NHG broedt op één branchebrede financieringsoplossing voor verduurzaming

Nieuws

27 februari 2023

Ondanks de zachte winter en de dalende energieprijzen, is verduurzamen vanwege de dreiging van hoge energiekosten in de toekomst nog steeds enorm relevant geeft Roald van der Linde aan. Daarom zoeken wij naar mogelijkheden om dit te vergemakkelijken, juist voor de groep huishoudens met een slecht energielabel. De ambitie is om samen met marktpartijen één branchebrede financieringsoplossing te bieden, waarbij NHG garant staat.

In navolging van onder meer DNB, ziet ook NHG dat de onderkant van de woningmarkt hulp nodig heeft om met de broodnodige verduurzaming aan de slag te gaan. Daarom broedt NHG, samen met andere marktpartijen, op één branchebrede financieringsoplossing, waarbij NHG garant staat. De ambities zijn er en de eerste gesprekken lopen, geeft Roald van der Linde, bestuurder bij NHG, aan.

De winter die vooralsnog zacht verloopt dreigt Nederlandse gezinnen zand in de ogen te strooien, legt Van der Linde uit. “We hebben allemaal de thermostaat overwegend laag kunnen zetten. Maar wat gaat er na deze winter gebeuren? We blijven nog jaren afhankelijk van buitenlandse energiebronnen. Wat dat betreft zitten de Nederlandse huishoudens in een kwetsbare positie.” En dreigen nog jaren energiekosten die hoog op kunnen lopen.

Veel slechte energielabels voor woningen met NHG

Goed isoleren en zorgen dat je zelf energie op kunt wekken is daarom het devies. Zeker voor hypotheekbezitters met NHG, die verhoudingsgewijs vaker over een slecht label beschikken. “Van de 1,4 miljoen woningen die wij onder garantie hebben, heeft 38 procent een energielabel D of lager”, zegt Van der Linde. Dat is veel, zoals ook menig huurwoning bij een corporatie een lager energielabel heeft.

Terwijl woningeigenaren zich wel bewust zijn van de noodzaak om te verduurzamen, liggen er nog verschillende hobbels op de weg. “Eén daarvan is een financiële hobbel. En wij denken dat we daar, als NHG, iets in kunnen betekenen.”

Lees het volledige verhaal op AMweb.