‘Geef ons groen licht voor vergroening’

Nieuws

3 november 2023

NHG zet zich in voor één eenvoudige, uniforme verduurzamingslening

Eigenaren van woningen met slechte energielabels hebben financiële hulp nodig bij verduurzaming. NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kan en wil een forse steen bijdragen, door één eenvoudige, uniforme verduurzamingslening te creëren.  In een interview in Vastgoed Actueel roept bestuurslid Roald van der Linde Den Haag op NHG de ruimte te geven.

Waarom is de tijd nu rijp voor één financieringsproduct?
“Van de 1,4 miljoen woningen met NHG heeft 38% een energielabel D of slechter. Juist voor die huishoudens, onze doelgroep, kan een hogere energierekening dramatische gevolgen hebben. En ze hebben ook vaak niet het geld om makkelijk te kunnen verduurzamen. Het is ongelooflijk belangrijk dat wij een rol pakken om die mensen te helpen de transitie te maken naar een duurzame woning.”

Welke oplossing heeft u/NHG in gedachten?
“Geldverstrekkers doen er echt alles aan om verduurzamingsleningen aan de man te brengen. En vervolgens zien we dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn talloze financieringsconstructies en talloze subsidiepotjes. Het wordt wel heel ingewikkeld gemaakt.

Daar ligt echt nog wel een mooi karwei voor iedereen in de vastgoedsector. Wij willen het financieren van energiebesparende maatregelen via de hypotheek versimpelen en standaardiseren, zodat woningeigenaren eenvoudig en tegen lage kosten een labelsprong kunnen maken.”

Hoe zou zo'n constructie eruit moeten zien?
“Op dit moment zijn we aan het praten met banken om een eenvoudige, uniforme verduurzamingslening op te tuigen. Een product dat er het liefst bij alle geldverstrekkers ongeveer hetzelfde uitziet, zodat de consument het begrijpt en weet waar hij aan toe is. Dat je weet wat je maximaal in één keer kunt lenen voor verduurzaming. Het liefst met een zo kort mogelijke aanvraagprocedure en zo laag mogelijke kosten.”

En welke rol kan NHG daarbij spelen?
We zouden aan zo’n product graag een extra financiële garantie toevoegen voor mensen die in de problemen komen met het terugbetalen van de lening. We zouden ons garantievermogen veel ruimhartiger kunnen inzetten dan we nu al doen. Een deel van dat vermogen willen we inzetten om garant te staan voor verduurzamingsleningen. Dat maakt leningen goedkoper, maar het maakt ook dat mensen wat minder kopschuw worden. Als je weet dat er een garantie op zit heb je toch meer rust in je hoofd.”

“Zoiets doen we nu bijvoorbeeld al met kleine verenigingen van eigenaren: als een VVE in een verduurzamingsproject stapt en één van de leden stopt met betalen, dan vangen wij dat op. Dan kan het project worden afgemaakt. Dat zouden we op grotere schaal kunnen doen, voor  alle huizen met een slecht label en NHG-garantie.“

Lees het volledige interview terug op Vastgoed Actueel.