NHG broedt op één branchebrede financieringsoplossing voor verduurzaming
27 februari 2023
Ondanks de zachte winter en de dalende energieprijzen, is verduurzamen vanwege de dreiging van hoge energiekosten in de toekomst nog steeds enorm relevant geeft Roald van der Linde aan. Daarom zoeken wij naar mogelijkheden om dit te vergemakkelijken, juist voor de groep huishoudens met een slecht energielabel. De ambitie is om samen met marktpartijen één branchebrede financieringsoplossing te bieden, waarbij NHG garant staat.
In navolging van onder meer DNB, ziet ook NHG dat de onderkant van de woningmarkt hulp nodig heeft om met de broodnodige verduurzaming aan de slag te gaan. Daarom broedt NHG, samen met andere marktpartijen, op één branchebrede financieringsoplossing, waarbij NHG garant staat. De ambities zijn er en de eerste gesprekken lopen, geeft Roald van der Linde, bestuurder bij NHG, aan.
De winter die vooralsnog zacht verloopt dreigt Nederlandse gezinnen zand in de ogen te strooien, legt Van der Linde uit. “We hebben allemaal de thermostaat overwegend laag kunnen zetten. Maar wat gaat er na deze winter gebeuren? We blijven nog jaren afhankelijk van buitenlandse energiebronnen. Wat dat betreft zitten de Nederlandse huishoudens in een kwetsbare positie.” En dreigen nog jaren energiekosten die hoog op kunnen lopen.
Veel slechte energielabels voor woningen met NHG
Goed isoleren en zorgen dat je zelf energie op kunt wekken is daarom het devies. Zeker voor hypotheekbezitters met NHG, die verhoudingsgewijs vaker over een slecht label beschikken. “Van de 1,4 miljoen woningen die wij onder garantie hebben, heeft 38 procent een energielabel D of lager”, zegt Van der Linde. Dat is veel, zoals ook menig huurwoning bij een corporatie een lager energielabel heeft.
Terwijl woningeigenaren zich wel bewust zijn van de noodzaak om te verduurzamen, liggen er nog verschillende hobbels op de weg. “Eén daarvan is een financiële hobbel. En wij denken dat we daar, als NHG, iets in kunnen betekenen.”
Consumenten zien door de bomen het bos niet meer
Niet dat andere partijen in de koopwoningketen daar al niet mee bezig zijn. Van der Linde: “Inmiddels is iedere hypotheekverstrekker concreet met zijn eigen propositie bezig, maar ziet de consument als gevolg daarvan door de bomen het bos niet meer. Moet ik naar de site van mijn hypotheekverstrekker, naar de SVn (het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, red.), naar het Nationaal Warmtefonds of naar een concurrerende verstrekker voor een lening? Het is gewoon te ingewikkeld.”
Daarom pleit Van der Linde namens NHG voor één eenproductoplossing, beschikbaar bij alle hypotheekverstrekkers. “Een uniforme lening, door iedereen in de markt aan te bieden. Eenvoudig aan te vragen en met lagere bijkomende kosten. Nu moet je voor een lening van twintigduizend euro je woning laten taxeren en langs je financieel adviseur. Ben je zo drieduizend euro extra kwijt.”
Lening zonder toeters en bellen, NHG staat garant
Het gaat dus om een lening zonder toeters en bellen. Waarbij NHG garant staat voor de betaling. “Wij kunnen daar een ruimhartige garantie onderzetten. We beschikken namelijk over een fondsvermogen van 1,6 miljard euro. Wij vinden dat we dat in moeten kunnen zetten voor dit soort maatschappelijke doeleinden.” Mits onder meer het ministerie van Financiën daar ook mee instemt natuurlijk.
De Stimuleringsregeling kleine VvE’s, in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), zou de branche als een kleinere, al concrete voorloper kunnen zien. Bij die regeling kunnen Verenigingen van Eigenaren een lening aanvragen bij SVn, en staat NHG daar borg voor. “We kunnen daar al veel van leren: wat werkt wel en wat niet? Die lessen nemen we dan mee, want we zitten met ons idee voor een uniforme energielening met betaalgarantie vanuit NHG nog maar aan het begin van het proces.”
Hoe staan hypotheekverstrekkers tegenover dit initiatief?
“Ik ben eigenlijk nog niemand tegengekomen die dit een raar idee vindt. We snappen ook wel dat dit de marketingpropositie van financiële partijen raakt: zij hebben ook zo hun eigen verduurzamingsoplossingen en bijpassende producten. Daar zijn we ons van bewust.”
Welke rol ligt er binnen deze ambities voor de hypotheekadviseur weggelegd?
“Een grote rol. In dit thema zit nog wel een enorme uitdaging voor de hypotheekadviseur verstopt. Zoals jullie zelf ook al regelmatig schrijven: als je als hypotheekadviseur alleen nog maar een kaal product verkoopt, besta je over tien jaar niet meer. Maar juist op het thema verduurzamen kan de hypotheekadviseur echt van toegevoegde waarde zijn. Die gaat hier ook steeds vaker het gesprek over aan en dat is maar goed ook. Hierin ligt een prachtige taak voor de hypotheekadviseur, die ook nog eens commercieel interessant is.”
Wanneer willen jullie iets op poten hebben gezet?
“Een logische vraag die je daar stelt, maar dat durf ik eigenlijk niet te zeggen. Want achter ieder deurtje dat we opentrekken komen weer drie nieuwe uitdagingen naar voren. We willen ons in ieder geval focussen op wat er wél kan, waar de nadruk eerst lag op wat er níét mogelijk was. Misschien dat we ons daarom eerst richten op de ‘kunners’, zij die nog wat financiële ruimte hebben binnen hun hypotheek om te kunnen verduurzamen. Dan beginnen we ongetwijfeld iets kleiner dan we in eerste instantie voor ogen hebben. Maar goed, ik zou het leuk vinden als we dit jaar in ieder geval groen licht vanuit Den Haag hebben en met een pilot kunnen starten.”
Bron: AMweb