Dit kunnen we voor jou doen

Vanwege de economische gevolgen van het coronavirus zouden meer mensen in kwetsbare situaties terecht kunnen komen, ondanks de maatregelen van het kabinet. Juist in tijden van crisis staan wij voor mensen klaar. 

Carla Muters, Raad van Bestuur NHG

Een vangnet waar je op kunt vertrouwen

Sluit je een hypotheek af met NHG, dan weet je zeker dat hij bij je inkomen past. Je kunt NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, voor de kosten van een verbouwing of bij energiebesparende maatregelen.

Als je hypotheek niet meer kunt betalen door een ingrijpende verandering in je leven, zoals het overlijden van je partner of een relatiebreuk, biedt NHG je een vangnet waarop je kunt vertrouwen. 

NHG actueel

NHG-grens stijgt naar € 435.000 in 2024, provisie blijft 0,6%  

Nieuwsbericht - 25 okt 2023 De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar €435.000. Deze verhoging maakt het voor meer mensen mogelijk om een woning te financieren met de bescherming van NHG. NHG biedt een vangnet als woningeigenaren te maken krijgen met financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden.  

Nieuwe leennormen goed voor verduurzamingsopgave

Nieuwsbericht - 31 aug 2023 Positief nieuws voor mensen die een woning kopen en deze willen verduurzamen: de leennormen 2024 bieden mensen die een woning kopen met een slechter energielabel, meer leenruimte om energiebesparende maatregelen te nemen. “Een mooie stap in de goede richting”, vindt Roald van der Linde, bestuurslid bij NHG. “Daarbovenop zien wij ook andere mogelijkheden om woningeigenaren te steunen en de benodigde verduurzaming te versnellen.“

Meer energiebesparende maatregelen in minder hypotheken met NHG

Persbericht - 20 jun 2023 In 2022 daalde het aantal verstrekte hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) met 18%. Nog steeds werden in 2022 ruim 101.400 hypotheken afgesloten met het vangnet van NHG, waarmee de risico‘s van eigenwoningbezit worden beperkt. De afname is met name veroorzaakt door de gestegen hypotheekrentetarieven en de hoge huizenprijzen. Wel steeg het aandeel leningen waarin energiebesparende maatregelen zijn meegefinancierd naar bijna 31%. Dit blijkt uit het jaarverslag 2022 van NHG.

Veelgestelde vragen

Wat houdt NHG aan als AOW leeftijd?

NHG kijkt naar de wettelijke AOW leeftijd.

Wat is het Energiebespaarbudget?

Wanneer je klant energiebesparende maatregelen wil treffen, maar nog niet precies weet welke, kun je voor je klant het Energiebespaarbudget aanvragen.
 
Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Het grote voordeel? Er is geen specificatie van kosten of maatregelen vooraf nodig. Door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget stelt hij de financiering van erkende energiebesparende maatregelen van zijn huis veilig. Maar hoeft hij niet meteen al te beslissen wat hij wil (laten) doen. Hierdoor kan je klant eerst zijn hypotheek regelen en daarna nadenken over welke maatregelen voor zijn huis het meest zinvol zijn. Ook heeft je klant dan voldoende tijd voor een advies op maat van een energieadviseur.
 
Klik hier voor meer informatie.

Wat dient er met een ontstane restschuld te gebeuren in de periode tussen de verkoop van de eerste woning en de aankoop van de tweede woning?

In deze periode dient de restschuld te worden geparkeerd. Om de toegankelijkheid van de regeling niet te beperken stelt NHG geen voorwaarden aan de manier waarop de restschuld wordt geparkeerd. Het kan wel zijn dat een geldverstrekker hiervoor bepaalde voorwaarden hanteert.

De betreffende geldverstrekker dient zodra de eerste woning is verkocht aan NHG de melding ‘potentieel verlies’ door te geven (d.m.v. Mutatieformulier bestaande Garantie). Tevens dient bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek met NHG te worden vermeld dat het gaat om een hypotheek inclusief een restschuld.

Zit je antwoord er niet bij?