Uitkoop van een ex-partner bij een scheiding makkelijker met een NHG lening

Nieuws

26 februari 2020

Wie tien jaar geleden met zijn of haar partner een huis voor de gemiddelde woningprijs van zo’n 240.000 euro had gekocht, heeft tien jaar later bij een scheiding een probleem. Omdat datzelfde huis inmiddels ongeveer 310.000 waard is, moet degene die er wil blijven wonen 35.000 euro opbrengen om de ex de helft van de overwaarde mee te geven.

Krediet

Omdat niet iedereen zo’n bedrag op de bank heeft staan, moet vaak een aparte lening worden afgesloten of een speciale constructie worden bedacht om de partner uit te kopen. „Het lukt in veel gevallen niet om een extra lening in een nieuwe hypotheek mee te nemen”, legt klantmanager René van der Heeft van NHG de problematiek uit.

„Mensen moeten dan een consumptief krediet afsluiten, waarbij de maandelijkse lasten fors hoger uitpakken. Dat is wrang, omdat die lasten minder hoog zouden zijn als de extra lening in de hypotheek kon worden meegenomen.”

Lagere maandlasten

Een van de mensen voor wie de nieuwe hypotheekregels goed uit zouden pakken, is Menno (volledige naam bij redactie bekend). Deze week was hij bij de hypotheekadvoseur om te kijken of hij zijn ex uit zou kunnen kopen. Het lijkt erop dat het door de overwaarde niet gaat lukken. „Terwijl, als ik de hypotheek oversluit, ga ik door de lage rente veel lager uitkomen dan de afgelopen 15 jaar, toen ik de hypotheek van mijn salaris heb betaald”, vertelt hij.

„Ik kan wel een nieuwe hypotheek afsluiten met een maximum bedrag dat ik uiteindelijk een netto maandlast ga krijgen van 351 euro per maand. Dat is toch niet meer realistisch? Wie kan er nu in Nederland nog een huis huren of kopen voor 351 euro per maand? Mijn ex en ik willen heel graag dat ik in het huis blijf wonen, wat ik in mijn eentje makkelijk kan betalen. Door de huidige wetgeving wordt het echter niet mogelijk gemaakt.”

"Twee mensen komen op straat"

Hoe meer de huizenprijzen de afgelopen jaren door het dak schoten, des te meer noodkreten kwamen er bij NHG binnen van woningbezitters die na een scheiding dakloos dreigden te worden.

„Dat zat ons dwars”, stelt Van der Heeft. „Twee mensen komen op straat. Door de opgelopen prijzen en het tekort aan huurwoningen kunnen twee mensen lastig een nieuw huis vinden. Terwijl NHG juist is bedoeld als vangnet voor woningbehoud.”

In de cijfers van NHG is relatiebeëindiging van alle levensomstandigheden de meest voorkomende redenen om een woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven. Via de gevonden oplossing wordt bij een nieuwe hypotheek niet de normale acceptatietoets voor een nieuwe lening uitgevoerd, maar de zogenoemde beheertoets.

Bij die beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden, legt Van der Heeft uit: „In een geval van scheiding kan dan berekend worden of de blijvende persoon de hypotheeklasten zelfstandig kan betalen. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen en motiveren dat de klant de te betalen lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de aan de ex te betalen overwaarde bij de hypotheek mag worden opgeteld.”

Proef

Bij een kleine twee jaar geleden gestarte proef zijn volgens NHG zo’n duizend mensen geholpen. Hoeveel scheidende stellen met een huis profijt hebben van de nieuwe regeling durft Van der Heeft niet te zeggen.