum van het bindend aanbod is leidend voor NHG. Indien het bindend aanbod van de geldverstrekker is uitgebracht na 1 januari van een bepaald jaar, dan gelden ook de V&N van het jaar van het bindende aanbod. Ditzelfde geldt ook voor de kostengrens.  
Dit kan betekenen dat een nieuwe kostengrens geldt voor een woning die je voor 1 januari hebt gekocht, omdat het bindend aanbod na 1 januari is uitgebracht

Gelden er ook ruimere mogelijkheden op het inkomen bij aankoop van een energiezuinige woning?

Bij de aankoop van een energiezuinige woning mag een bedrag van € 9.000 buiten beschouwing gelaten worden. De definitie van een energiezuinige woning is een woning met energielabel A++ of hoger (afgegeven voor 1 januari 2015), een energielabel A+++ of hoger (afgegeven vanaf 1 januari 2021) of met een Energie-index of Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,6 of lager, afgegeven voor januari 2021.
 
Voor energie-neutrale woningen, ook wel ‘Nul op de Meter’ woningen genoemd, geldt een verruiming op het inkomen van maximaal € 25.000, mits er een garantie is afgegeven door de bouwer.
 
Let op: Deze verruimingen gelden alleen bij een toetsinkomen van minimaal 33.000 euro! Meer informatie lees je in Norm 7.6 van de Voorwaarden & Normen.

Hoe kan ik voor mijn klant berekenen wat de mogelijkheden zijn voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen?

Met onze online rekenhulp bereken je eenvoudig, duidelijk en snel wat de mogelijkheden zijn voor je klant. 

Zit je antwoord er niet bij?

Geef je mening

We maken deze pagina's voor professionals zoals jij. Daarom horen we graag hoe we deze pagina nóg beter zouden kunnen maken. Voor jou, en voor anderen. Alle suggesties zijn welkom.

Feedback