De Arbeidsmarktscan

Deze pagina

Kijken naar het arbeidsperspectief

De Arbeidsmarktscan kan een oplossing zijn voor iedereen die in loondienst werkt zonder vast contract en nog geen inkomensverleden van drie jaar heeft. Of die recent meer zijn gaan verdienen door bijvoorbeeld een nieuwe baan of doordat zij meer zijn gaan werken. Voor deze flexwerkers is de kans op een hypotheek groter geworden als het inkomen wordt berekend met de Arbeidsmarktscan. De scan kijkt namelijk naar iemands huidige inkomen en zijn perspectief op de arbeidsmarkt.

Gebruik de Infographic Arbeidsmarktscan om aan je klant of collega uit te leggen hoe de scan werkt.

Download infographic

Zo werkt de Arbeidsmarktscan

Op basis van o.a. leeftijd, beroep, opleiding en regio geeft de scan met een score aan hoe groot de kans is dat iemand de komende jaren aan het werk kan blijven. Je kunt gratis zien of de score voldoende is om te gebruiken bij een hypotheekaanvraag. Bij een voldoende score krijg je ook een verdiencapaciteit te zien. Als je het rapport wil gebruiken bij de hypotheekaanvraag kan deze opgevraagd worden voor 125 euro.

Het toetsinkomen berekenen

Als jouw klant de Arbeidsmarktscan heeft gedaan krijgt hij een verdiencapaciteit te zien. De verdiencapaciteit geeft een beeld van wat jouw klant gemiddeld gaat verdienen wanneer deze na afloop van zijn tijdelijke contract op zoek gaat naar een nieuwe baan. Dit is van belang omdat hij per definitie een tijdelijk contract heeft.

Het toetsinkomen voor de hypotheekaanvraag is het laagste van het huidige inkomen en de verdiencapaciteit die op de Arbeidsmarktscan vermeld staat. Als het huidige inkomen hoger is, dan wordt de verdiencapaciteit het toetsinkomen. Dit wordt gedaan omdat flexwerkers die nu veel meer verdienen dan het gemiddelde, niet zeker zijn of ze bij hun volgende opdracht weer zoveel verdienen.

Rekenvoorbeelden

De klant werkt pas 2 jaar

Jouw klant is meer gaan werken

Een klant met 2 dienstverbanden

De rol van NHG

Vaak wordt er gedacht dat je alleen een hypotheek kunt krijgen met een vaste baan. Maar ook zonder vast contract zijn er mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Bij NHG zijn we continu op zoek naar oplossingen om starters, flexwerkers en uitzendkrachten meer kansen te geven op een koopwoning. Een goed voorbeeld daarvan is de Arbeidsmarktscan. Deze scan kijkt naar iemands huidige inkomen en zijn perspectief op de arbeidsmarkt. 

Wat je als adviseur moet weten

  1. De Arbeidsmarktscan kan worden gebruikt voor klanten die de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden in loondienst hebben gewerkt.

  2. Uitzendkrachten en flexwerkers met een 0-uren contract kunnen de Arbeidsmarktscan niet gebruiken. Voor uitzendkrachten gebruik je de Perspectiefverklaring. Voor consumenten met een 0-uren contract moet je het 3-jaars gemiddelde gebruiken. 

  3. Jouw klant kan de Arbeidsmarktscan zelf aanvragen via www.arbeidsmarktkansen.nl of doet dit samen met jou. Als je het rapport wil gebruiken bij de hypotheekaanvraag kan deze door jouw klant opgevraagd worden voor 125 euro.

  4. Voor het invullen van de scan moet jouw klant een diploma hebben. Via mijnduo kan hij zijn diploma downloaden en uploaden in de arbeidsmarktscantool.

  5. Het toetsinkomen voor de hypotheekaanvraag is het laagste van het huidige inkomen en de verdiencapaciteit die op de Arbeidsmarktscan vermeld staat. Als het huidige inkomen hoger is, dan wordt de verdiencapaciteit het toetsinkomen. Dit wordt gedaan omdat flexwerkers die nu veel meer verdienen dan het gemiddelde, niet zeker zijn of ze bij hun volgende opdracht weer zoveel verdienen.

De kosten van de Arbeidsmarktscan zijn aftrekbaar voor jouw klant. 

