Vereniging Eigen Huis wil fors hogere grens Nationale Hypotheek Garantie

Nieuws

14 juli 2022

Moet de NHG-Kostengrens omhoog, zoals Vereniging Eigen Huis oproept, of moeten we de huidige methodiek handhaven ten behoeve van het stabiliserend effect? De hoogte van de NHG-kostengrens is een veelbesproken onderwerp. Zo ook voor de NOS die ons om een reactie vroeg.

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is dit jaar 355.000 euro. Maar volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn er nog maar weinig huizen te koop voor die prijs en daarom moet de NHG-grens volgend jaar extra omhoog naar 440.000 euro.

Daarmee komt de NHG-grens dichter bij de gemiddelde verkoopprijs van een huis, die was afgelopen kwartaal 448.000 euro. "Juist in deze tijd van grote onzekerheid is het belangrijk dat kopers, en vooral starters, via de NHG financieel worden beschermd", zegt VEH-directeur Cindy Kremer. "Zonder NHG wordt het voor starters nog lastiger een eerste huis te kopen."

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je een hypotheek met NHG, dan neemt NHG je restschuld over en betaalt die aan de bank als je ooit door werkloosheid, scheiding of het overlijden van je partner je woning met verlies moet verkopen.

Je betaalt hiervoor eenmalig een premie van 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Maar vanwege die garantie krijg je van hypotheekverstrekkers korting op je rente. Daardoor zijn je maandlasten dus iets lager dan met een hypotheek zonder NHG.

De NHG-grens wordt al jaarlijks aangepast volgens een vaste systematiek. Volgens die systematiek zal de grens in 2023 uitkomen op zo'n 390.000 euro. Maar de vereniging vindt dat dus ontoereikend en roept NHG en de overheid op om dit eenmalig los te laten.

NHG staat ervoor open

De NHG zegt in een reactie er al over na te denken en is in gesprek met de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken hierover. "Aan de ene kant hebben we bewust gekozen voor een systematiek die de gemiddelde huizenprijs gelijkmatiger volgt, om zo een stabiliserend effect te creëren. Zowel als de huizenprijzen omhoog als omlaag gaan", zegt een woordvoerder van NHG.

"Aan de andere kant betekenen de hard gestegen prijzen iets voor de toegankelijkheid van ons vangnet. Er lijken wat meer risico's op de woningmarkt te ontstaan en we willen onze doelgroep graag kunnen steunen als ze in de financiële problemen komen."

Gemiddelde van 27 maanden

De NHG-grens voor 2022 werd vastgesteld op basis van de gemiddelde koopsommen van 27 maanden tot en met augustus 2021. Door over zo'n langere periode te kijken vertalen snelle prijsstijgingen zich dus minder hard in een hogere grens.

NHG is nu dus aan het kijken wat de korte- en langetermijneffecten kunnen zijn van het veranderen van deze systematiek. De organisatie zegt dat in september duidelijk wordt of er iets aan veranderd wordt en de grens dan dus sneller meestijgt met de prijzen.

Bron: Vereniging Eigen Huis wil fors hogere grens Nationale Hypotheek Garantie (nos.nl)