Aankoop nieuwbouw

Energiebesparende maatregelen meefinancieren bij het kopen van een nieuwbouwwoning

In het kort

Je klant mag extra lenen voor verduurzaming. Ook als het gaat om een nieuwbouwwoning die al zeer energiezuinig is. Want er is nog veel meer mogelijk. Bijvoorbeeld voor het opwekken van energie om de woning energieneutraal te maken. De maatregelen kun je eenvoudig meefinancieren bij de aankoop van de woning.

Lees hier welke mogelijkheden jouw klant heeft.

Financieren van energiebesparende maatregelen bij aankoop nieuwbouw

Verruiming op LTI

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTI.

 

Financieringsmogelijkheden op LTI

Verruiming op LTV

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTV.

 

Financieringsmogelijkheden op LTV

Verruiming kostengrens

Check de mogelijkheden op basis van de kostengrens.

 

Financieringsmogelijkheden kostengrens

Energiebespaarbudget (EBB) en Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

NHG biedt twee regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Afhankelijk van de regeling van je klant tot maximaal 6% bovenop de woningwaarde lenen. Beide regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Energiebespaarbudget (EBB)

Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Kan een nieuwbouw woning worden gekocht voor de kostengrens van Energie Besparende Voorzieningen (EBV), als de aannemer zelf EBV treft?

Om in aanmerking te komen voor de verruimde kostengrens bij nieuwbouw, dienen er aanvullende energiebesparende voorzieningen getroffen te worden. Dit houdt in, dat de reguliere aannemingsovereenkomst aan het bouwbesluit 2012 dient te voldoen en dat uit de meerwerklijst de aanvullende EBV dienen te blijken. Voor meer informatie zie toelichting bij Norm 1.6. 

Welke documentatie heeft de klant precies nodig om aan te tonen dat hij een Nul-op-de-meter woning koopt?

De definitie van Nul-op-de-Meter-woning is een woning met een energie-index (EI) of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) of een maximaal primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar gelijk aan of lager dan nul. Daarnaast moet de woning ook de gebruikersgebonden energie opleveren. Als bewijs hiervoor moet de hoofdaannemer de garantie leveren waarin deze energieprestatie voor 10 jaar gegarandeerd wordt. Deze garantie kan door een aannemer afgegeven worden bij nieuwbouw of bij verbouw.

Gelden er ook ruimere mogelijkheden op het inkomen bij aankoop van een energiezuinige woning?

Bij de aankoop van een energiezuinige woning mag een bedrag van € 9.000 buiten beschouwing gelaten worden. De definitie van een energiezuinige woning is een woning met energielabel A++ of hoger (afgegeven voor 1 januari 2015), een energielabel A+++ of hoger (afgegeven vanaf 1 januari 2021) of met een Energie-index of Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,6 of lager, afgegeven voor januari 2021.
 
Voor energie-neutrale woningen, ook wel ‘Nul op de Meter’ woningen genoemd, geldt een verruiming op het inkomen van maximaal € 25.000, mits er een garantie is afgegeven door de bouwer.
 
Let op: Deze verruimingen gelden alleen bij een toetsinkomen van minimaal 33.000 euro! Meer informatie lees je in Norm 7.6 van de Voorwaarden & Normen.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Voordelen NHG

Verduurzamen

Taxatie van een woning