Het verhaal van Mark

Nieuws

24 september 2020

Met een warmtepomp proberen wij ons steentje bij te dragen aan het milieu

Mark Peters is senior HR adviseur bij NHG. Duurzaamheid is voor hem en zijn gezin erg belangrijk, omdat zij graag een steentje willen bijdragen aan een beter milieu. Daarom heeft Mark onlangs een warmtepomp laten installeren. Waarom koos hij daarvoor? Dit is zijn verhaal...

Waarom is verduurzaming belangrijk voor jou?

"Het gaat me om een steentje bij te dragen aan het milieu. Je kunt erover praten, maar ik geloof in dat je echt probeert te bedenken wat je dan zelf kunt doen. We hebben onze woning negen jaar geleden gekocht. Het is een woning met een epc van 0,4, een zogenaamde A++ woning, en daarmee al een zeer duurzame woning. Ondanks dat zagen we kansen om nog verder te verduurzamen. Toen we hier een jaar of twee woonden hebben we 12 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. We waren de eersten die dat deden met een paar andere buurtbewoners. Ook kozen we bewust voor een energieleverancier die alleen maar groene stroom levert. Maar een steentje bijdragen zit natuurlijk ook in meer dingen. Bijvoorbeeld bewust gebruik maken van de auto. We hadden twee auto’s en hebben er één weggedaan omdat we proberen steeds meer de fiets te pakken, of gebruik te maken van e-bikes en het OV. Ook hebben we participaties winddelen gekocht, waarbij een deel van onze energie i weer wordt opgewekt door windenergie rechtstreeks. Dus we zijn er op meerdere manieren bewust mee bezig. Het liefste zou ik mijn huis energieneutraal willen maken. Dat is nog een weg te gaan. Wat ook echt meespeelt, zijn onze kinderen. We proberen hen te inspireren en te laten zien dat we hier bewust mee bezig zijn, maar ook geven we de aarde aan ze door. Die verantwoordelijkheid voel ik."

 

Hoe ben je bij een warmtepomp uitgekomen?

"Ruim een half jaar geleden ontvingen we een bericht van onze energieleverancier met een aantrekkelijk aanbod om een warmtepomp te laten installeren, met subsidiemogelijkheden. Toen ben ik me daar in gaan verdiepen. Door die zonnepanelen zagen we dat we steeds minder elektriciteit afnemen. Zeker in de periode van maart tot oktober is het verbruik echt minimaal. We geven dan ook terug aan het net. Toen bedachten we, met gas is het eigenlijk hetzelfde. Laten we ook daarmee proberen ons steentje bij te dragen."

 

Zijn er voorbeelden die jou hebben geïnspireerd?

"Ik kan me herinneren dat er een keer een UnitedConsumers-actie was om je te verenigen zodat je collectief zonnepanelen in China kon inkopen. Dat vond ik een mooi initiatief. Dat is echt een prikkel van buiten die je aan het denken zet. Ik ben toen in mijn wijk gaan verkennen wie er mee wilden doen. Een enkeling heeft toen ook meegedaan, maar de meeste mensen vonden het op dat moment prijstechnisch nog niet interessant. Het aanbod van onze energieleverancier voor een warmtepomp was voor mij ook zo’n externe trigger waardoor ik me ben gaan verdiepen. De informatie was goed en ik wilde meer weten. Want wat was eigenlijk het principe en nut van een warmtepomp? Ik ben toen veel op internet gaan zoeken om dat uit te vinden."

 

Heb je de investering afgewogen tegen de opbrengsten?

"Het gaat ons echt om een steentje bij te dragen aan het milieu. Het terugverdienmodel zit ver in de tijd. Tegenwoordig heb je zonnepanelen redelijk snel terugverdiend. Maar toen wij ze kochten was dat nog niet zo. Het duurt voor ons zeker 10 jaar, dus we zitten nu een beetje op het kantelpunt dat we de investering eruit hebben. Met een warmtepomp is dat praktisch hetzelfde. Het duurt best wel een lange tijd om die investering terug te verdienen. Maar geld is nooit de drijfveer geweest om met verduurzaming aan de slag te gaan. Uiteraard is het fijn dat het wel wat oplevert, want als het niets zou opleveren, weet ik ook eerlijk gezegd niet weet of ik het dan ook gedaan zou hebben."

 

Wat ben je tegengekomen tijdens het traject voor een warmtepomp?

"Op de website van de energieleverancier heb ik online een aantal modules ingevuld. Zij berekenen dan voor jou wat de opbrengst van zo’n warmtepomp is. Een installateur neemt vervolgens contact met je op en komen aan huis om uitleg en advies te geven. Dat is uiteraard geen neutraal advies maar gericht op de installatie van de warmtepomp. Ik wilde weten waar ze deze op het dak zouden plaatsen en hoe ze die zouden installeren. Tot mijn verbazing konden ze via de satelliet zien waar mijn zonnepanelen liggen en waar ze de ruimte voor de warmtepomp zagen."  

 

Wat is jouw tip om anderen te inspireren?

“Volg je hart, en natuurlijk moet het daarbij wel financieel uitkomen. Vraag jezelf af hoe jij zelf bijdraagt en of je intrinsiek bezig bent met de opwarming van de aarde. Maak alsjeblieft zelf het verschil. Vind er niet alleen wat van, maar doe er ook wat mee. Dat gun ik voor jezelf maar ook voor ons allemaal.  Als iedereen het gaat doen dan gebeurt er ook wat.“

“Mijn tip? Volg je hart, en natuurlijk moet het daarbij wel financieel uitkomen. Vraag jezelf af hoe jij zelf bijdraagt en of je intrinsiek bezig bent met de opwarming van de aarde. Maak alsjeblieft zelf het verschil. Vind er niet alleen wat van, maar doe er ook wat mee. Dat gun ik voor jezelf maar ook voor ons allemaal.  Als iedereen het gaat doen dan gebeurt er ook wat.“

Mark Peters senior HR adviseur NHG