Wijzigen van je hypotheek met NHG

Samen zorgen dat woonlasten betaalbaar blijven

In het kort

Hypotheekwensen veranderen. Bijvoorbeeld door een levensgebeurtenis zoals een scheiding of de wens om de woning te verduurzamen of verbouwen. Maar het kan ook zijn dat de periode dat de rente vastgezet is, of rente van de hypotheek, wijzigt. Dan is het belangrijk dat de lening betaalbaar blijft.

Wanneer je een lening hebt met NHG, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor het wijzigen. Jouw adviseur kan je daar mee helpen: 

  • Het aanpassen van de huidige lening 
  • Een aanvullende lening 
  • Oversluiten van de huidige lening naar een nieuwe lening bij dezelfde of een andere geldverstrekker

Deze wijzigingen zijn mogelijk

Elke wijziging kent eigen voorwaarden. Neem dus altijd contact op met je adviseur om mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.

  1. De huidige lening aanpassen, vaak om hem betaalbaar te houden, zoals bij veranderingen in je persoonlijke situatie of als de rente gewijzigd is. Je leest hoe het werkt onder De huidige lening aanpassen.

  2. De hypotheek oversluiten of een aanvullende lening afsluiten doe je om bijvoorbeeld te verbouwen of te verduurzamen. Oversluiten kan bij je huidige of een andere geldverstrekker, ook vanuit een hypotheek zonder NHG. Aanvullende leningen zijn binnen hypotheken met NHG ook mogelijk. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden. Vraag je adviseur op tijd naar de mogelijkheden, en lees hoe het werkt onder Hypotheek oversluiten of een aanvullende lening.

Bereken samen met je adviseur eenvoudig en snel hoeveel je extra kan lenen voor energiebesparende maatregelen.

"Als ik de hypotheek oversluit, ga ik door de lage rente veel minder betalen dan de afgelopen 15 jaar, nu houd ik meer geld over voor andere dingen."

Hypotheek wijzigen bij...

Scheiding

Betaalbaar houden van de hypotheek

Verduurzamen of verbouwen

Wijziging erfpacht

Erfopvolging

Het wijzigen van je hypotheek is altijd een samenwerking tussen geldverstrekker, hypotheekadviseur en jijzelf. Voor goed advies is het aan te raden om je adviseur zo snel mogelijk te benaderen.

Voorwaarden bij wijzigen

Heb je al een woning en sluit je de hypotheek in het geheel opnieuw af? Dan mag het totale bedrag van de bestaande lening plus de nieuwe lening voor eventuele kwaliteitsverbetering niet meer zijn dan €355.000 in 2022, de NHG kostengrens. Is de bestaande lening zonder NHG, dan mag de marktwaarde van het huis ook niet hoger zijn dan de kostengrens.

De totale hypotheek mag niet meer zijn dan 100% van de waarde van de woning na verbouwing. Worden ook energiebesparende voorzieningen meegefinancierd? Dan mogen de kosten hiervan worden meegefinancierd tot maximaal 106% van de waarde van de woning.

Verbouwen en verduurzamen

Als je je huis verbouwt of kiest voor meerwerk bij nieuwbouw, kun je de kosten als kwaliteitsverbetering meenemen in je hypotheek met NHG. Denk hierbij aan een badkamer, dakkapel of aanbouw, maar ook aan achterstallig onderhoud.

Voor verduurzaming, bijvoorbeeld via zonnepanelen of isolatie, kun je tot 6% bovenop de woningwaarde lenen met het Energiebespaarbudget. Dat geeft lagere maandlasten en meer comfort.

Voor de adviseur

  1. Voor kwaliteitsverbetering gelden onder andere de volgende voorwaarden: kwaliteitsverbetering Norm 1.9 en 3.1. oversluiten.

  2. Bij aanvullende energiebesparende maatregelen kan tot 106% van de woningwaarde worden gefinancierd. 

  3. Ook bij relatiebeëindiging of erfopvolging is een nieuwe of aanvullende lening met NHG mogelijk. Hierbij geldt de norm 3.3.

Veelgestelde vragen

Welke geldverstrekkers faciliteren het Energiebespaarbudget?

Klik hier voor een actueel overzicht van geldverstrekkers die het Energiebespaarbudget faciliteren. Ook staan in dit overzicht welke geldverstrekkers de ruimere mogelijkheden op inkomen en de woningwaarde toestaan bij energiebesparende maatregelen.
 
Is de informatie volgens jou niet meer actueel? Laat het ons weten! Zo kleuren we samen elke hypotheek groen.

Vroeger kon je oversluiten zonder te toetsen op inkomen en onderpand. Is dit nog steeds mogelijk?

Dit kan nog steeds en is opgenomen in Norm 3.1.
Oversluiten zonder toets op inkomen en onderpand kan dan zolang de nieuwe hoofdsom niet hoger is dan de som van de af te lossen lening met NHG en de bijkomende kosten. De looptijd van de lopende lening met NHG mag niet worden verlengd.

Hoe wordt de hoogte van de provisie berekend bij oversluiten van NHG naar NHG?

Hoofdsom nieuwe hypotheek (minus evt. opgebouwde waarde welke is ingebracht) – restantschuld oorspronkelijke hypotheek (minus evt. opgebouwde waarde) * de van toepassing zijnde borgtochtprovisie.

Zit je antwoord er niet bij?

Hulp van NHG

Bij betalingsproblemen

Bij scheiden

Bij verandering in de leefsituatie