Verruiming op LTV bij aankoop bestaande woning

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Voor het verduurzamen van de woning mag je klant extra lenen. NHG biedt 2 regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Afhankelijk van de regeling mag je klant tot maximaal 6% bovenop de woningwaarde lenen. Beide regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden.

Energiebespaarbudget (EBB)

Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

 

Rekenvoorbeelden

Kijk op de lijst welke geldverstrekkers deelnemen aan het Energiebespaarbudget en het beleid dat zij voeren over de verruimde financieringsmogelijkheden.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Tellen een huurketel, warmtepomp-lease en/of zonnepanelen-lease mee als financieringslast?

Ja, deze tellen voor NHG mee als financiële verplichtingen en dus als financieringslast. 
Een CV-ketel is duurzaam verbonden met de woning, dit geldt zowel bij huur- /leasevarianten als bij een CV-ketel in eigendom. De kosten van de CV-ketel moeten daarom worden getoetst onder Norm 7.15.1. Hetzelfde geldt ook voor andere gebouwgebonden (verwarmings)apparatuur zoals zonnepanelen en warmteboiler. 

In de Nibud woonlasttabellen is geen rekening gehouden met de huurkosten van gebouwgebonden verwarmingsapparatuur; immers is het een keuze om deze te huren of in eigendom te hebben. 
Deze huurkosten dienen daarom in de toetsing meegenomen te worden. 

De onderhoudskosten zijn wel meegenomen in de Nibudtabbellen, deze kun je buiten beschouwing laten indien je de onderhoudskosten binnen de maandelijkse huur- / leasesom inzichtelijk kunt maken. 

Hoe hoog is de maximale lening bij een hybride taxatie i.c.m. verbouwing en/of Energie Besparende Voorzieningen (EBV)?

Sinds 1 januari 2022 is het ook mogelijk te werken met een hybride taxatie in combinatie met verbouwing met verbeterbudget en/of Energiebespaarbudget. Het is niet mogelijk meer te lenen dan de NHG-grens. De financiering mag ook niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde uit de hybride taxatie.

Daarnaast moet je rekening houden met de benodigde kosten.

  • Dit is bij aankoop: De laagste van koopsom of getaxeerde marktwaarde en de som van de investering, verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag in totaal maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedragen.
  • Bij oversluiten of verhoging: de som van de huidige hypotheek + bedrag verbouwing en/of EBV (beide in depot) mag maximaal 90% van de marktwaarde van de woning voor aanpassingen bedragen.

Wat is de maximale termijn voor het doorgeven van de energiebesparende maatregelen die mijn klant wil betalen via het Energiebespaarbudget?

De hoogte van het Energiebespaarbudget moet opgegeven worden bij de hypotheekaanvraag. Specificatie van exacte uitgaven of maatregelen is hierbij niet nodig. Bij het indienen van een nota zal aan de geldverstrekker doorgegeven worden dat deze bestemd is voor het Energiebespaarbudget, zodat de gelden hieruit onttrokken kunnen worden. De geldverstrekker bepaalt de looptijd van het Energiebespaarbudget.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Een lagere energierekening met NHG

Taxatie van een woning

Voordelen NHG