Verruiming op LTI

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Wanneer je klant investeert in energiebesparende maatregelen bij het oversluiten van de hypotheek worden er verruimde financieringsmogelijkheden geboden.

De hoogte van het bedrag voor verduurzaming dat bij de inkomens- en lastentoets buiten beschouwing mag worden gehouden, is afhankelijk van de energiezuinigheid van de woning. In alle gevallen geldt dat het toetsinkomen van de klant minimaal € 33.000 is.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Hoe hoog is de maximale lening bij een desktoptaxatie i.c.m. verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen (EBV)?

Sinds 1 januari 2022 is ook mogelijk te werken met een desktoptaxatie in combinatie met verbouwing en/of EBV.  Het is niet mogelijk meer te lenen dan de kostengrens. De financiering mag ook niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de desktoptaxatie.

Daarnaast moet je rekening houden met de benodigde kosten.

  • Dit is bij aankoop: De laagste van koopsom of getaxeerde marktwaarde + de som van de investering verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag in totaal maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedragen.
  • Bij oversluiten of verhoging: de som van de huidige hypotheek + bedrag verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag maximaal 90% van de marktwaarde van de woning voor aanpassingen bedragen.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Is er een maximale termijn waarbinnen het Energiebespaarbudget gebruikt moet worden?

Het Energiebespaarbudget zal in een bouwdepot geplaatst worden. De looptijd van een bouwdepot wisselt per geldverstrekker. Gemiddeld genomen hanteren de meeste geldverstrekkers een looptijd van 2 jaar.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Je hypotheek veranderen

Een lagere energierekening met NHG

Voordelen NHG