Verruiming op LTV

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Voor het verduurzamen van de woning mag je klant extra lenen, ook bij het verhogen van de hypotheek. NHG biedt 2 regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Afhankelijk van de regeling mag je klant tot maximaal 6% bovenop de woningwaarde lenen. Beide regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Energiebespaarbudget (EBB)

Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Hoe hoog mag het bedrag aan verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen zijn, in combinatie met een hybride taxatie?

Vanaf 1 januari 2022 mag er ook met een hybride taxatie worden gewerkt in combinatie met een verbouwing en/of EBV. Omdat bij een hybride taxatie de verbouwing niet wordt gewaardeerd, is de marktwaarde voor verbouwing leidend. De som van de gevraagde financiering (inclusief de som van verbouwing) mag niet hoger zijn dan de kostengrens en niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie.
Meer informatie vind je hier.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Wat is de maximale termijn voor het doorgeven van de energiebesparende maatregelen die mijn klant wil betalen via het Energiebespaarbudget?

De hoogte van het Energiebespaarbudget moet opgegeven worden bij de hypotheekaanvraag. Specificatie van exacte uitgaven of maatregelen is hierbij niet nodig. Bij het indienen van een nota zal aan de geldverstrekker doorgegeven worden dat deze bestemd is voor het Energiebespaarbudget, zodat de gelden hieruit onttrokken kunnen worden. De geldverstrekker bepaalt de looptijd van het Energiebespaarbudget.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Je hypotheek veranderen

Een lagere energierekening met NHG

Voordelen NHG