Verruiming op NHG-grens

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Voor het verduurzamen van de woning mag je klant extra lenen. NHG biedt extra financieringsmogelijkheden op basis van de kostengrens. Bekijk hieronder welke verruimig op de kostengrens NHG mogelijk is voor jouw klant. De rekenvoorbeelden laten zien wat dat in de praktijk betekent.

Verruiming NHG-grens

* Bij nieuwbouw geldt de verruimde NHG-grens, bij oversluiten de reguliere NHG-grens

Rekenvoorbeelden

Kijk op de lijst welke geldverstrekkers deelnemen aan het Energiebespaarbudget en het beleid dat zij voeren over de verruimde financieringsmogelijkheden.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Hoe hoog mag het bedrag aan verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen zijn, in combinatie met een hybride taxatie?

Sinds 1 januari 2022 mag er ook met een hybride taxatie worden gewerkt in combinatie met een verbeterbudget en/of Energiebespaarbudget. Omdat bij een hybride taxatie de verbouwing niet wordt gewaardeerd, is de marktwaarde voor verbouwing leidend. De som van de gevraagde financiering (inclusief de som van verbouwing) mag niet hoger zijn dan de NHG-grens en niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie. Meer informatie vind je hier.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Is er een maximale termijn waarbinnen het Energiebespaarbudget gebruikt moet worden?

Het Energiebespaarbudget zal in een bouwdepot geplaatst worden. De looptijd van een bouwdepot wisselt per geldverstrekker. Gemiddeld genomen hanteren de meeste geldverstrekkers een looptijd van 2 jaar.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Een lagere energierekening met NHG

Je hypotheek veranderen

Voordelen NHG