Een hypotheek met een vast contract

In het kort

Heb je een vast contract, dan wordt je huidige inkomen als stabiel beoordeeld. Dat is een goede basis voor het berekenen van je maximale hypotheek.

 • Voor het aantonen van je inkomen gebruik je een werkgeversverklaring.
 • Vaak kun je ook de Inkomensbepaling Loondienst gebruiken.
 • Voor een tijdelijk contract met een intentieverklaring voor een vast contract gelden dezelfde regels.

Een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met NHG dan ben je zeker van een verantwoorde lening. We kunnen je een vangnet bieden als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk daarbij aan ingrijpende veranderingen zoals werkloosheid, relatiebeëindiging of het verlies van je partner. Je kunt NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, een verbouwing en de financiering van energiebesparende maatregelen. Hier lees je meer over wat NHG voor je kan betekenen.

Een hypotheek met NHG 

Je betaalt voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,7% over de totale lening. Omdat deze borgtochtprovisie aftrekbaar is van de belasting én je met NHG vaak een lagere rente betaalt, heb je deze kosten meestal snel terugverdiend.

Zo regel je een hypotheek met een vast contract

 1. Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €325.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €344.500.

 2. Vraag je werkgever de werkgeversverklaring in te vullen. Deze heeft de hypotheekadviseur nodig voor het berekenen van je maximale hypotheek

 3. Je kunt ook zelf je inkomen vaststellen, via de Inkomensbepaling loondienst. Download dan je Verzekeringsbericht via Mijn UWV en stuur die met een recente loonstrook naar je hypotheekadviseur.

 4. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij toetst of je voldoet aan alle Voorwaarden & Normen  om voor een lening met NHG in aanmerking te komen en berekent jouw maximale hypotheek.

In een werkgeversverklaring vult je werkgever in hoe hoog jouw inkomen is en welk contract je hebt.

De Inkomensbepaling Loondienst kan worden aangevraagd door iedereen die minimaal 3 maanden in loondienst is. Met de gegevens uit het UWV verzekeringsbericht wordt het inkomen bepaald. 

“Met de nieuwe werkgeversverklaring voorkom je in tijden van corona onnodige vertraging in situaties waar niets aan de hand is!”

Marcel Sippekamp, Productmanager NHG

Hypotheekadviseur helpt

Je sluit NHG af via een hypotheekadviseur of direct bij de bank. De hypotheekadviseur geeft advies en houdt rekening met je specifieke situatie. Ook berekent hij wat je maximaal kunt lenen en of je voldoet aan de voorwaarden om een ​​hypotheek met NHG af te sluiten. 

Hypotheek afsluiten met NHG

Voor adviseurs

 1. Met de werkgeversverklaring kan het inkomen vanuit een vast contract worden aangetoond. Vanaf 1 oktober is een nieuw model werkgeversverklaring beschikbaar.

 2. De Inkomensbepaling Loondienst is vaak een goed alternatief voor de werkgeversverklaring. Het inkomen wordt dan bepaald op basis van het UWV verzekeringsbericht en een recente loonstrook. Een snel en eenvoudig proces zonder tussenkomst van een werkgever. 

 3. Met de Rekenhulp bereken je eenvoudig en snel wat je klant maximaal kan lenen. Je hebt dan meteen inzicht in de mogelijkheden om verduurzaming mee te financieren, met het Energiebespaarbudget

 4. Lees in de Voorwaarden & Normen aan welke criteria er moet worden voldaan.

Werkgeversverklaring 2021-1 is vanaf 1 oktober 2020 beschikbaar en verplicht bij een bindend aanbod vanaf 1 januari 2021. Model 2020 mag nog gebruikt worden voor aanvragen waarbij het bindend aanbod voor 1 januari 2021 wordt uitgebracht.

De klant kan zelf het UWV verzekeringsbericht downloaden op de UWV site. Gebruik dit bericht om met behulp van de rekentool het inkomen te bepalen. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voorwaarden van de werkgeversverklaring?

 • Nadat het document volledig is ingevuld, moet de werkgever op het document een handtekening plaatsen.
 • De handtekening mag elektronisch zijn. De geldverstrekker bepaalt welk soort elektronische handtekening is toegestaan.
 • NHG stelt geen eisen aan de kleur inkt en handschriften bij een handgeschreven handtekening.
 • Op de werkgeversverklaring hoeft géén firmastempel geplaatst te worden.

Bij het digitaal invullen van de werkgeversverklaring stelt NHG zelf geen eisen aan de wijze waarop dit gebeurt. Vraag bij de geldverstrekker na welke digitale handtekening zij accepteren.

Het downloaden van het model en meer informatie vind je hier.

Wanneer kan ik gebruik maken van de nieuwe kostengrens of Voorwaarden en Normen (V&N) van het komende jaar?

Indien het bindend aanbod van de geldverstrekker is uitgebracht op of na 1 januari van een bepaald jaar, dan gelden ook de V&N van dat jaar. Ditzelfde geldt ook voor de kostengrens.

De datum van het bindend aanbod is leidend voor NHG. Dit kan betekenen dat de nieuwe kostengrens geldt voor een woning die je voor 1 januari hebt gekocht.

Er is sprake van een tijdelijke verblijfsvergunning. Komt de klant dan toch in aanmerking voor NHG?

In een aantal situaties is het mogelijk om met een tijdelijke verblijfsvergunning in aanmerking te komen voor NHG. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) kan je via https://ind.nl/Paginas/Tijdelijke-en-niet-tijdelijke-verblijfsdoelen.aspx zien of de omschrijving op de achterkant van de verblijfsvergunning een tijdelijk dan wel niet-tijdelijk verblijfsdoel betreft in de zin van artikel 3.5 van het Vreemdelingenbesluit.

Wanneer het inkomen benodigd is voor het verkrijgen van de lening, dan is een verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk doel verplicht. Wanneer het inkomen niet benodigd is of er is geen inkomen, is een tijdelijke verblijfsvergunning ongeacht het verblijfsdoel voldoende voor het verkrijgen van NHG.

Zit je antwoord er niet bij?

NHG in specifieke situaties

NHG voor starters

NHG afsluiten

NHG en verduurzamen