Het Energiebespaarbudget

Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie. Of andere energiebesparende maatregelen. De lening die ze daarvoor nodig hebben kan daardoor hoger worden dan de waarde van het huis. Gelukkig hoeft dat dankzij het Energiebespaarbudget geen probleem te zijn. Met het Energiebespaarbudget mogen ze namelijk 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG.

Maximaal 106% van de woningwaarde mogelijk

In 2019 mag er in Nederland maximaal 100% van de woningwaarde worden verstrekt als hypotheek. Wil je klant in zijn huis energiebesparende maatregelen nemen? Dan kan hij maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Voorwaarde hierbij is dat hij dit extra bedrag volledig besteedt aan energiebesparende maatregelen.”

Bereken de extra financiële ruimte van het Energiebespaarbudget

Rekenhulp Energiebespaarbudget

De voordelen van het Energiebespaarbudget

Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. De grote voordelen:

Hoe werkt het Energiebespaarbudget in de praktijk?

Je klant kan op twee manieren gebruikmaken van het Energiebespaarbudget:

 1. Hij betaalt de maatregelen eerst zelf. Vervolgens stuurt hij de factuur en het betaalbewijs naar zijn geldverstrekker. De geldverstrekker betaalt je klant dan weer vanuit het depot.
 2. Je klant stuurt de factuur van de aannemer of uitvoerder meteen door naar de geldverstrekker. De geldverstrekker betaalt de aannemer of uitvoerder rechtstreeks vanuit het depot.

In beide gevallen hoef je als adviseur niets te doen.

Welke geldverstrekkers werken met het Energiebespaarbudget?

Bekijk ons actuele overzicht van geldverstrekkers die het Energiebespaarbudget faciliteren. In dit overzicht hebben we ook het beleid van geldverstrekkers over LTI- en LTV-verruiming en het Energiebespaarbudget meegenomen.

Let op! Woningtaxatie

Door de energiebesparende maatregelen kan in veel gevallen de woningwaarde stijgen. Daarom is het van belang dat je klant de taxateur informeert over de plannen rondom de woningverduurzaming. De taxateur kan dan rekening houden met deze maatregelen bij de bepaling van de waarde van de woning na verbouwing.
Als er sprake is van een combinatie van een reguliere verbouwing en energiebesparende maatregelen, kan het raadzaam zijn om de taxateur te vragen om ook de marktwaarde inclusief de waardestijging door de reguliere verbouwing, maar exclusief de waardestijging door de energiebesparende maatrgelen op te nemen in het taxatierapport. Is dit niet mogelijk, dan kan deze marktwaarde ook berekend worden.

Verruiming LTI

Het treffen van energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van de woning, dubbele HR++ beglazing of de aanschaf van een zuinige HR ketel, zorgt vaak voor een besparing op de energierekening. Bij de berekening van de financieringslast mag daarom een bedrag tot maximaal € 9.000 aan kosten voor het treffen van energiebesparende maatregelen buiten beschouwing worden gelaten. Ook voor de aankoop van energiezuinige woningen geldt een verruiming van de LTI. In geval van een energie neutrale woning mag € 15.000 buiten beschouwing worden gelaten. Bij een Nul-op-de-Meter (NOM) woning is dit bedrag zelfs € 25.000.

 • Bij de berekening van de LTI kan ook € 9.000 buiten beschouwing blijven:  
  • als het gaat om aankoop van een woning met een A++ label afgegeven voor 1 januari 2015, of;
  • als de EPC-waarde volgens een EPC-rapport niet hoger is dan 0,6. 
 • Bij de berekening van de LTI kan ook € 15.000 buiten beschouwing blijven:
  • als de EPC-waarde gelijk of lager is dan 0.
 • Bij de berekening van de LTI kan € 25.000 buiten beschouwing blijven:
  • als het gaat om de financiering van een NulopdeMeter-woning, en; 
  • voor die woning een energieprestatie-garantie is afgegeven voor ten minste 10 jaar.

Let op! De verruiming van de LTI geldt alleen voor toetsinkomens vanaf € 33.000.

Heb je vragen? De experts van NHG staan voor je klaar.

Bel met NHG

079-368 28 40

Stuur je vraag per e-mail

info@nhg.nl

Whatsapp met NHG

06 - 27 01 32 02