Woningverduurzaming

Als je jouw woning wilt verduurzamen, kun je de kosten hiervoor meefinancieren in een lening met NHG. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van spouwmuren of het dak of de vervanging van de CV-ketel. Dit soort maatregelen noemen wij energiebesparende voorzieningen.

Wat valt onder energiebesparende voorzieningen?

  • een HR ketel
  • gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie
  • HR++ (of hoger) beglazing
  • energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieon­derdelen
  • energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren
  • een warmtepomp
  • warmteterugwinning
  • een zonneboiler
  • zonnecellen
  • of een combinatie hiervan

Het digitale boekje ‘Haal meer energie uit je hypotheek’ zet alles nog eens helder op een rij en geeft inspiratie voor verduurzaming van je woning. Download hier het gratis boekje!

Hoeveel kan ik lenen?

Voor de investering in energiebesparende voorzieningen kun je een lening aanvragen tot maximaal 106% van de waarde van de woning, in plaats van maximaal 100%. Deze extra financieringsruimte noemen wij het Energiebespaarbudget.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

De aanvullende lening moet verantwoord zijn bij je inkomen. Omdat je energierekening lager zal worden door het verduurzamen van je woning, mag je op basis van uw inkomen €9.000 extra lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Deze verruiming geldt alleen voor inkomens vanaf € 33.000.

Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.

Hoe werkt zo’n depot met mijn Energiebespaarbudget?

Om een bouwdepot met jouw Energiebespaarbudget aan te kunnen maken heeft je geldverstrekker een specificatie nodig. Dat is een lijst van de voorgenomen energiebesparende maatregelen en de geschatte kosten per maatregel.

Zo'n specificatie voor de energiebesparende voorzieningen kun je zelf opstellen. Bijvoorbeeld met behulp van een online oriëntatietool op websites zoals www.verbeteruwhuis.nl, www.energiebespaarders.nl of www.greenhome.nl.  

Op basis van je specificatie maakt de geldverstrekker een bouwdepot. Zodra een energiebesparende maatregel is uitgevoerd, stuur je de factuur  naar de geldverstrekker. Die controleert of de maatregel binnen uw Energiespaarbudget past, daarna wordt de factuur betaald.

Veel geldverstrekkers hanteren een maximale termijn van het bouwdepot van bijvoorbeeld 24 maanden. Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op uw lening.

Ook voor nieuwbouw!

Nieuwbouwwoningen worden al energiezuinig gebouwd, maar dat kan altijd nog beter. Daarom komen die ook in aanmerking voor extra leenruimte, om ze nòg energiezuiniger te maken.  Vraag uw hypotheekadviseur welke mogelijkheden er voor u zijn.

Hulp inschakelen van de energieadviseur

Je kunt de specificatie ook door een energieadviseur laten opstellen. De kosten voor de energieadviseur zijn niet mee te financieren. Kijk voor meer informatie over maatwerk energieadvies op de website van Milieu Centraal.

Leestip: gratis download

Het digitale boekje ‘Haal meer energie uit je hypotheek’ zet alles nog eens helder op een rij en geeft u inspiratie voor verduurzaming van uw woning. Download het boekje gratis!

Meer weten? 

Je hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden. Je kunt ook contact opnemen met ons Service Centre.