De Arbeidsmarktscan

Deze pagina

Geen vast contract, toch een hypotheek

Met de Arbeidsmarktscan krijgen mensen met een flexibel inkomen meer mogelijkheden om een verantwoorde hypotheek af te sluiten. De Arbeidsmarktscan kijkt namelijk niet alleen naar het huidige arbeidscontract en wat iemand verdient, maar ook naar het perspectief op de arbeidsmarkt.

Op basis van o.a. leeftijd, beroep, opleiding en regio geeft de scan met een score aan hoe groot de kans is dat iemand de komende jaren aan het werk kan blijven. Je kunt gratis zien of de score voldoende is om te gebruiken bij een hypotheekaanvraag. Bij een voldoende score krijg je ook een verdiencapaciteit te zien. De verdiencapaciteit is een inschatting van het inkomen voor de komende jaren.

Als uitzendkracht kun je de Arbeidsmarktscan niet gebruiken. Voor het bepalen van het inkomen kun je mogelijk een Perspectiefverklaring aanvragen of het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar gebruiken.

De Arbeidsmarktscan in 1,5 minuut

Zo regel je een Arbeidsmarktscan

  1. Om in aanmerking te komen voor de Arbeidsmarktscan moet je de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden in loondienst hebben gewerkt. 

  2. Je kunt de Arbeidsmarktscan zelf aanvragen via www.arbeidsmarktkansen.nl of samen met je hypotheekadviseur.

  3. Aan de hand van twaalf vragen bepaalt de Arbeidsmarktscan jouw verdiencapaciteit en kansen om snel een nieuwe baan te vinden in jouw vakgebied. In deze online vragenlijst worden gegevens gevraagd zoals je opleiding en werkervaring. 

  4. Zonder kosten te hoeven maken, kun je vooraf al inzicht krijgen in je score en je verdiencapaciteit. Dit geeft wat meer inzicht of een bod op een huis zinvol is.  

  5. Ga je een hypotheek aanvragen met de Arbeidsmarktscan, download dan het rapport. De kosten zijn €110,-. Deze kosten zijn aftrekbaar bij de belasting. 

  6. Als je alle stappen hebt doorlopen en de betaling hebt gedaan, ontvang je de de uitslag van de Arbeidsmarktscan direct per e-mail. De Arbeidsmarktscan is 6 maanden geldig.

Het is handig om je DigiD bij de hand te hebben, want deze heb je nodig om je DUO-diploma te uploaden.

Heb je een diploma dat niet geregistreerd staat in DUO? Zoals een oudere diploma (van voor 2007) of van een particuliere of buitenlandse opleiding? Je diploma kan je laten valideren door de Validata Group voor het gebruiken van de Arbeidsmarktscan. Dat kan via www.validatagroup.com/nl/amk/. Er zijn hier wel kosten aan verbonden.

Winnaar Gouden Lotus Award 2020 hypotheekmarkt

De Arbeidsmarktscan is bij de Gouden Lotus Awards door adviseurs gekozen tot de meest Innovatieve Dienst voor de consument. De nieuwe tool biedt flexwerkers een verantwoorde en betaalbare hypotheek op basis van hun kansen op de arbeidsmarkt. De scan kijkt naast de huidige contractvorm en wat iemand verdient ook naar het perspectief op de arbeidsmarkt.

Voor de adviseur

  1. Gebruik de Infographic Arbeidsmarktscan om aan je klant of collega uit te leggen hoe de scan werkt. Download de Infographic

  2. Bekijk het webinar voor adviseurs: Een hypotheek voor flexwerkers? De Arbeidsmarktscan en meer!

  3. Lees in de Voorwaarden & Normen aan welke criteria er moet worden voldaan.

Veelgestelde vragen

Welke diploma’s kan ik gebruiken voor de Arbeidsmarktscan?

Je diploma dient digitaal geregistreerd te staan bij DUO. Dit is nodig om de echtheidskenmerken te kunnen controleren. Universitaire en HBO diploma’s zijn vanaf 1996 digitaal geregistreerd en MBO diploma’s vanaf 2007. Voor overige diploma’s en diploma’s van particuliere instellingen verwijzen we naar DUO zakelijk.
Heb je een ouder diploma, een buitenlands diploma of een diploma van een instelling die niet bij DUO staat geregistreerd, dan kun je dit diploma laten valideren door de Validata group op www.validatagroup.com/nl/amk/. Hier zijn kosten aan verbonden.

Hoe ga je om met de Arbeidsmarktscan in het geval van 2 dienstverbanden?

Voorbeeld: een consument heeft een vast dienstverband voor 24 uur en een flexibel dienstverband voor 8 uur.
 
In dit geval vul je voor het flexibele dienstverband van 8 uur de Arbeidsmarktscan in en bereken je het huidige flexibele inkomen. De laagste van de twee wordt meegenomen in het toetsinkomen. Voor het vaste dienstverband lever je een werkgeversverklaring of Inkomensbepaling Loondienst aan. Als toetsinkomen worden de inkomens bij elkaar opgeteld. 
 

Hoe wordt het toetsinkomen berekend bij gebruik van de Arbeidsmarktscan?

De geldverstrekker vergelijkt het actuele inkomen met de verdiencapaciteit op de Arbeidsmarktscan. Als toetsinkomen geldt de laagste van de twee. Het toetsinkomen mag voor de hele looptijd worden meegenomen, met inachtneming van een verwachte inkomensmindering als gevolg van naderend pensioen. Zie Norm 6.7 V&N.

o  Het huidige inkomen wordt vastgesteld op basis van de werkgeversverklaring en loonstrook. Voor de geldigheid en bestendigheid van looncomponenten gelden de reguliere eisen.

o  Wanneer het aantal werkzame uren per week op de Arbeidsmarktscan niet overeenkomt met het aantal werkzame uren op de loonstrook, is de loonstrook leidend.

Zit je antwoord er niet bij?