Maatwerkoplossing voor flexwerkers

Deze pagina

Ook met tijdelijk inkomensverlies een hypotheek met NHG

Veel mensen met een flexibel inkomen zijn geraakt door de coronacrisis. Het tijdelijke inkomensverlies kan nog lange tijd negatieve gevolgen hebben voor het krijgen van een hypotheek. Door maatwerk te bieden, willen we voorkomen dat flexwerkers op voorhand worden uitgesloten van of onnodig zware belemmeringen ervaren bij het krijgen van een hypotheek.  

 

Zo kom je in aanmerking

 1. Je moet kunnen aantonen dat je inkomensverlies het gevolg is van één of meerdere lockdowns tijdens de coronacrisis. 

 2. Je bent weer minimaal 5 maanden aaneengesloten aan het werk. 

 3. Van de afgelopen 12 maanden heb je minimaal 8 maanden aan inkomsten gehad.

 4. Je hebt voldoende perspectief op de arbeidsmarkt. Dit wordt bepaald aan de hand van de Arbeidsmarktscan. Je kunt de Arbeidsmarktscan zelf aanvragen via www.arbeidsmarktkansen.nl of samen met je hypotheekadviseur.

 5. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden. 

Arbeidsmarktscan: op basis van o.a. je leeftijd, beroep, opleiding en regio krijg je een score waaruit blijkt hoe groot de kans is dat je snel een nieuwe baan kunt vinden. Je kansen op de arbeidsmarkt worden weergegeven met een score van 0 tot 100. Vanaf 70 punten is het perspectief positief en kan het gebruikt worden bij de hypotheekaanvraag. 

Voor de adviseur

De maatwerkoplossing is voor flexwerkers die geraakt zijn door de coronacrisis en daardoor niet voldoen aan de inkomenseis bij de Arbeidsmarktscan of een verlaagd inkomen hebben bij het 3-jaarsgemiddelde. De geldverstrekker beoordeelt per klant of er sprake is van verantwoorde kredietverstrekking. NHG staat onder voorwaarden borg voor deze posten. De belangrijkste voorwaarden bij dit maatwerk zijn:

 1. Flexwerkers moeten kunnen aantonen dat zij getroffen zijn door door één of meerdere lockdowns tijdens de coronacrisis.

 2. Er is perspectief op de arbeidsmarkt. Dit kan aangetoond worden door de Arbeidsmarktscan met een minimale score van 70 punten.

 3. In de afgelopen 12 maanden moet een flexwerker minimaal 8 maanden inkomsten hebben gehad.

 4. Het inkomen is hersteld en de flexwerker heeft de afgelopen 5 maanden inkomen ontvangen. 

 5. Het actuele inkomen wordt vergeleken met de verdiencapaciteit uit de Arbeidsmarktscan. Als toetsinkomen geldt de laagste van de twee. 

 6.  Lees hier de NHG voorwaarden die gelden.

Bij uitzendkrachten die gebruik maken van de Perspectiefverklaring zien we deze problematiek niet of nauwelijks. Zij vallen daarom buiten deze tijdelijke regeling. Voor hen geldt de reguliere Norm 6.3.5. 

Aantonen dat ze getroffen zijn, kan door:

 • de vermelding van “C-lijst” achter de score op een Arbeidsmarktscan; of 
 • bewijs aan de geldverstrekker/adviseur dat hij/zij in aanmerking kwam voor de TOFA-regeling; of
 • een door de geldverstrekker beoordeelde onderbouwing van de flexwerker. 

Veelgestelde vragen

Bij welke geldverstrekker kan ik terecht voor de maatwerkoplossing voor flexwerkers?

Op dit moment kun je al terecht bij Aegon, BLG Wonen, Munt Hypotheken, Regiobank en SNS. Doordat het maatwerk is, maakt iedere geldverstrekker hierin zijn eigen afweging of ze dit aan bieden.

Waarom kan je niet bij alle geldverstrekkers terecht voor de maatwerkoplossing voor flexwerkers?

De maatwerkoplossing richt zich op een specifieke doelgroep met een afwijkend toetskader. Iedere geldverstrekker maakt hierin zijn eigen beleid, keuzes en prioriteiten.

Kunnen Payroll medewerkers gebruik maken van de Arbeidsmarktscan?

Ja, dat is mogelijk. Payroll medewerkers kun je vergelijken met een flexibele arbeidsrelatie en de beoordeling is dan ook gelijk aan het beleid voor flexibele arbeidsrelaties. 

Zit je antwoord er niet bij?