Uitbreiding NHG woningbehoud-tools

Nieuws

20 december 2023

Meer oplossingen voor consumenten met betaalproblemen in 2024

Met geldverstrekkers verkennen we al enige tijd wat de effectiviteit is van een bredere inzet van oplossingen op maat in beheer, passend bij de situatie van de consument.

We bieden geldverstrekkers daarom per 1 januari 2024 meer mogelijkheden om de lening met NHG betaalbaar te maken of te houden als de consument de lening niet meer kan betalen en de problemen niet kan oplossen. We noemen deze mogelijkheden de woningbehoud-tools. Een geldverstrekker bepaalt zelf welke tool of combinatie aan tools ingezet wordt om de consument te helpen.

 • Herstructureren van de lening
  In aanvulling op de regels over het aanpassen van leningen mag een geldverstrekker in 2024 de lening ook geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij maken, ongeacht het fiscale regime. De geldverstrekker mag de lening dus aflossingsvrij maken, ook als deze dan in box 3 zit. Meer informatie vind je in D.5.3 van de Voorwaarden en normen 2024.
 • Aanpassen van de borgstelling na herstructureren van de lening
  Wordt de lening aangepast om woningbehoud te realiseren? Dan berekenen we de reikwijdte van de borgstelling opnieuw. Zo worden met de borgstelling kredietrisico’s bij woningbehoud opgevangen voor de geldverstrekker. Je leest hier meer over in D.5.4. van de Voorwaarden en normen 2024.
 • Schulden consolideren
  De lening met NHG mag verhoogd worden om schulden te consolideren. Er wordt dan een nieuw aanvullend leningdeel met NHG verstrekt met als doel schulden of financiële verplichtingen die een consument heeft samen te herfinancieren. In welke situaties dit mogelijk is lees je in D.5.5 van de Voorwaarden en normen 2024.
 • Budget- of jobcoach, ook bij overwaarde
  Eén van de woningbehoud-tools die de geldverstrekker kan inzetten is een budget- of jobcoach. Ook als er geen verlies verwacht wordt bij verkoop van de woning. Een budgetcoach kan de consument helpen uit de negatieve situatie te komen door weer overzicht te krijgen in financiële zaken en financieel zelfredzaam te worden. Een jobcoach helpt bij het verbeteren van de werksituatie. De voorwaarden staan beschreven in D.5.7 van de Voorwaarden en normen 2024.

Lees hier meer over de focus van NHG op woningbehoud. Wil je meer weten over de wijzingen in de Voorwaarden en normen in 2024? Bekijk dan dit overzicht met vernieuwingen en verbeteringen.