Taxatie van een woning

Deze pagina

Het taxatierapport

Om een hypotheek te kunnen krijgen, heb je een taxatierapport van de woning nodig. Een taxatie kan je zelf regelen via een taxateur, een hypotheekadviseur of geldverstrekker.

Vanaf 1 juli staat NHG naast de traditionele manier van het taxeren van de woning, waarbij de taxateur de woning bezoekt en taxeert, een nieuwe en goedkopere type taxatie toe: de desktoptaxatie. Dit is een taxatievorm waarbij de taxateur vanaf de computer een modelwaarde beoordeelt, evalueert en goedkeurt. Dit wordt gedaan met behulp van een statistisch model en data over de woningmarkt.  

Deze vorm van taxatie kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning en het oversluiten van je hypotheek. In beide gevallen mag het hypotheekbedrag maximaal 90% van de marktwaarde bedragen.

Ga je verbouwen, energiebesparende voorzieningen treffen of gebruik maken van een energiebespaarbudget? Dan is het nog niet mogelijk om hiervoor een desktoptaxatie te gebruiken. We verwachten dat dit vanaf januari 2022 wel mogelijk is.

Voor de adviseur

 1. Vanaf 1 juli staan we ook desktoptaxaties toe als onderbouwing van de marktwaarde van een woning. Dit is een taxatievorm waarbij de taxateur een modelwaarde beoordeelt, evalueert en goedkeurt (EBA 210). Deze vorm van taxatie kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning en bij het oversluiten van een hypotheek. In beide gevallen tot maximaal 90% Loan to Value (LTV).

 2. Het is nu nog niet mogelijk om kwaliteitsverbetering en energiebesparende voorzieningen of het energiebespaarbudget mee te financieren op basis van een desktoptaxatie. We streven ernaar dat dit per 1 januari 2022 wel mogelijk is.

  In dit overzicht staat wanneer een desktoptaxatie wel of niet is toegestaan bij leningen met NHG.

 3. Toegestane desktoptaxatie producten:

  De Calcasa desktoptaxatie
  Het is niet nodig om in de Calcasa desktoptaxatie mee te geven of het een hypotheek met NHG betreft. Standaard wordt op iedere taxatie aangegeven of de taxatie wel of niet geschikt is voor NHG op basis van deze  business rules.

  Calcasa biedt dit product aan met de mogelijkheid om als geldverstrekker zelf ook business rules toe te voegen met betrekking tot de betrouwbaarheidseisen en de toepassing.

  Op www.desktoptaxatie.nl zie je welke geldverstrekkers de Calcasa desktoptaxatie accepteren.

   

  De Bureauwaardering van NRVT
  Bij de Bureauwaardering is het van belang dat uitsluitend de goedgekeurde modelwaarde mag worden gebruikt voor de hypotheekverstrekking. De zogeheten referentiewaarde is niet toegestaan.

  Meer informatie over de Bureauwaardering vind je hier.

 4. Let op! Iedere geldverstrekker kan zijn eigen beleid voeren op desktoptaxaties. Controleer dus goed of en onder welke voorwaarden een door NHG geaccepteerd desktoptaxatie product door de geldverstrekker van jouw keuze wordt geaccepteerd.

Bekijk hier de business rules

Veelgestelde vragen

Voor de hypotheekverstrekking is het nodig dat er een taxatie gedaan wordt. Hanteert NHG hiervoor andere richtlijnen tijdens de coronacrisis?

NHG hanteert op dit moment geen andere voorwaarden voor het doen van taxaties. Dat betekent dat de taxateur nog steeds fysiek moet langskomen om het onderpand intern te inspecteren. Vanaf 1 juli is het in sommige situaties ook mogelijk om een desktoptaxatie te gebruiken. HIER lees je in welke gevallen dat kan.

Moet een (reguliere) verbouwing in het taxatierapport zijn opgenomen?

De kosten van een (reguliere) verbouwing moeten uit het taxatierapport blijken. Ook in het geval de waarde voor verbouwing al toereikend is voor de gevraagde hypotheek. De enige uitzondering zijn kosten die in een Energie Bespaar Budget gaan

Is een taxatierapport of desktoptaxatie verplicht of is een losse modelmatige taxatie ook toegestaan?

Voor een lening met NHG is een volledig en gevalideerd taxatierapport of een goedgekeurde desktoptaxatie verplicht. Het is niet toegestaan om de woningwaarde aan te tonen middels een losse modelmatige waardebepaling of bijvoorbeeld een WOZ-verklaring.

Zit je antwoord er niet bij?