Vernieuwde Voorwaarden en normen

V&N in 2024 duidelijker en gebruiksvriendelijker

In de V&N beschrijven we wat de actuele regels zijn voor een lening met NHG. Wij hebben de indeling en schrijfstijl aangepast, zo zijn ze  duidelijker voor geldverstrekkers en adviseurs.  

De V&N die per 1 januari 2024 gelden zijn herschreven in heldere en begrijpelijke taal. Ook is geschrapt wat overbodig is, zoals regelgeving waaraan al voldaan moet worden. Dat is gedaan met zo min mogelijk inhoudelijke wijzigingen.

Veelgestelde vragen

Waarom hebben jullie de V&N herschreven?

De nieuwe indeling en heldere schrijfstijl geven meer duidelijkheid aan geldverstrekkers en adviseurs over hoe de regels werken en wat de rol van NHG is. Zo zorgen we met elkaar voor het beste resultaat voor de klant.

Kan ik de herschreven V&N al zien?

Ja, je vindt de V&N 2024-1 hier.

Is er een overzicht van wat er precies wijzigt in de V&N in 2024?

Op Voorwaarden & Normen 2024 - NHG vind je een overzicht van de inhoudelijke wijzigingen.

Ben je benieuwd waar bepalingen in de nieuwe indeling te vinden zijn? In de V&N transponeringstabel staat de oorspronkelijke plek en waar ze in de V&N 2024-1 terugkeren.

Waar is de toelichting gebleven?

Bij de V&N op de website wordt vanaf 1 januari 2024 extra uitleg gegeven als dat nodig is, bijvoorbeeld met behulp van veelgestelde vragen. Een apart document met toelichting op de regelgeving is daardoor niet meer nodig.

Waar zijn de toetsingregels gebleven?

Wet- en regelgeving (zoals de Trhk) wordt vanaf 1 januari 2024 niet meer opgenomen in de V&N als dit niet noodzakelijk is. Zo houden we de V&N duidelijk en relevant.

Als ik vragen heb over de vernieuwde V&N, kan ik dan wel gewoon contact opnemen met jullie?

Wist je dat onze virtuele assistent 24/7 het antwoord weet op de meest gestelde vragen? Check eerst of de virtuele assistent je vraag voldoende kan beantwoorden.

Kan de virtueel assistent je niet helpen? Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Op deze pagina vind je ze handig bij elkaar.

Wat gebeurt er met de GIB?

We hebben de Gedragslijn Intensief Beheer geïntegreerd in de herschreven V&N. Zo zijn er minder verschillende documenten waar regels in staan.

Zit je antwoord er niet bij?

Inhoudelijke wijzigingen in 2024

Op deze pagina vind je een overzicht van alle inhoudelijke vernieuwingen en verbeteringen in de V&N vanaf 1 januari 2024.