Verruiming op LTI bij aankoop bestaande woning

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Wanneer je klant investeert in energiebesparende maatregelen bij de aankoop van een woning, worden er verruimde financieringsmogelijkheden aangeboden.

De hoogte van het bedrag voor verduurzaming dat bij de inkomens- en lastentoets buiten beschouwing mag worden gehouden, is afhankelijk van de energiezuinigheid van de woning. In alle gevallen geldt dat het toetsinkomen van de klant minimaal € 33.000 is.

Kijk op de lijst welke geldverstrekkers deelnemen aan het Energiebespaarbudget en het beleid dat zij voeren over de verruimde financieringsmogelijkheden.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Hoe hoog mag het bedrag aan verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen zijn, in combinatie met een desktoptaxatie?

Vanaf 1 januari 2022 mag er ook met een desktoptaxatie worden gewerkt in combinatie met een verbouwing en/of EBV. Omdat bij een desktoptaxatie de verbouwing niet wordt gewaardeerd, is de marktwaarde voor verbouwing leidend. De som van de gevraagde financiering (inclusief de som van verbouwing) mag niet hoger zijn dan de kostengrens en niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit desktoptaxatie.
Meer informatie vind je hier.

Wat is de maximale termijn voor het doorgeven van de energiebesparende maatregelen die mijn klant wil betalen via het Energiebespaarbudget?

De hoogte van het Energiebespaarbudget moet opgegeven worden bij de hypotheekaanvraag. Specificatie van exacte uitgaven of maatregelen is hierbij niet nodig. Bij het indienen van een nota zal aan de geldverstrekker doorgegeven worden dat deze bestemd is voor het Energiebespaarbudget, zodat de gelden hieruit onttrokken kunnen worden. De geldverstrekker bepaalt de looptijd van het Energiebespaarbudget.

Als bij een Energiebespaarbudget achteraf blijkt dat er geld over is, mag dit dan voor andere kosten worden aangewend?

Het Energiebespaarbudget is vrij te besteden aan alle erkende energiebesparende maatregelen. Als de klant de gewenste maatregelen getroffen heeft en er blijkt een budget over te zijn, dan moet dit afgelost worden op de lening door de geldverstrekker.

Zit je antwoord er niet bij?

Een lagere energierekening met NHG

Taxatie van een woning

NHG borg voor kleine VvE's