Vernieuwing Voorwaarden en normen

V&N in 2024 duidelijker en gebruiksvriendelijker

In de V&N beschrijven we wat de actuele regels zijn voor een lening met NHG. Wij passen de indeling en schrijfstijl aan om ze duidelijker te maken voor geldverstrekkers en adviseurs.  

De V&N die per 1 januari 2024 gelden worden geschreven in heldere en begrijpelijke taal. Ook schrappen we wat overbodig is, zoals regelgeving waaraan al voldaan moet worden. Dat doen we met zo min mogelijk inhoudelijke wijzigingen.

Veelgestelde vragen

Waarom herschrijven jullie de V&N?

De nieuwe indeling en heldere schrijfstijl geven meer duidelijkheid aan geldverstrekkers en adviseurs over hoe de regels werken en wat de rol van NHG is. Zo zorgen we met elkaar voor het beste resultaat voor de klant.

Wanneer is het herschrijven van de V&N klaar?

De V&N gaan in per 1 januari 2024 en worden uiterlijk uiterlijk twee maanden voor de ingangsdatum gepubliceerd op www.nhg.nl.

Kan ik de herschreven V&N al zien?

We publiceren de V&N uiterlijk 1 november 2023 op nhg.nl. We delen de nieuwe stijl en opzet in de ‘reguliere’ V&N events en sessies, waar de jaarlijkse inhoudelijke wijzigingen centraal staan.

Is er een overzicht van wat er precies wijzigt in de V&N in 2024?

De nieuwe V&N gaan op 1 januari 2024 in. We publiceren ze uiterlijk twee maanden eerder, inclusief een overzicht van voorgenomen inhoudelijke wijzigingen en uitleg bij de nieuwe structuur en stijl.

Waar is de toelichting gebleven?

Bij de V&N op de website wordt vanaf 1 januari 2024 extra uitleg gegeven als dat nodig is, bijvoorbeeld met behulp van veelgestelde vragen. Een apart document met toelichting op de regelgeving is daardoor niet meer nodig.

Waar zijn de toetsingregels gebleven?

Wet- en regelgeving (zoals de Trhk) wordt vanaf 1 januari 2024 niet meer opgenomen in de V&N als dit niet noodzakelijk is. Zo houden we de V&N duidelijk en relevant.

Als ik vragen heb over de vernieuwde V&N, kan ik dan wel gewoon contact opnemen met jullie?

Wist je dat onze virtuele assistent 24/7 het antwoord weet op de meest gestelde vragen? Check eerst of de virtuele assistent je vraag voldoende kan beantwoorden.

Kan de virtueel assistent je niet helpen? Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Op deze pagina vind je ze handig bij elkaar.

Wat gebeurt er met de GIB?

We integreren de Gedragslijn Intensief Beheer in de herschreven V&N. Zo zijn er minder verschillende documenten waar regels in staan.

Zit je antwoord er niet bij?

Laat je informeren

 1. Juni - Juli: 1 op 1 sessies

  In gesprek met geldverstrekkers en adviseurs over de nieuwe structuur en stijl van de V&N. 

 2. Juli - september: ketenpartnersessies

  Sessies met adviesketens, servicers en intermediairscollectieven om de nieuwe opzet te toetsen. 

 3. 7 september: V&N ketenpartnerbijeenkomst

  Tijdens dit event delen we de voorgenomen (reguliere) wijzigingen en presenteren we de herschreven V&N.

 4. 5 oktober: HypoVak

  We ontmoeten je graag op onze stand tijdens het hypotheekevent HypoVak in de Midden Nederland Hallen te Barneveld.

Inhoudelijke wijzigingen in 2024

Naast het herschrijven van de V&N zijn we gestart met het inhoudelijk voorbereiden van de Voorwaarden en normen 2024.