Als jouw klant een ouder diploma heeft die nog niet in de digitale omgeving van DUO staat of een buitenlands diploma heeft moet zijn diploma eerst gevalideerd worden met een educatiecheck via validatiegroup. 

Jouw klant mag de naam van zijn diploma niet wijzigen, anders kan de tool deze niet uitlezen.

De verdiencapaciteit is het actuele inkomen wat gemiddeld verdiend wordt door consumenten die voldoen aan dezelfde criteria als jouw klant.

Veelgestelde vragen

Waarom mogen uitzendkrachten geen gebruik maken van de Arbeidsmarktscan? De normen voor Perspectiefverklaring zijn strenger dan die van de Arbeidsmarktscan.

Het traject van de Perspectiefverklaring is inderdaad uitgebreider en op punten zwaarder dan bij de Arbeidsmarktscan. Daar staat tegenover dat bij de Perspectiefverklaring uitgegaan mag worden van het huidige inkomen en bij de Arbeidsmarktscan
geldt als toetsinkomen de laagste van het huidige inkomen en de verdiencapaciteit volgens de Arbeidsmarktscan. Voor beide instrumenten geld dat NHG en de deelnemende geldverstrekkers vertrouwen hebben in de werking en de voorspellende kracht.
Sluitend, statistisch bewijs is er echter nog niet. Hiervoor zijn grotere aantallen en een langere horizon nodig. Op termijn is het onze wens om de verschillende instrumenten (denk ook aan driejaarsgemiddelde) meer naar elkaar toe te laten groeien. Of dit gebeurt en op welke wijze is afhankelijk van de resultaten over de komende tijd.

Hoe verhoudt de Arbeidsmarktscan zich t.o.v. de Inkomensbepaling Loondienst en de werkgeversverklaring?

De Arbeidsmarktscan gaat uit van het toekomstperspectief van de aanvrager. De Inkomensbepaling Loondienst kijkt naar het arbeidsverleden en de actuele loongegevens. De werkgeversverklaring bevat alleen de huidige inkomensgegevens.
Voor hulp bij de keuze uit alle mogelijke manieren om het toetsinkomen vast te stellen gebruik je de Keuzehulp.

Mag een flexwerker die langer dan drie jaar in dienst is ook gebruik maken van de Arbeidsmarktscan?

Ja, een flexwerker die langer dan drie jaar in dienst is mag ook vragen om het toetsinkomen te laten bepalen op basis van de Arbeidsmarktscan. Als de Arbeidsmarktscan positief is, wordt voor NHG uitgegaan van het huidige inkomen tot maximaal de verdiencapaciteit.

Zit je antwoord er niet bij?

NHG Actueel

Korte video: zo werkt de Arbeidsmarktscan

NHG Arbeidsmarktscan Nieuwsbericht - 30 mrt 2023 De Arbeidsmarktscan kan een oplossing zijn voor iedereen die in loondienst werkt zonder vast contract en nog geen inkomensverleden van drie jaar heeft. Of flexwerkers die recent meer zijn gaan verdienen door bijvoorbeeld een nieuwe baan of doordat zij meer zijn gaan werken. Voor deze flexwerkers is de kans op een hypotheek groter geworden als het inkomen wordt berekend met de Arbeidsmarktscan.

Meer mogelijkheden voor een verantwoorde hypotheek

NHG Arbeidsmarktscan Nieuwsbericht - 30 mrt 2023 De Arbeidsmarktscan is een tool die je arbeidsmarktperspectief berekent. Aan de hand van 4 stappen en je hoogste diploma wordt er bepaald wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt, de zogeheten verdiencapaciteit. Als je in loondienst werkt zonder vast contract kun je de Arbeidsmarktscan doen. Voorwaarde is wel dat je de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden in loondienst hebt gewerkt.

Eerste hypotheek gesloten met Arbeidsmarktscan

Arbeidsmarktscan Nieuwsbericht - 31 jan 2020 De eerste gesloten hypotheek met de Arbeidsmarktscan is een feit. Hypotheekadviseur Bastiaan Pouw (De Hypotheker Amsterdam Oost) was de eerste die een hypotheek rondmaakte met de Arbeidsmarktscan.

Speciaal voor jou

NHG voor flexwerkers

Keuzehulp inkomen

Perspectiefverklaring