Corona

De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal. Veel mensen worden getroffen door de maatregelen. Dit heeft ook impact op inkomen en vermogen en daarmee ook op het krijgen of behouden van een hypotheek. Hier vindt je alle informatie van NHG met betrekking tot de gevolgen van het coronavirus en de maatregelen.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om een aanvullende lening aan te vragen voor het betalen van mijn levensonderhoud?

Het is niet mogelijk om een aanvullende lening met NHG aan te vragen voor je levensonderhoud. Als je door de coronacrisis minder inkomsten hebt en niet langer de mogelijkheid hebt om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Deze kan dan naar je persoonlijke situatie kijken en bepalen wat er voor je NHG hypotheek mogelijk is. 

Door de coronacrisis heeft mijn werkgever mijn contract beëindigd. Kan ik nu aanspraak maken op de mogelijkheden van NHG?

NHG kan in deze gevallen een vangnet bieden. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker kan NHG zoeken naar een oplossing, zodat je in de woning kan blijven wonen.
Als verkoop toch de enige mogelijkheid blijkt, kan NHG als aan de gestelde criteria is voldaan een eventuele restschuld kwijtschelden. Meer informatie over de criteria voor kwijtschelding en voorbeeldsituaties kun je hier vinden.

Ik ben zelfstandig ondernemer en heb door de coronacrisis geen of minder inkomen. Wat kan NHG voor mij doen?

NHG kan in deze gevallen soms een vangnet bieden. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen.

Kan NHG mij een tijdelijke rentevakantie aanbieden nu ik mijn hypotheeklasten niet meer betalen?

NHG kan zelf geen rentevakanties aanbieden. Wij bieden wel mogelijkheden voor de geldverstrekker om dit te doen bij een lening met NHG. Neem contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Deze kan dan naar je persoonlijke situatie kijken en bepalen wat er voor je NHG hypotheek mogelijk is. 

Door de coronacrisis is het niet mogelijk om een fysieke handtekening te krijgen/ zetten op een document dat ik nodig heb voor mijn hypotheekaanvraag. Wat nu?

Een mogelijkheid die NHG biedt is het zetten van een digitale handtekening.
NHG accepteert, naast de handgeschreven handtekening, alle soorten digitale handtekeningen. Het is aan de geldverstrekker om te bepalen welk soort digitale handtekening is toegestaan. De voorwaarden en mogelijkheden hiervoor worden bepaald door je geldverstrekker. In sommige situaties is alleen een handgeschreven handtekening toestaan. Een voorbeeld is een authentieke akte, zoals een hypotheekakte.

Ik heb een nieuwe lening aangevraagd en vóór datum bindend aanbod heeft mijn werkgever deeltijd WW/ NOW aangevraagd. Kan mijn hypotheekaanvraag nog doorgaan?

Ja, de door NOW zal je je volledige inkomen behouden. NHG behandelt dit inkomen alsof er sprake is van een regulier dienstverband.

Op mijn werkgeversverklaring heeft mijn werkgever de intentieverklaring getekend. Zorgt de coronacrisis ervoor dat hier nu anders naar gekeken wordt?

Het beleid van NHG is op dit punt onveranderd en mag volgens de normale normen behandeld worden.
Het kan zijn dat de geldverstrekker naar aanleiding van de crisis aanvullende vragen stelt over de afgegeven intentieverklaring en uw dienstverband anders beoordeelt.

Ik heb mijn jaaropgaven niet meer voor het bepalen van mijn inkomen. Mijn (oude) werkgever is gesloten en kan deze niet op korte termijn aanleveren. Wat nu?

Als alternatief voor jaaropgaven kan je per jaar een inkomensverklaring (IB-60) opvragen bij de belastingdienst. Deze zal dan gelijk digitaal beschikbaar zijn in PDF. NHG accepteert dit als vervanging van de jaaropgaven.
Website link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/hoe-kom-ik-aan-een-inkomensverklaring

Door de coronacrisis heb ik WW moeten aanvragen en kan ik mijn hypotheek niet meer betalen. Wat nu?

NHG kan in deze gevallen een vangnetbieden. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen.

Door de coronacrisis heeft mijn werkgever NOW moeten aanvragen. Heeft dit gevolgen voor mijn hypotheek?

Nee, vanwege de NOW blijft je inkomen gelijk

Mag ik mijn woning onderverhuren nu ik mijn hypotheeklasten niet meer kan betalen?

Het verhuren van een woning met een NHG hypotheek is zonder toestemming geldverstrekker volgens de Voorwaarden &  Normen niet toegestaan. NHG handhaaft hier het huidige beleid

Door de coronacrisis ben ik mijn baan kwijt geraakt en ik heb nu geen inkomen. Hoe kan ik toch een hypotheek aan vragen?

Wanneer je geen inkomen hebt, dan is een hypotheek met NHG niet mogelijk. 

Ik ben ondernemer en wil een inkomensverklaring ondernemer aanvragen voor een hypotheek. Zorgt de coronacrisis ervoor dat er nu anders naar ondernemers gekeken wordt?

Wanneer je ondernemer bent, dan moet je voor het aanvragen van een hypotheek met NHG een inkomensverklaring ondernemer laten opstellen door een rekenexpert. Deze rekenexpert zal navraag doen over de gevolgen van de crisis op je onderneming en de mogelijkheden om dit op te vangen. Als de rekenexpert overtuigd is van de bestendigheid van het inkomen, dan wordt er een inkomensverklaring afgegeven. Deze is 6 maanden geldig. Wanneer er voor de crisis een inkomensverklaring is afgegeven, dan blijft deze 6 maanden geldig. Als je na het ontvangen van de inkomensverklaring twijfelt of het verstandig is om nog een hypotheek aan te vragen, neem dan hiervoor contact op met je hypotheekadviseur. Deze kan dan naar je persoonlijke situatie kijken en bepalen wat er voor je NHG hypotheek mogelijk is en of dit verantwoord is. 


Het kan zijn dat de geldverstrekker naar aanleiding van de crisis aanvullende vragen stelt over de afgegeven inkomensverklaring en je inkomen opnieuw laat beoordelen door de rekenexpert.

Voor meer informatie; zie ook het nieuwsbericht Verdiepende vragen bij toetsing inkomen zelfstandigen

Zit je antwoord er niet bij?

Nieuwsartikelen corona

NHG ondersteunt consumenten in onstuimige coronatijd

Nieuwsbericht - 2 nov 2020

NHG en hypotheekverstrekkers schieten ondernemers te hulp

nieuws NHG Nieuwsbericht - 9 jul 2020 NHG en hypotheekverstrekkers schieten ondernemers te hulp

Toelichting verdiepende vragen IKV ondernemers

Nieuwsbericht - 30 apr 2020 Sinds 30 maart jl. is de procedure voor toetsing van het inkomen van zelfstandigen uitgebreid met een aantal verdiepende vragen. Via OvFD en Adfiz bleek dat in de praktijk behoefte bestaat aan toelichting op deze vragen.