NHG voor professionals

Vind alles wat je nodig hebt om je klant goed te helpen

Ons Service Center en afdeling Beheer & Kwijtschelding zijn donderdag 29 februari gesloten. Heb je een vraag? Gebruik dan onze virtuele assistent of bekijk de veelgestelde vragen

Meer oplossingen mogelijk bij hypotheekproblemen

Vanaf 1 januari 2024 zijn er meer mogelijkheden voor de geldverstrekker om woningbehoud te realiseren voor een lening met NHG. 

NHG nieuws voor professionals

NHG-grens stijgt naar € 435.000 in 2024, provisie blijft 0,6%  

Nieuwsbericht - 25 okt 2023 De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar €435.000. Deze verhoging maakt het voor meer mensen mogelijk om een woning te financieren met de bescherming van NHG. NHG biedt een vangnet als woningeigenaren te maken krijgen met financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden.  

Kwartaalbericht Q2

Nieuwsbericht - 4 aug 2023 Het lijkt erop dat er een einde is gekomen aan de daling van de huizenprijzen. Op jaarbasis dalen de huizenprijzen dit jaar weliswaar naar onze verwachting nog met circa 4,4%. Echter, op kwartaalbasis was bij de recente NVM-cijfers alweer sprake van een lichte stijging van de prijzen.

Meer energiebesparende maatregelen in minder hypotheken met NHG

Persbericht - 20 jun 2023 In 2022 daalde het aantal verstrekte hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) met 18%. Nog steeds werden in 2022 ruim 101.400 hypotheken afgesloten met het vangnet van NHG, waarmee de risico‘s van eigenwoningbezit worden beperkt. De afname is met name veroorzaakt door de gestegen hypotheekrentetarieven en de hoge huizenprijzen. Wel steeg het aandeel leningen waarin energiebesparende maatregelen zijn meegefinancierd naar bijna 31%. Dit blijkt uit het jaarverslag 2022 van NHG.

Hypotheekbezitter met financiële stress zoekt geen hulp

woningbehoud Nieuwsbericht - 7 jun 2023 Een op de vijf Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Ondanks die zorgen schakelt de helft van alle huiseigenaren geen hulp of adviseur in bij (dreigende) problemen. Dit blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). 

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik gebruik maken van de nieuwe NHG-grens of Voorwaarden en normen van het komende jaar?

De datum van het bindend aanbod is leidend voor NHG. Indien het bindend aanbod van de geldverstrekker is uitgebracht na 1 januari van een bepaald jaar, dan gelden ook de Voorwaarden en normen van het jaar van het bindende aanbod. Ditzelfde geldt ook voor de NHG-grens.  
Dit kan betekenen dat een nieuwe NHG-grens geldt voor een woning die je voor 1 januari hebt gekocht, omdat het bindend aanbod na 1 januari is uitgebracht

Gelden er ook ruimere mogelijkheden op het inkomen bij aankoop van een energiezuinige woning?

Bij aankoop van woningen met energielabel C of beter is er extra leenruimte op het inkomen. Deze extra leenruimte is afhankelijk van het energielabel: hoe beter het energielabel, hoe hoger de extra leenruimte. Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop bestaande bouw vind je hier.
Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop nieuwbouw vind je hier. 

Hoe kan ik voor mijn klant berekenen wat de mogelijkheden zijn voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen?

Met onze online rekenhulp bereken je eenvoudig, duidelijk en snel wat de mogelijkheden zijn voor je klant. Een volledig overzicht vind je hier.

Zit je antwoord er niet bij?

Geef je mening

We maken deze pagina's voor professionals zoals jij. Daarom horen we graag hoe we deze pagina nóg beter zouden kunnen maken. Voor jou, en voor anderen. Alle suggesties zijn welkom.

Feedback