Duurzaam thuis met NHG

Extra geld voor energiebesparende maatregelen

Na onze scheiding maakte ik me zorgen. Verhuizen uit onze vertrouwde buurt wilde ik liever niet voor de kinderen. Gelukkig hielp onze hypotheekadviseur om de hypotheek met NHG passend te maken. Ik kan daardoor in het huis blijven wonen. Een hele opluchting!

Suzanne, Rotterdam

Woonlasten betaalbaar houden

Hypotheekwensen veranderen. Bijvoorbeeld omdat je wilt verduurzamen of je hypotheeklasten wilt verlagen. Je hebt dan verschillende mogelijkheden om je hypotheek te veranderen. 

Nieuws

Oproep aan Tweede Kamer: 'Verduurzamen moet eenvoudiger en betaalbaarder'

NHG Nieuwsbericht - 22 mei 2024 23 mei spreekt de Tweede Kamer in het commissiedebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving over een groot aantal zaken die verduurzaming van woningen moet versnellen, energielabels betrouwbaarder moet maken, en nieuwe duurzame woningen bereikbaarder.

NHG lanceert de pilot Woonlastenmonitor

Nieuwsbericht - 5 mei 2024 Maandag 6 mei lanceert NHG de Woonlastenmonitor. De monitor geeft inzicht in het sentiment rondom de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland. Terwijl het cijfermatig goed lijkt te gaan in Nederland, laten de bevindingen uit de Woonlastenmonitor een ander beeld zien.

Hypotheek Garantie Bonaire voor meer huizenkopers beschikbaar

Nieuwsbericht - 26 apr. 2024 Sinds 2021 kunnen inwoners van Bonaire met Hypotheek Garantie Bonaire (HGB) op verantwoorde en betaalbare wijze een eigen woning financieren. Per 1 mei 2024 wordt het grensbedrag verhoogd van $225.000 naar $305.000. Zo kunnen meer huizenkopers een hypotheek aanvragen met de voordelen van HGB. 

Buitenlandtoetsing voor België niet mogelijk via BKR van 1 mei tot 1 oktober 2024

Nieuwsbericht - 4 mrt. 2024 Stichting BKR kan de buitenlandtoetsing voor België tijdelijk niet faciliteren.

Veelgestelde vragen

Welk model werkgeversverklaring accepteert NHG?

De werkgeversverklaring model 2024-1 versie 2.0 is vanaf 1 maart 2024 geldig. Dit nieuwe model werkgeversverklaring is vanaf 1 mei 2024 verplicht.

Veel bedrijven hebben een werkgeversverklaring in hun eigen stijl. Deze kan voor NHG gebruikt worden als de teksten inclusief soorten voetnoten gelijk zijn aan de teksten zoals op het model NHG zijn weergegeven.

Wat is het Energiebespaarbudget?

Wanneer je klant energiebesparende maatregelen wil treffen, maar nog niet precies weet welke, kun je voor je klant het Energiebespaarbudget aanvragen.
 
Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Het grote voordeel? Er is geen specificatie van kosten of maatregelen vooraf nodig. Door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget stelt hij de financiering van erkende energiebesparende maatregelen van zijn huis veilig. Maar hoeft hij niet meteen al te beslissen wat hij wil (laten) doen. Hierdoor kan je klant eerst zijn hypotheek regelen en daarna nadenken over welke maatregelen voor zijn huis het meest zinvol zijn. Ook heeft je klant dan voldoende tijd voor een advies op maat van een energieadviseur.
 
Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn erkende energiebesparende maatregelen?

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG kun je direct energiebesparende maatregelen meefinancieren. Dat kan door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget (EBB) of van de regeling Energie Besparende Voorzieningen (EBV). Hieronder vind je de erkende energiebesparende maatregelen die van toepassing zijn op beide regelingen. Een toelichting op de maatregelen vind je hier:

  • gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
  • hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
  • energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR++)
  • energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • warmtepompen
  • douche-warmteterugwinningssysteem
  • zonnecellen


Het meefinancieren van een combinatie van deze maatregelen is uiteraard mogelijk.

Zit je antwoord er niet bij?

Snel naar

Woonlastenmonitor

Werkgeversverklaring

Over NHG

Werken bij NHG