Verruiming NHG-grens bij aankoop nieuwbouw

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Voor het verduurzamen van de woning mag je klant extra lenen. NHG biedt extra financieringsmogelijkheden op basis van de kostengrens.

Bekijk welke verruiming op de NHG-grens mogelijk is voor jouw klant. De rekenvoorbeelden laten zien wat dat in de praktijk betekent.

Verruiming op NHG-grens

* Het verschil tussen de verruimde en reguliere NHG-grens mag je voor een aantal kosten - zoals meerwerk - niet gebruiken. Lees meer hierover in C.2.2.1 van de Voorwaarden en normen.

Rekenvoorbeelden

Kijk op de lijst welke geldverstrekkers deelnemen aan het Energiebespaarbudget en het beleid dat zij voeren over de verruimde financieringsmogelijkheden.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Wat is de maximale termijn voor het doorgeven van de energiebesparende maatregelen die mijn klant wil betalen via het Energiebespaarbudget?

De hoogte van het Energiebespaarbudget moet opgegeven worden bij de hypotheekaanvraag. Specificatie van exacte uitgaven of maatregelen is hierbij niet nodig. Bij het indienen van een nota zal aan de geldverstrekker doorgegeven worden dat deze bestemd is voor het Energiebespaarbudget, zodat de gelden hieruit onttrokken kunnen worden. De geldverstrekker bepaalt de looptijd van het Energiebespaarbudget.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Hoe hoog is de maximale lening bij een hybride taxatie i.c.m. verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen (EBV)?

Sinds 1 januari 2022 is het ook mogelijk te werken met een hybride taxatie in combinatie met verbouwing met verbeterbudget en/of Energiebespaarbudget. Het is niet mogelijk meer te lenen dan de NHG-grens. De financiering mag ook niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie.

Daarnaast moet je rekening houden met de benodigde kosten.

  • Dit is bij aankoop: De laagste van koopsom of getaxeerde marktwaarde en de som van de investering, verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag in totaal maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedragen.
  • Bij oversluiten of verhoging: de som van de huidige hypotheek + bedrag verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag maximaal 90% van de marktwaarde van de woning voor aanpassingen bedragen.

Zit je antwoord er niet bij?

Een lagere energierekening met NHG

Voordelen NHG

Taxatie van een woning