NHG voor professionals

Vind alles wat je nodig hebt om je klant goed te helpen

Meer oplossingen mogelijk bij hypotheekproblemen

Vanaf 1 januari 2024 zijn er meer mogelijkheden voor de geldverstrekker om woningbehoud te realiseren voor een lening met NHG. 

NHG nieuws voor professionals

Oproep aan Tweede Kamer: 'Verduurzamen moet eenvoudiger en betaalbaarder'

NHG Nieuwsbericht - 22 mei 2024 23 mei spreekt de Tweede Kamer in het commissiedebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving over een groot aantal zaken die verduurzaming van woningen moet versnellen, energielabels betrouwbaarder moet maken, en nieuwe duurzame woningen bereikbaarder.

NHG lanceert de pilot Woonlastenmonitor

Nieuwsbericht - 5 mei 2024 Maandag 6 mei lanceert NHG de Woonlastenmonitor. De monitor geeft inzicht in het sentiment rondom de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland. Terwijl het cijfermatig goed lijkt te gaan in Nederland, laten de bevindingen uit de Woonlastenmonitor een ander beeld zien.

Buitenlandtoetsing voor België niet mogelijk via BKR van 1 mei tot 1 oktober 2024

Nieuwsbericht - 4 mrt. 2024 Stichting BKR kan de buitenlandtoetsing voor België tijdelijk niet faciliteren.

Aanpassing werkgeversverklaring NHG

Nieuwsbericht - 1 mrt. 2024 Vanaf 1 maart 2024 mag gebruik gemaakt worden van een nieuwe NHG werkgeversverklaring. De mogelijkheid om flexibel budget als inkomen op de werkgeversverklaring in te vullen is aangepast. 

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik gebruik maken van de nieuwe NHG-grens of Voorwaarden en normen van het komende jaar?

De datum van het bindend aanbod is leidend voor NHG. Indien het bindend aanbod van de geldverstrekker is uitgebracht na 1 januari van een bepaald jaar, dan gelden ook de Voorwaarden en normen van het jaar van het bindende aanbod. Ditzelfde geldt ook voor de NHG-grens.  
Dit kan betekenen dat een nieuwe NHG-grens geldt voor een woning die je voor 1 januari hebt gekocht, omdat het bindend aanbod na 1 januari is uitgebracht

Gelden er ook ruimere mogelijkheden op het inkomen bij aankoop van een energiezuinige woning?

Bij aankoop van woningen met energielabel C of beter is er extra leenruimte op het inkomen. Deze extra leenruimte is afhankelijk van het energielabel: hoe beter het energielabel, hoe hoger de extra leenruimte. Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop bestaande bouw vind je hier.
Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop nieuwbouw vind je hier. 

Hoe kan ik voor mijn klant berekenen wat de mogelijkheden zijn voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen?

Met onze online rekenhulp bereken je eenvoudig, duidelijk en snel wat de mogelijkheden zijn voor je klant. Een volledig overzicht vind je hier.

Zit je antwoord er niet bij?

Geef je mening

We maken deze pagina's voor professionals zoals jij. Daarom horen we graag hoe we deze pagina nóg beter zouden kunnen maken. Voor jou, en voor anderen. Alle suggesties zijn welkom.

Feedback