Beheertoets
Deze pagina
Snel naar
Beheertoets
De Beheertoets is ontwikkeld om bij een gewijzigde leefsituatie objectief te toetsen of de lening voor de geldnemer betaalbaar is. Zo vroeg mogelijk nadat de geldverstrekker door de geldnemer is geïnformeerd over gewijzigde leefsituatie, voert de geldverstrekker een Beheertoets uit.
In geval van relatiebeëindiging berekent de Beheertoets of de hypotheek nog betaalbaar is voor één geldnemer, nadat voor de andere geldnemer ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid heeft plaatsgevonden. Op basis van het inkomen, het vermogen, financiële verplichtingen en de Nibud-normen voor verantwoord lenen, wordt de maximale maandlast voor de geldnemer bepaald. De beheercriteria vormen de basis voor de Beheertoets.
Onderzoek naar woningbehoud
In geval van een negatieve uitslag (onvoldoende betaalbaarheid) onderzoekt de geldverstrekker eerst zelf de mogelijkheden voor woningbehoud. Een geldverstrekker heeft een palet aan mogelijkheden tot zijn beschikking om de lening te herstructureren en daarmee een lagere maandlast te realiseren. Hierdoor kan de lening voor (één van) de geldnemers betaalbaar worden gemaakt en kan verkoop worden vermeden. Zien de geldnemer en geldverstrekker zelf geen mogelijkheden, dan kan NHG mogelijk aanvullend nog een oplossing bieden.
Financiële noodzaak
Op basis van de uitkomst van de Beheertoets kan worden bepaald of er een financiële noodzaak is voor de verkoop van de woning. Dit speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke kwijtscheldingsbeoordeling. Als NHG de lening betaalbaar acht, is geen sprake van een financiële noodzaak voor de verkoop van de woning. In dit geval zal NHG de restschuld niet kwijtschelden.
Beheertoets

Voortzetten borg
De borgtocht voor een lening kan worden overgenomen door een andere geldverstrekker, bijvoorbeeld voor het omzetten van een starterslening naar een reguliere hypotheek. De geldverstrekker is in dit geval verplicht de nieuwe lening binnen een periode van 14 dagen te melden aan NHG.
Veelgestelde vragen
Moet er voor de aanvullende borgtocht borgtochtprovisie betaald worden?
Over de aanvullende borgtocht hoeft geen borgtochtprovisie betaald te worden.
Hoe moeten verschillende soorten inkomens worden opgevoerd in de Beheertoets?
Een consument kan meerdere soorten inkomen hebben; loondienst, zelfstandig inkomen, uitkering, etc. Indien sprake is van meerdere inkomens dient de geldverstrekker per soort inkomen het toetsinkomen vast te stellen conform de Voorwaarden en Normen.
Aangezien in de Beheertoets slechts één soort inkomen kan worden geselecteerd, dient bij meerdere inkomens het toetsinkomen als volgt te worden ingevuld:
- Selecteer het soort inkomen met het grootste aandeel.
- Vul het totale toetsinkomen van alle soorten inkomens in.
Als een geldverstrekker geen 3-jaars rentetarief aanbiedt, welk tarief moet dan bij toetsing gehanteerd worden?
Indien er door de geldverstrekker geen 3-jaars rentetarief gehanteerd wordt, dient het naast hogere rentetarief gehanteerd te worden. In de meeste gevallen zal dit het 5-jaarstarief zijn.
Zit je antwoord er niet bij?
Neem contact op
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag * van 09:00 - 17:00 uur (tussen 12:00 - 13:00 niet bereikbaar) *Donderdag vanaf 10:30 uur
Kwijtschelding
Voor vragen m.b.t. kwijtschelding en restschuld
030 55 00 530
Een aanvraag kopie brief met beoordeling kwijtschelding is aan te vragen via [email protected] met vermelding van naam, geboortedatum en het adres van de woning die verkocht is.