Verduurzaming stimuleren van woningen met laag energielabel

Deze pagina

Veel te winnen voor woningen met laag energielabel

Woningen met lagere woningwaardes blijven achter met verduurzaming. We zetten ons in om voor deze doelgroep verduurzaming makkelijker en aantrekkelijker te maken. 

Woningen met lagere woningwaardes zetten nauwelijks tot geen stappen maken naar een beter energielabel. Dit zijn woningen met D, E, F of G-labels die vaak onder de kostengrens van NHG vallen. Het betreft woningeigenaren met een lager en midden inkomen die juist door dat slechte energielabel relatief veel geld kwijt zijn aan energielasten. We zetten ons in om voor deze doelgroep door verbeteringen in het proces rond de financiering van verduurzaming, door oplossingen voor een collectieve aanpak en door actieve samenwerking hierbij met markt en overheid.

De huidige regelingen en initiatieven die verduurzaming aantrekkelijk maken, zijn meestal alleen bereikbaar voor woningeigenaren aan de bovenkant van de markt, met een hoger inkomen en vaak een beter energielabel (A, B of C). In de nieuwbouw wordt inmiddels al jarenlang duurzaam gebouwd en speelt het probleem niet.

Voordelen

  1. De grootste milieuwinst zit op het verbeteren van woningen met een slecht energielabel. 

  2. Naast een bijdrage aan het klimaat, leidt verbetering van deze labels voor huiseigenaren tot waardebehoud van de woning, meer wooncomfort en een lagere energierekening.

  3. Met oplossingen voor het verbeteren van woningen met een slecht energielabel kunnen we ook deze groep huiseigenaren helpen de beweging te maken.  

Carla Muters in gesprek met Rens de Jong "Zet in op verbetering van DEFG labels"

Actueel over verduurzaming

Versnellen van de verduurzaming van koopwoningen

Verduurzamen Nieuwsbericht - 21 jun 2021 De verduurzaming van koopwoningen in Nederland gaat niet snel genoeg. Dit vertelt NHG bestuurder Carla Muters in een interview met Rens de Jong, ook bekend van BNR Nieuwsradio. Daarom doet zij een oproep aan alle ketenpartners om samen te kijken naar hoe de versnelling ingezet kan worden.

Geef je mening

Heb je ideeën over hoe we woningeigenaren kunnen helpen verduurzamen? Neem dan contact met ons op.

Feedback