Aankoop nieuwbouw

Energiebesparende maatregelen meefinancieren bij het kopen van een nieuwbouwwoning

In het kort

Je klant mag extra lenen voor verduurzaming. Ook als het gaat om een nieuwbouwwoning die al zeer energiezuinig is. Want er is nog veel meer mogelijk. Bijvoorbeeld voor het opwekken van energie om de woning energieneutraal te maken. De maatregelen kun je eenvoudig meefinancieren bij de aankoop van de woning.

Lees hier welke mogelijkheden jouw klant heeft.

Financieren van energiebesparende maatregelen bij aankoop nieuwbouw

Verruiming op LTI

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTI.

 

Financieringsmogelijkheden op LTI

Verruiming op LTV

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTV.

 

Financieringsmogelijkheden op LTV

Verruiming NHG-grens

Check de mogelijkheden op basis van de NHG-grens.

 

Financieringsmogelijkheden NHG-grens

Energiebespaarbudget (EBB) en Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

NHG biedt twee regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Afhankelijk van de regeling van je klant tot maximaal 6% bovenop de woningwaarde lenen. Beide regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Energiebespaarbudget (EBB)

Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Kan een nieuwbouw woning worden gekocht voor de NHG-grens van Energie Besparende Voorzieningen (EBV), als de aannemer zelf EBV treft?

Om in aanmerking te komen voor de verruimde NHG-grens bij nieuwbouw moeten er aanvullende energiebesparende voorzieningen getroffen worden. Dit betekent dat de aannemingsovereenkomst aan het bouwbesluit 2012 moet voldoen. En dat de aanvullende EBV in de meerwerklijst zijn opgenomen. Voor meer informatie hierover, zie: Voorwaarden en normen, C.2.2.1 en C.2.2.2.

Welke documentatie heeft de klant precies nodig om aan te tonen dat hij een Nul-op-de-meter woning koopt?

De definitie van Nul-op-de-Meter-woning is een woning met een energie-index (EI) of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) of een maximaal primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar gelijk aan of lager dan nul. Daarnaast moet de woning ook de gebruikersgebonden energie opleveren. Als bewijs hiervoor moet de hoofdaannemer de garantie leveren waarin deze energieprestatie voor 10 jaar gegarandeerd wordt. Deze garantie kan door een aannemer afgegeven worden bij nieuwbouw of bij verbouw.

Gelden er ook ruimere mogelijkheden op het inkomen bij aankoop van een energiezuinige woning?

Bij aankoop van woningen met energielabel C of beter is er extra leenruimte op het inkomen. Deze extra leenruimte is afhankelijk van het energielabel: hoe beter het energielabel, hoe hoger de extra leenruimte. Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop bestaande bouw vind je hier.
Meer informatie over de ruimere mogelijkheden bij aankoop nieuwbouw vind je hier. 

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Voordelen NHG

Verduurzamen

Taxatie van een woning