Hoe overwaarde kan leiden tot een lagere rente

Nieuws

31 juli 2018

Stijgende huizenprijzen, dus een lagere hypotheekrente?

 

In het artikel van Hypotheek+Toekomst wordt uitgelegd hoe overwaarde tot een lagere rente kan leiden.

 

Huizenbezitters zien graag dat de eigen woning meer waard wordt. Ook voor de hoogte van de hypotheekrente kunnen de stijgende huizenprijzen positief uitpakken.

 

Al een paar jaren stijgen de huizenprijzen met meerdere procenten. In stedelijke gebieden hebben we zelfs al jaarlijkse stijgingen van meer dan 10 procent gezien. Een hogere waarde is gunstig als je een huis bezit. Je wilt natuurlijk graag winst maken zodra je het huis verkoopt. Ook voor de hoogte van de hypotheekrente over jouw hypotheekschuld kan een waardegroei gunstig zijn. Wanneer kun je de bank verzoeken om een lagere hypotheekrente?

 

Je hebt pas iets aan de waardestijging bij verkoop! Toch?

Ja, de overwaarde krijg je in handen zodra het huis verkocht is. Zolang je er in blijft wonen heb je in principe niet veel aan de overwaarde. De hogere waarde kun je mogelijk wel aangrijpen om jouw bank te verzoeken om de hypotheekrente te verlagen. De huidige hypotheekrentes zijn al laag, maar ze kunnen nog lager. De hoogte van de hypotheekrente is namelijk afgestemd op het risico dat de geldverstrekkers lopen.

Je hebt bijvoorbeeld 10 jaar geleden een hypotheek afgesloten van 200.000 euro op een huis met op dat moment een waarde van 180.000 euro. Omdat je leent boven de waarde, rekent de geldverstrekker bij het verstrekken van de hypotheek met een renteopslag. Door aflossingen en de stijgende huizenprijzen is jouw huis nu mogelijk wel 60.000 euro meer waard dan de hypotheek op het huis. Dus, de geldverstrekker loopt minder risico’s. Zodra jij jouw hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kan de geldverstrekker het huis waarschijnlijk verkopen voor een bedrag boven de hypotheekschuld. Het risico is dus kleiner geworden in 10 jaar tijd.

 

Wanneer heb je recht op een rentekorting?

Voor een hypotheek met NHG gaat dit verhaal meestal niet op. In deze hypotheken zit namelijk al een korting verwerkt om het lagere risico. Voor andere hypotheken kun je informeren of je recht hebt op een korting. Een aantal banken past de hypotheekrente automatisch aan, maar in de meeste gevallen moet je zelf nog actie ondernemen. Wacht het niet af, want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk een lagere hypotheekrente.

 

Een renteverlaging kan ook gedurende de huidige rentevast periode

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een renteverlaging alleen mogelijk is per de einddatum van de rentevast periode. Bij sommige geldverstrekkers werkt het overigens wel op deze manier, maar zeker niet bij alle. Het loont dus de moeite om te informeren naar de mogelijkheden. Het ergste wat er kan gebeuren is de mededeling dat je geen recht hebt op een rentekorting. Uiteraard kan jouw hypotheekadviseur het ook voor jou uitzoeken.