NHG voor senioren

Door het ontwikkelen van maatwerkoplossingen maakt NHG verantwoorde woonfinanciering voor meer mensen toegankelijk, betaalbaar en stabiel. Daarom is onze regelgeving verbeterd voor senioren die willen verhuizen naar een andere woning. Deze groep had door strengere acceptatiecriteria weinig mogelijkheden.

Meer mogelijk voor uw klant

Bereikt uw klant over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd, dan kunt u nu rekenen met de werkelijke lasten in plaats van de gangbare annuïtaire toets. Door deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit voor deze groep op een verantwoorde manier verhoogd waardoor zij alsnog een nieuwe woning kunnen kopen. Een praktijkvoorbeeld:

Een echtpaar van 70 en 69 woont al jaren in een eengezinswoning. Ze willen graag verhuizen naar een seniorenwoning.

Op dit moment betalen zij maandelijks € 675 aan woonlasten voor hun eengezinswoning. Hun nieuwe seniorenwoning is iets goedkoper. Bovendien kunnen zij hun nieuwe hypotheek tegen een lagere rente afsluiten. Hierdoor worden hun nieuwe maandlasten € 475, een besparing van € 200 per maand. Het probleem zit in de annuïtaire toetsing. Volgens deze methode bedragen hun maandlasten € 650 per maand, € 175 meer dan het bedrag dat ze daadwerkelijk betalen. De toegestane maandlasten bedragen € 525. Op grond van de annuïtaire toetsing wordt deze zaak door de bank afgewezen.

Werkelijke lastentoets als oplossing

De werkelijke maandlasten van deze klant bedragen € 475. Dit bedrag ligt onder de toegestane maandlasten. Met behulp van de werkelijke lastentoets is deze hypotheek nu dus wél mogelijk met NHG, en kan de klant verhuizen.

Let op: om voor de werkelijke lastentoets in aanmerking te komen dient de aanvraag wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Wat verandert er per 17 juni 2018?

Per 17 juni 2018 gelden voor het verkrijgen van NHG nieuwe Voorwaarden & Normen. De V&N 2018-2 kunt u downloaden op: www.nhg.nl/vn. Voor vragen over de gewijzigde V&N kunt u contact opnemen met ons Service Centre via 079-3682 840 of de chatfunctie op de V&N pagina's.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuws over NHG voor senioren? En onze professionals kennisclip ‘NHG voor senioren’ ontvangen zodra deze beschikbaar is? Laat dan uw gegevens achter. Wij gebruiken uw gegevens uiteraard alleen voor het verzenden van e-mail(nieuwsbrieven) en NHG gerelateerde zaken. Voor meer informatie lees ons privacy statement.

 

Training Acceptatie

Of meld u aan voor onze Training Acceptatie voor adviseurs en medewerkers bij geldverstrekkers en servicers, en help uw klant zo goed mogelijk bij het afsluiten van een verantwoorde lening met NHG.

Bent u een consument? Klik hier voor consumenteninformatie

In de media

EenVandaag - Seniorenhypotheek moet woningmarkt in beweging krijgen:

Radio EenVandaag - Speciale Seniorenhypotheek met NHG Garantie