NHG Actueel


 • Verhoging toetsrente kan gevolgen hebben voor consumenten

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevaste periode korter dan 10 jaar. Deze dient ter bescherming van te hoge maandlasten op langer termijn. Sinds lange tijd is deze ongewijzigd 5% gebleven, maar de verwachting is dat deze door stijging van de gemiddelde hypotheekrente dit jaar zal worden verhoogd.

 • Podcast: wat je als consument moet weten over erfpacht- en kortingsconstructies

  Gemeenten, wooncorporaties en commerciële partijen zetten steeds vaker erfpacht- en kortingsconstructies in om het aanbod betaalbare woningen te vergroten. Maat wat houdt een erfpacht- of kortingsconstructie eigenlijk in? En belangrijker, waar moet je als consument op letten als een woning wordt aangeboden met een erfpacht- of kortingsconstructie? In deze podcast vertellen we daar meer over. Luister hem nu.

 • BLG-WoonDebat: ‘Omarm de vernieuwers op de woningmarkt!’

  In tijdschriften en presentaties wemelt het van de creatieve ideeën: houtskeletbouw, tiny houses, coöperatief opdrachtgeverschap, zonnepanelen geïntegreerd in dakpannen en beglazing. Maar in het straatbeeld verrijzen nog steeds dezelfde saaie flatgebouwen en rijtjeshuizen.

 • Luister live mee naar Let's Talk Business Radio

  Productmanager Marcel Sippekamp is te gast in de uitzending van Let's Talk Business Radio. Hij vertelt over de waarde van het NHG-vangnet voor woningeigenaren, verduurzaming en oplossingen om meer mensen te helpen een woning te financieren.

 • Kwartaalbericht: Stijgende rente en onzekerheid versterken vraag NHG

  Steeds meer consumenten kiezen bij de aankoop van hun woning binnen de kostengrens voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Het NHG-marktaandeel nam toe naar 66% ten opzichte van 61% in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit de derde kwartaalcijfers van 2022. Het NHG-marktaandeel is het aantal bestaande woningen dat met NHG is gekocht, afgezet tegen het totaal aantal door particulieren gekochte bestaande woningen onder de kostengrens van 2022 ( € 355.000).

november 2022

 • De belangrijkste V&N wijzigingen in 2023

  We voeren regelmatig in afstemming met ketenpartners verbeteringen door in diensten en producten. Daar passen wij onze Voorwaarden & Normen per 1 januari 2023 op aan. Voor adviseurs zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij.

oktober 2022

 • Verduurzamen is een doolhof geworden

  Wij gaan ons huis verduurzamen. Eindelijk. Acht jaar lang hebben we er met de buren vrijblijvend over gepraat, op straat, over de heg, tijdens de buurtborrel. Het gaat om een blokje van acht huizen uit de jaren tachtig, met een asbesthoudend dak en een matig energielabel. “Ja, we moeten ermee aan de slag”, stelden we keer op keer, met de handen in de zakken, vast. En er gebeurde niets.