Je klant helpen bij financiële problemen

In het kort

De persoonlijke situatie van je klant verandert ingrijpend. Financiële problemen dreigen. Of zijn er zelfs al. Betalingsachterstanden en gedwongen verkoop kunnen gelukkig in veel gevallen voorkomen worden.

 • Gebruik de Beheertoets
 • Check onze oplossingsmogelijkheden
 • Neem ook contact op als er toch een restschuld ontstaat

De financiële situatie verandert

Je klant kan de hypotheeklasten mogelijk niet meer dragen door baanverlies, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van de partner.

 1. Gebruik de Beheertoets om te bepalen welke lasten je klant kan dragen. De toets, handleiding en login zijn beschikbaar via Mijn NHG.

 2. Wil je je klant helpen door de lening te herstructureren, maar lukt dit niet binnen de normale voorwaarden en normen? Met behulp van een Uitzondering in Beheer (VUB) kan de lening misschien verantwoord worden voortgezet met de borgstelling van NHG. De geldverstrekker kan een VUB voorstellen via Mijn NHG.

 3. Informeer klanten over wat zij zelf kunnen doen om een betalingsachterstand te voorkomen.

 4. Check of de klant in aanmerking komt voor de Woonlastenfaciliteit (WLF).

 5. Informeer klanten over de voorwaarden van de kwijtscheldingsregeling als de woning verkocht moet worden. Bespreek ook wat het betekent als je verkoopt met een restschuld.

Bij een relatiebreuk

Gaan je klanten scheiden en wil één van beiden de woning houden?

 1. De Beheertoets kan een hulpmiddel zijn om vast te stellen of de hypotheek betaalbaar blijft voor één van de partners.

 2. Is de uitkomst van de Beheertoets negatief? Dan kan een VUB uitkomst bieden. Neem hier contact over op met onze afdeling Beheer.

 3. Check of de partner die in de woning wil blijven wonen in aanmerking komt voor een Haircut.

 4. Informeer de partners over de voorwaarden van de kwijtscheldingsregeling als beide de woning willen verkopen. Bespreek ook wat het betekent als je verkoopt met een restschuld.

Mijn NHG

Heb je nog geen account voor Mijn NHG? Vraag direct een inlog aan.

Mogelijke oplossingen voor je klant

Er zijn verschillende oplossingen wanneer je klant in de problemen komt. Van vroeg in het proces tot na een verkoop met verlies. We lichten de mogelijkheden kort toe.

Schakel een budget- of jobcoach in

Woonlastenfaciliteit

Haircut-regeling

Kwijtschelding van de restschuld

Meefinancieren van de restschuld

Handig voor jou

Voorwaarden & Normen

Kennis & Innovatie

NHG Actueel