Verruiming op LTI bij oversluiten

Deze pagina

Meer financiële ruimte voor energiebesparende maatregelen

Wanneer je klant investeert in energiebesparende maatregelen bij het oversluiten van de hypotheek worden er verruimde financieringsmogelijkheden geboden.

De hoogte van het bedrag voor verduurzaming dat bij de inkomens- en lastentoets buiten beschouwing mag worden gehouden, is afhankelijk van de energiezuinigheid van de woning. In alle gevallen geldt dat het toetsinkomen van de klant minimaal € 33.000 is.

Kijk op de lijst welke geldverstrekkers deelnemen aan het Energiebespaarbudget en het beleid dat zij voeren over de verruimde financieringsmogelijkheden.

Ontdek de handige online rekenhulp

Wil je snel weten hoeveel je klant (extra) kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan gebruik van onze online rekenhulp. 

Veelgestelde vragen

Als bij een Energiebespaarbudget achteraf blijkt dat er geld over is, mag dit dan voor andere kosten worden aangewend?

Het Energiebespaarbudget is vrij te besteden aan alle erkende energiebesparende maatregelen. Als de klant de gewenste maatregelen getroffen heeft en er blijkt een budget over te zijn, dan moet dit afgelost worden op de lening door de geldverstrekker.

Waar kan mijn klant terecht voor een betrouwbaar energieadvies?

Op het gebied van energiebesparende maatregelen zijn heel veel verschillende oplossingen, aanbieders en subsidies. De ervaring van jouw klanten hiermee is meestal heel beperkt. Het is dus niet gek dat veel klanten opzien tegen de realisatie van de woningverduurzaming. Om deze klanten te ontzorgen, kun je als hypotheekadviseur waarde toevoegen door je klant te koppelen aan een erkend energieadviseur via Verbeterjehuis of via Centraal Register Techniek.

Mag je de kosten voor het oversluiten van een lening met NHG financieren met een looptijd van 30 jaar?

Bij Norm 3.1.1. mag het leningdeel, waar de de kosten onder punt b en c mee gefinancierd worden, wel 30 jaar lopen. De looptijd van de bestaande lening mag niet op 30 jaar worden gezet. Als dit wel de wens van de klant is, dan dient er te worden overgesloten onder Norm 3.2. De aanvraag moet dan volledig aan de Voorwaarden & Normen voldoen.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Je hypotheek veranderen

Een lagere energierekening met NHG

Taxatie van een woning