Korte video: zo werkt de Arbeidsmarktscan

Nieuws

30 maart 2023

Geen vast contract, toch een hypotheek

De Arbeidsmarktscan kan een oplossing zijn voor iedereen die in loondienst werkt zonder vast contract en nog geen inkomensverleden van drie jaar heeft. Of flexwerkers die recent meer zijn gaan verdienen door bijvoorbeeld een nieuwe baan of doordat zij meer zijn gaan werken. Voor deze flexwerkers is de kans op een hypotheek groter geworden als het inkomen wordt berekend met de Arbeidsmarktscan.

De scan kijkt namelijk naar iemands huidige inkomen en zijn perspectief op de arbeidsmarkt. Door het beantwoorden van vragen geeft de scan een score aan, die aangeeft wat de kansen van de werknemer is op de arbeidsmarkt. De consument kan gratis zien of de score voldoende is om te gebruiken bij een hypotheekaanvraag. Zo ja, dan kan de consument het rapport voor 110 euro opvragen. 

Kijk de video


Download de infographic

Gebruik de Infographic Arbeidsmarktscan om aan je klant of collega uit te leggen hoe de scan werkt.

Download infographic

De rol van NHG 

Vaak wordt er gedacht dat je alleen een hypotheek kunt krijgen met een vaste baan. Maar ook zonder vast contract zijn er mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Bij NHG zijn we continu op zoek naar oplossingen om starters, flexwerkers en uitzendkrachten meer kansen te geven op een koopwoning. Een goed voorbeeld daarvan is de Arbeidsmarktscan. 

Lees meer over de Arbeidsmarktscan

Gebruik onze Keuzehulp

Is jouw klant in loondienst, zelfstandig ondernemer of uitzendkracht? Heeft jouw klant een tijdelijk contract, een min/max contract of meerdere inkomensbronnen? Gebruik dan onze ‘Keuzehulp bepaling inkomen’ en ontdek snel welke inkomenstoets je kunt gebruiken én welke stukken voor NHG vereist zijn voor de hypotheekaanvraag.

Start de Keuzehulp

 

Veelgestelde vragen

Waarom mogen uitzendkrachten geen gebruik maken van de Arbeidsmarktscan? De normen voor Perspectiefverklaring zijn strenger dan die van de Arbeidsmarktscan.

Het traject van de Perspectiefverklaring is inderdaad uitgebreider en op punten zwaarder dan bij de Arbeidsmarktscan. Daar staat tegenover dat bij de Perspectiefverklaring uitgegaan mag worden van het huidige inkomen en bij de Arbeidsmarktscan
geldt als toetsinkomen de laagste van het huidige inkomen en de verdiencapaciteit volgens de Arbeidsmarktscan. Voor beide instrumenten geld dat NHG en de deelnemende geldverstrekkers vertrouwen hebben in de werking en de voorspellende kracht.
Sluitend, statistisch bewijs is er echter nog niet. Hiervoor zijn grotere aantallen en een langere horizon nodig. Op termijn is het onze wens om de verschillende instrumenten (denk ook aan driejaarsgemiddelde) meer naar elkaar toe te laten groeien. Of dit gebeurt en op welke wijze is afhankelijk van de resultaten over de komende tijd.

Hoe verhoudt de Arbeidsmarktscan zich t.o.v. de Inkomensbepaling Loondienst en de werkgeversverklaring?

De Arbeidsmarktscan gaat uit van het toekomstperspectief van de aanvrager. De Inkomensbepaling Loondienst kijkt naar het arbeidsverleden en de actuele loongegevens. De werkgeversverklaring bevat alleen de huidige inkomensgegevens.
Voor hulp bij de keuze uit alle mogelijke manieren om het toetsinkomen vast te stellen gebruik je de Keuzehulp.

Is de Arbeidsmarktscan ook te gebruiken voor expats?

Voor een expat is een arbeidsmarktscan mogelijk als het buitenlandse diploma gevalideerd is via www.validatiegroup.com/nl/amk/. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

De perspectiefverklaring

Mijn klant is uitzendkracht

Voorwaarden & Normen