Kwaliteitsverbetering

Als u uw woning wilt verbouwen, kunt u de kosten hiervoor meefinancieren in een lening met NHG. Of het nu gaat om de renovatie van een bestaande woning of meerwerk bij een nieuwbouwwoning. Dit wordt bij NHG kwaliteitsverbetering genoemd.

Wat is een kwaliteitsverbetering?

Uw hypotheekadviseur kan u uitleggen wat precies onder kwaliteitsverbetering wordt verstaan. Voorbeelden zijn:

  • energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen
  • een nieuwe badkamer, keuken, dakkapel of aanbouw
  • achterstallig onderhoud
  • de aanleg van een kindvriendelijke tuin

Aanvullende of nieuwe lening?

Heeft u al NHG op uw bestaande lening?
Dan kunt u voor de kwaliteitsverbetering een aanvullende lening afsluiten. Voor de bestaande lening heeft u al premie betaald. Daarom hoeft u alleen nog premie te betalen voor de aanvullende lening. Het is natuurlijk toegestaan om een geheel nieuwe lening af te sluiten, maar dan betaalt u opnieuw de NHG-premie over het gedeelte waar u al NHG voor heeft.

Heeft u nog geen NHG op uw bestaande lening? Dan zijn er 2 opties:

  1. Een aanvullende lening. Deze optie wordt vaak gekozen als de condities van de bestaande lening, zoals bijvoorbeeld het rentepercentage, moeten blijven bestaan. U betaalt de NHG-premie over de totaalsom van de bestaande en de aanvullende lening.
  2. Een geheel nieuwe lening. Ook hierbij betaalt u de premie over de geheel nieuwe lening.

Hoeveel kan ik in 2019 lenen?

Sluit u de lening bij aankoop van de woning?
Dan mag het bedrag van de koopsom plus maximaal 6% voor de bijkomende kosten (zoals de notariskosten) en het bedrag van de kwaliteitsverbetering, niet meer bedragen dan de NHG kostengrens.

Is de woning al in uw eigendom?
En sluit u de lening in het geheel opnieuw af vanwege de kwaliteitsverbetering? Dan mag het totale bedrag van de bestaande lening plus de nieuwe lening voor kwaliteitsverbetering, inclusief bijkomende kosten, niet hoger zijn dan de NHG kostengrens

De totale lening mag niet meer bedragen dan 100% van de waarde van de woning na verbouwing. Worden ook energiebesparende voorzieningen meegefinancierd? Dan mogen de kosten hiervan worden meegefinancierd tot maximaal 106% van de waarde van de woning.

Wat zijn de voorwaarden?

  • De kwaliteitsverbetering moet altijd blijken uit een taxatierapport, waarin de waarde van uw woning voor én na verbouwing is opgenomen.
  • De benodigde kosten voor de verbetering moeten daarnaast worden vastgelegd in het taxatierapport, een bouwkundig rapport of een eigen specificatie. De eigen specificatie bestaat uit een opsomming van de werkzaamheden plus een overzicht van de geschatte kosten.
  • De totale kosten van de kwaliteitsverbetering worden volledig in depot (bewaring) gehouden door uw geldverstrekker. U kunt ervoor kiezen om de factuur eerst zelf te betalen. In dit geval stort uw geldverstrekker het bedrag daarna terug op uw rekening. Het is ook mogelijk de factuur rechtstreeks naar uw geldverstrekker door te sturen.

Meer weten?

Uw hypotheekadviseur kan u meer vertellen en voor u uitrekenen hoeveel u precies kunt lenen voor de kwaliteitsverbetering van uw woning.