NHG lanceert de pilot Woonlastenmonitor

Nieuws

5 mei 2024

Maandag 6 mei lanceert NHG de Woonlastenmonitor. De monitor geeft inzicht in het sentiment rondom de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland. Terwijl het cijfermatig goed lijkt te gaan in Nederland, laten de bevindingen uit de Woonlastenmonitor een ander beeld zien.

Open de Woonlastenmonitor

Gebrek aan achterstanden geeft vertekend beeld van de realiteit

De financiële situatie is voor veel woningbezitters met een hypotheek een bron van zorg, dat blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Terwijl de achterstanden op hypotheken historisch laag zijn, geeft maar liefst 40% van de woningeigenaren aan net, of niet genoeg inkomen te hebben om rond te komen. Ondanks de financiële worstelingen, geeft een gelijk aantal respondenten aan geen professionele hulp te zoeken bij (dreigende) problemen.

In Nederland lijkt een positieve ontwikkeling gaande te zijn wat betreft betalingsachterstanden op de hypotheek voor de eigen woning. In de periode 2012-2021 had gemiddeld slechts drie procent van de Nederlandse huishoudens een betalingsachterstand op hun hypotheek. Daarmee ligt Nederland onder het gemiddelde van de Europese Unie (3,6%) en eurozone (4,1%). In onze eigen cijfers zien we dat – als alle achterstanden verdeeld zouden worden over het aantal huishoudens met NHG – de gemiddelde achterstand is sinds 2015 afgenomen van €27 naar slechts €2. Dat lijkt rooskleurig, maar deze cijfers vertellen echter niet het hele verhaal.

De inzichten uit de Woonlastenmonitor geven een duidelijk signaal: 'er zijn heel veel woningeigenaren met financiële zorgen'. Een groot gedeelte vraagt niet uit zichzelf om hulp. Alleen kijken naar de achterstandcijfers op hypotheken geeft een vertekend beeld. Laten we niet wachten tot er achterstanden ontstaan, maar samen kijken of we deze woningeigenaren eerder kunnen helpen. Bijvoorbeeld door klanten proactief te vragen hoe het gaat en of er behoefte is aan ondersteuning. We hopen dat meer partijen hun data met ons willen delen, zodat de inzichten steeds waardevoller worden.

Roald van der Linde, bestuurder NHG

Deze positieve ontwikkelingen staan namelijk in schril contrast met de stress en moedeloosheid die onder veel woningeigenaren leeft. Zo blijkt dat een grote groep Nederlanders wakker ligt vanwege financiële zorgen. Maar liefst bijna 1 op de 4 mensen slaapt slecht, heeft stress of voelt zich moedeloos. Uit de monitor blijkt dat deze groep veelal zelf naar oplossingen zoekt en niet om professionele hulp vraagt. Veel mensen hebben hun uitgavenpatroon al aangepast. Zij besparen vooral op energie, boodschappen, horeca, vakantie en andere leuke dingen.

Neem contact op

Pers & media

Ben je journalist en heb je vragen aan NHG? Voor meer informatie of interview aanvragen kun je contact opnemen met Tamara Evers.

Werkdagen 09.00 - 17.00

Speciaal voor jou

NHG als betrouwbaar vangnet

Voor professionals

Werken bij NHG