NHG voor professionals

Vind alles wat je nodig hebt om je klant goed te helpen

Actueel: V&N 2023 in ontwikkeling

Per 1 januari 2023 zullen nieuwe V&N van kracht zijn. Op de V&N innovatiepagina vind je een overzicht van de voorgenomen wijzigingen en een overzicht van belangrijke momenten in aanloop naar de nieuwe V&N.

NHG nieuws voor professionals

Vereniging Eigen Huis wil fors hogere grens Nationale Hypotheek Garantie

Nieuwsbericht - 14 jul 2022 Moet de NHG-Kostengrens omhoog, zoals Vereniging Eigen Huis oproept, of moeten we de huidige methodiek handhaven ten behoeve van het stabiliserend effect? De hoogte van de NHG-kostengrens is een veelbesproken onderwerp. Zo ook voor de NOS die ons om een reactie vroeg.

NHG kijkt kritisch naar erfpacht- en kortingsconstructies

NHG Nieuwsbericht - 16 jun 2022 NHG staat voor een toegankelijke koopwoningmarkt voor consumenten in kwetsbare situaties. Ook ons beleid ten aanzien van financiering van eigen woningen die op erfpachtgrond staan of met behulp van een kortingsconstructie worden verkocht zijn hier onderdeel van.  Erfpacht- en kortingsconstructies kunnen bijdragen aan een meer toegankelijke koopwoningmarkt, doordat woningen hiermee betaalbaarder kunnen worden.

Annemarie van Gaal versterkt RVC van NHG

Persbericht - 8 jun 2022 Annemarie van Gaal versterkt per 1 juli 2022 de Raad van Commissarissen van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Van Gaal is ondernemer, investeerder en schrijver van diverse boeken, columns en financiële opiniestukken. Ze is begaan met mensen die door life events de controle over hun leven en financiën verliezen en geeft ze adviezen om (opnieuw) controle over geldzaken te krijgen.

Tijdslijnen V&N 2023-1

Voorwaarden en Normen Nieuwsbericht - 25 mei 2022 Per 1 januari 2023 zullen nieuwe V&N van kracht zijn.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik gebruik maken van de nieuwe kostengrens of Voorwaarden en Normen (V&N) van het komende jaar?

De datum van het bindend aanbod is leidend voor NHG. Indien het bindend aanbod van de geldverstrekker is uitgebracht na 1 januari van een bepaald jaar, dan gelden ook de V&N van het jaar van het bindende aanbod. Ditzelfde geldt ook voor de kostengrens.  
Dit kan betekenen dat een nieuwe kostengrens geldt voor een woning die je voor 1 januari hebt gekocht, omdat het bindend aanbod na 1 januari is uitgebracht

Gelden er ook ruimere mogelijkheden op het inkomen bij aankoop van een energiezuinige woning?

Bij de aankoop van een energiezuinige woning mag een bedrag van € 9.000 buiten beschouwing gelaten worden. De definitie van een energiezuinige woning is een woning met energielabel A++ of hoger (afgegeven voor 1 januari 2015), een energielabel A+++ of hoger (afgegeven vanaf 1 januari 2021) of met een Energie-index of Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,6 of lager, afgegeven voor januari 2021.
 
Voor energie-neutrale woningen, ook wel ‘Nul op de Meter’ woningen genoemd, geldt een verruiming op het inkomen van maximaal € 25.000, mits er een garantie is afgegeven door de bouwer.
 
Let op: Deze verruimingen gelden alleen bij een toetsinkomen van minimaal 33.000 euro! Meer informatie lees je in Norm 7.6 van de Voorwaarden & Normen.

Hoe kan ik voor mijn klant berekenen wat de mogelijkheden zijn voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen?

Met onze online rekenhulp bereken je eenvoudig, duidelijk en snel wat de mogelijkheden zijn voor je klant. 

Zit je antwoord er niet bij?

Geef je mening

We maken deze pagina's voor professionals zoals jij. Daarom horen we graag hoe we deze pagina nóg beter zouden kunnen maken. Voor jou, en voor anderen. Alle suggesties zijn welkom.

Feedback