Verhogen hypotheek

Energiebesparende maatregelen meefinancieren bij verhogen hypotheek

In het kort

Wil je klant de hypotheek verhogen om een verbouwing te realiseren? Dan is het goed om te weten dat je klant extra mag lenen voor verduurzaming. Het verbeteren van de woning is een ideaal moment om gelijk energiebesparende maatregelen te nemen. En als je klant toch al bezig is met de financiering, kun je deze maatregelen eenvoudig meefinancieren.

Lees hier welke mogelijkheden jouw klant heeft bij het verhogen van de hypotheek.

Financieren van energiebesparende maatregelen bij verhogen

Verruiming op LTI

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTI.

 

Financieringsmogelijkheden op LTI

Verruiming op LTV

Check de mogelijkheden en rekenvoorbeelden op basis van LTV.

Verruiming op kostengrens

Check de mogelijkheden op basis van de kostengrens.

 

Financieringsmogelijkheden kostengrens

Energiebespaarbudget (EBB) en Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

NHG biedt twee regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Afhankelijk van de regeling mag je klant tot maximaal 6% bovenop de woningwaaarde lenen. Beide regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Energiebespaarbudget (EBB)

Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

Voordelen van een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met NHG dan ben je zeker van een verantwoorde lening. We kunnen je een vangnet bieden als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk daarbij aan ingrijpende veranderingen zoals werkloosheid, relatiebeëindiging of het verlies van je partner. Je kunt NHG afsluiten bij de aankoop van een huis, een verbouwing en de financiering van energiebesparende maatregelen. 

Is een desktoptaxatie ook mogelijk bij kwaliteitsverbetering?

Vanwege de voordelen van een desktoptaxatie staan we sinds 1 januari 2022 ook toe om de desktoptaxatie te gebruiken bij kwaliteitsverbetering. Kwaliteitsverbeteringen zoals afkoop erfpacht, verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen (EBV) worden niet gewaardeerd bij desktoptaxatie. Omdat bij een desktoptaxatie de verbouwing en/of EBV, koop grond of afkoop erfpacht niet wordt gewaardeerd, is de marktwaarde vòòr kwaliteitsverbetering leidend. Aan het gebruiken van een desktoptaxatie zijn wel voorwaarden verbonden.
De voorwaarden en meer informatie vind je hier.

Hoe hoog is de maximale lening bij een desktoptaxatie i.c.m. verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen (EBV)?

Sinds 1 januari 2022 is ook mogelijk te werken met een desktoptaxatie in combinatie met verbouwing en/of EBV.  Het is niet mogelijk meer te lenen dan de kostengrens. De financiering mag ook niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de desktoptaxatie.

Daarnaast moet je rekening houden met de benodigde kosten.

  • Dit is bij aankoop: De laagste van koopsom of getaxeerde marktwaarde + de som van de investering verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag in totaal maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedragen.
  • Bij oversluiten of verhoging: de som van de huidige hypotheek + bedrag verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag maximaal 90% van de marktwaarde van de woning voor aanpassingen bedragen.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Zit je antwoord er niet bij?

Voordelen NHG

Je hypotheek veranderen

Een lagere energierekening met NHG