NHG voor starters op de woningmarkt

Verantwoorde woningfinanciering met een vangnet

In het kort

Je eerste huis kopen is een grote stap! Met het afsluiten van een hypotheek ga je een flinke financiële verplichting aan. Extra zekerheid kan dan geen kwaad.

 • Je hypotheek sluit je via een adviseur af bij een geldverstrekker.
 • Bij de hypotheek kun je vaak ook NHG afsluiten.
 • NHG geeft je extra zekerheid op momenten dat het financieel spannend wordt. 

Een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met NHG dan ben je zeker van een verantwoorde lening. We kunnen je een vangnet bieden als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk daarbij aan ingrijpende veranderingen zoals werkloosheid, relatiebeëindiging of het verlies van je partner. Je kunt een hypotheek met NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, een verbouwing en de financiering van energiebesparende maatregelen. Hier lees je meer over wat NHG voor je kan betekenen.

Starten met NHG

 1. Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €435.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €461.100.

 2. Je inkomen bepaalt wat je maximaal kunt lenen. Maar ook de manier waarop je dit verdient is belangrijk. Ben je uitzendkracht, ondernemer of heb je juist een vast contract? Met de Keuzehulp Inkomen kom je er snel achter hoe je inkomen voor een hypotheek in jouw situatie berekend wordt. 

 3. Check of je in aanmerking komt voor een Starterslening. Veel gemeenten willen starters daarmee extra kansen bieden. Met een Starterslening kun je bovenop je maximale hypotheek met NHG een extra bedrag lenen. Hier hoef je dan tijdelijk geen rente en aflossing over te betalen. Startersleningen worden verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

 4. Als je al weet of je je huis wilt gaan verduurzamen, neem de financiering daarvan dan direct mee in je hypotheek. Hiervoor mag je wat extra lenen. Weet je nog niet precies hoe je de verduurzaming precies wil aanpakken? Geen probleem, met het Energiebespaarbudget heb je geld dan vast klaar staan om het later te benutten. 

 5. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur. Die weet naast hypotheken ook alles van NHG. En begint hij daar toevallig niet over, vraag er dan zelf naar! 

De keuzehulp helpt je bij de keuze van de inkomenstoets die gebruikt kan worden. Je ziet ook welke stukken vereist zijn voor de hypotheekaanvraag. Je beantwoordt vragen over het type arbeidscontract en de belangrijkste kenmerken daarvan. Start de Keuzehulp

Niet iedere gemeente heeft een Starterslening. Ga naar svn.nl/starterslening om te zien of de gemeente waar jij een huis wilt kopen een Starterslening aanbiedt.

Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Met de rekenhulp Verduurzamen weet je binnen enkele minuten wat je kunt lenen en welk bedrag je kunt meefinancieren. 

Starterslening

Veel gemeentes bieden starters graag extra kansen op de woningmarkt, met een Starterslening. Daarmee wordt het mogelijk om bovenop je maximale hypotheek een extra bedrag te lenen. Over dat bedrag betaal je dan tijdelijk geen rente en aflossing. Na 3 jaar wordt gekeken of je inmiddels een groter deel van de hypotheek zelf kunt betalen.

De Starterslening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en kan alleen in combinatie met een hypotheek met NHG worden afgesloten. Let op, de voorwaarden verschillen per gemeente.

Voor de adviseur

Veel starters op de woningmarkt hebben geen vast contract of zijn net begonnen met een eigen onderneming. Gelukkig zijn er ook in die gevallen verschillende mogelijkheden voor een hypotheekverstrekking, met NHG. 

 1. Gebruik de Keuzehulp Inkomen om te bepalen welk toetsinstrument je kunt gebruiken voor jouw klant. Je ziet dan meteen welke stukken nodig zijn voor de hypotheekaanvraag. 

 2. Een Starterslening geeft een aanvrager extra perspectief. Kijk op svn.nl voor de mogelijkheden en voorwaarden.

 3. Met de Rekenhulp bereken je eenvoudig en snel wat je klant maximaal kan lenen. Je hebt dan meteen inzicht in de mogelijkheden om verduurzaming mee te financieren, met het Energiebespaarbudget

Lees in Voorwaarden en normen alle acceptatiecriteria waar men aan moet voldoen. 

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik gebruik maken van de nieuwe NHG-grens of Voorwaarden en normen van het komende jaar?

De datum van het bindend aanbod is leidend voor NHG. Indien het bindend aanbod van de geldverstrekker is uitgebracht na 1 januari van een bepaald jaar, dan gelden ook de Voorwaarden en normen van het jaar van het bindende aanbod. Ditzelfde geldt ook voor de NHG-grens.  
Dit kan betekenen dat een nieuwe NHG-grens geldt voor een woning die je voor 1 januari hebt gekocht, omdat het bindend aanbod na 1 januari is uitgebracht

Wat als de koopsom de NHG-grens overschrijdt en de getaxeerde marktwaarde gelijk is aan de NHG-grens?

Voor NHG is het laagste van de koopsom of de getaxeerde marktwaarde leidend. Indien het laagste bedrag van die twee dus lager of gelijk aan de NHG-grens is, is NHG mogelijk. Bijkomende kosten moeten dan wel uit eigen middelen betaald kunnen worden en kunnen dus niet gefinancierd worden.

Kan ik in een verhoging de Starterslening oversluiten en ook verbouwen?

Ja, het is mogelijk om tegelijk met het overnemen van de SVn Starterslening de lening te verhogen voor kwaliteitsverbetering of om de woning energiezuiniger te maken. Zie hiervoor Voorwaarden en normen, D.3.1.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Erfpachtconstructie en NHG

NHG zonder een vast contract

Kortingsconstructie en NHG