Desktoptaxatie betrouwbare methode voor taxeren woning

Nieuws

19 januari 2023

Op 19 januari is door de NRVT een bericht gepubliceerd waarin staat dat taxateurs niet volgens de regels van NRVT handelen. NHG heeft geen enkele reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van desktoptaxaties. Consumentenbelang staat hierbij centraal.

Sinds 1 juli 2021 is het bij NHG-hypotheken mogelijk om de woning te laten taxeren met een hybride taxatie. Dat is een taxatievorm waarbij op basis van objectieve data en een geavanceerd model een taxatiewaarde wordt bepaald die vervolgens door een taxateur op afstand wordt goedgekeurd.    

De voordelen van desktoptaxaties

Het voordeel van een desktoptaxatie is de veel lagere prijs in vergelijking met een fysieke taxatie. Die eerste kost rond de €85 en een fysieke taxatie kost al snel gemiddeld €700. Zeker bij kleine verbouwingen en verduurzamingsmaatregelen drukken de kosten van een fysieke taxatie dan ook zwaar op de aanvullende lening. Ook versnelt een desktoptaxatie de doorlooptijd. De consument heeft al binnen 4 uur duidelijkheid en kan deze zelf online regelen. Dit maakt de doorlooptijd veel korter dan bij een gewone taxatie.  

Een desktoptaxatie kan ingezet worden bij de aankoop van een woning, bij het oversluiten van een hypotheek en voor kwaliteitsverbetering. In alle gevallen mag het hypotheekbedrag maximaal 90% van de marktwaarde bedragen. 

Veelgestelde vragen over desktoptaxaties

Wat is een desktoptaxatie?

Dat is een taxatievorm waarbij op basis van objectieve data en een geavanceerd model een taxatiewaarde wordt bepaald die vervolgens door een taxateur op afstand wordt goedgekeurd.
Deze vorm van taxatie kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning, bij oversluiten en bij hypotheekverhogingen tot maximaal 90% LTV (loan to value).

Wat is het verschil tussen een fysieke taxatie en een desktoptaxatie?

Bij een fysieke taxatie bezoekt een makelaar een woning daadwerkelijk, inspecteert deze en taxeert deze vervolgens. Een desktoptaxatie is een taxatievorm waarbij op basis van objectieve data en een geavanceerd model een taxatiewaarde wordt bepaald die vervolgens door een taxateur op afstand wordt goedgekeurd. Deze vorm van taxatie kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning, bij oversluiten en bij hypotheekverhogingen tot maximaal 90% LTV (loan to value).

Welke geldverstrekkers accepteren een desktoptaxatie?

Bij het aanvragen van een rapport via www.desktoptaxatie.nl zie je welke geldverstrekkers op dat moment de desktoptaxatie accepteren.

Waarom accepteert NHG desktoptaxaties?

NHG wil consumenten een goedkoper en sneller alternatief bieden voor het reguliere taxatierapport, waarbij de kwaliteit ook geborgd is.

Zit je antwoord er niet bij?

Speciaal voor jou

Over NHG

Voordelen van NHG

NHG Actueel