Carla, Business Analist, over haar werk bij NHG

Nieuws

13 september 2022

Wanneer een klant bij zijn hypotheek gebruik wil maken van NHG, dan vraagt de geldverstrekker dit aan. Hij doet dit via het online portaal van NHG of via een ingebouwde tool bij zijn eigen bedrijf. Business Analist Carla Keereweer zorgt, samen met haar collega’s, voor de specificaties voor de aanpassingen in diverse systemen.

Wat zouden meer mensen moeten weten over NHG?

NHG heeft heel lang bekend gestaan als instelling die alleen maar borg stond. Wij willen meer naar een rol waarbij we onze visie uitdragen en een bijdrage leveren aan de woningmarkt. We zijn daarin al heel goed op weg. Andere marktpartijen zien ons inmiddels als een waardevolle sparringpartner.

Ga jij zelf ook in gesprek met andere partijen?

Ja, bijvoorbeeld over de vele koop- en erfpachtconstructies. De afgelopen tijd is er bijna een wildgroei ontstaan. Geldverstrekkers moeten bij alle creatieve oplossingen goed nadenken of zij het verantwoord vinden. Dit geldt overigens ook voor NHG. Wat voor risico’s lopen we ermee? En zijn er addertjes onder het gras voor de klant? We willen er natuurlijk wel voor zorgen dat de klant er kan blijven wonen. Of zorgeloos kan verkopen, mocht dat nodig zijn.

Waar gaan de gesprekken over?

We willen weten wat de marktpartijen, die dichter bij de klant zitten, daarvan vinden. Welke ervaringen hebben ze? Hebben ze al eens meegemaakt dat mensen in de knoei kwamen met nieuwe koopconstructies? Hoe zouden zij het willen zien?

En dan passen jullie het beleid snel aan?

Niet direct, het is een zorgvuldig proces. Omdat je met veel partijen in gesprek bent, en omdat er veel punten zijn waar je goed over na moet denken, duurt het net iets langer. We willen natuurlijk niet iets nieuws op de markt zetten, dat achteraf niet verantwoord blijkt. Dat gebeurt gelukkig niet zo snel, juist omdat er veel partijen over meedenken.

Dus, verbinding is de kernwaarde die bij jou past?

Als je samen een oplossing vindt, geeft dat echt energie. We hebben het met zijn allen gedaan, iedereen staat er achter en we weten waar we het samen voor doen. Dat vind ik tof. Verbinding maakt alles veel makkelijker. Je weet elkaar eerder te vinden voor vragen, je kan makkelijker schakelen. Vanuit NHG is het goed om te kunnen zeggen ‘samen met de markt’, en vanuit de markt is het weer goed om te zeggen ‘samen met NHG’. Dat geeft dan aan dat het goed doordacht is. En dat je werkt aan een gezamenlijk doel.