Oproep aan Tweede Kamer: 'Verduurzamen moet eenvoudiger en betaalbaarder'

Nieuws

22 mei 2024

23 mei spreekt de Tweede Kamer in het commissiedebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving over een groot aantal zaken die verduurzaming van woningen moet versnellen, energielabels betrouwbaarder moet maken, en nieuwe duurzame woningen bereikbaarder.

In aanloop naar dit debat heeft NHG Kamerleden benaderd met suggesties om bestaande wet- en regelgeving aan te passen waardoor verduurzamen eenvoudiger en betaalbaarder wordt en consumenten beter worden beschermd. Ook zijn suggesties gedaan om bestaande risico's beter in kaart te brengen.  

Concreet vragen we om:  

Hypothecair lenen vereenvoudigen om te verduurzamen

Hypothecair lenen voor verduurzaming zou net zo makkelijk moeten zijn als het lenen van consumptief krediet. Dat kan - bijvoorbeeld door de inkomenstoets achterwege te laten, acceptatie op basis van minder stukken, of te onderzoeken of de vrijgestelde bedragen eenvoudig kunnen worden verstrekt op basis van het energielabel. 

De kosten verlagen voor een lening  

Wanneer een consument hypothecair wil bijlenen voor het verduurzamen van zijn woning, rekent de geldverstrekker of de adviseur hier afsluitkosten voor. De AFM ziet hierop toe. Deze kosten kunnen echter naar beneden. Daarvoor zou de AFM een opdracht moeten krijgen vanuit de politiek.  

Inzichten in fundering en/of klimaatrisico’s 

Potentiële huizenkopers kunnen een betere inschatting maken van het risico dat zij lopen als zij een huis in een bepaald gebied kopen als informatie over funderingsproblematiek en bijvoorbeeld klimaatrisico's van de regio beschikbaar komt in een woning-ID (waarin ook energielabel en andere informatie is opgenomen).  

Initiatieven op de woningmarkt bundelen 

Er zijn veel bestaande initiatieven. Denk aan het funderingsfonds, klimaatfonds, fonds verduurzaming, warmtefonds, en vele andere. NHG is voorstander van het waar mogelijk bundelen en versimpelen van al deze initiatieven. Daarnaast roepen we op om ervoor te zorgen dat bij nieuwe initiatieven eerst gekeken wordt of dit binnen bestaande initiatieven ondergebracht kan worden.