Verruiming op LTI bij aankoop nieuwbouw

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Wanneer je klant investeert in energiebesparende maatregelen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning worden er verruimde financieringsmogelijkheden geboden.

De hoogte van het bedrag voor verduurzaming dat bij de inkomens- en lastentoets buiten beschouwing mag worden gehouden, is afhankelijk van het energielabel van de woning.

Verruiming op LTI

Bekijk hier welke verruiming op LTI mogelijk is voor jouw klant. De rekenvoorbeelden laten zien wat dit in de praktijk betekent.

Rekenvoorbeelden

Kijk op de lijst welke geldverstrekkers deelnemen aan het Energiebespaarbudget en het beleid dat zij voeren over de verruimde financieringsmogelijkheden.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Tellen een huurketel, warmtepomp-lease en/of zonnepanelen-lease mee als financieringslast?

Ja, deze tellen voor NHG mee als financiële verplichtingen en dus als financieringslast. 
Een CV-ketel is duurzaam verbonden met de woning, dit geldt zowel bij huur- /leasevarianten als bij een CV-ketel in eigendom. De kosten van de CV-ketel moeten daarom worden getoetst onder Norm 7.15.1. Hetzelfde geldt ook voor andere gebouwgebonden (verwarmings)apparatuur zoals zonnepanelen en warmteboiler. 

In de Nibud woonlasttabellen is geen rekening gehouden met de huurkosten van gebouwgebonden verwarmingsapparatuur; immers is het een keuze om deze te huren of in eigendom te hebben. 
Deze huurkosten dienen daarom in de toetsing meegenomen te worden. 

De onderhoudskosten zijn wel meegenomen in de Nibudtabbellen, deze kun je buiten beschouwing laten indien je de onderhoudskosten binnen de maandelijkse huur- / leasesom inzichtelijk kunt maken. 

Kan een nieuwbouw woning worden gekocht voor de NHG-grens van Energie Besparende Voorzieningen (EBV), als de aannemer zelf EBV treft?

Om in aanmerking te komen voor de verruimde NHG-grens bij nieuwbouw moeten er aanvullende energiebesparende voorzieningen getroffen worden. Dit betekent dat de aannemingsovereenkomst aan het bouwbesluit 2012 moet voldoen. En dat de aanvullende EBV in de meerwerklijst zijn opgenomen. Voor meer informatie hierover, zie: Voorwaarden en normen, C.2.2.1 en C.2.2.2.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Zit je antwoord er niet bij?

Een lagere energierekening met NHG

Voordelen NHG

Taxatie van een woning