NHG voor senioren

Door het ontwikkelen van maatwerkoplossingen maakt NHG verantwoorde woonfinanciering voor meer consumenten toegankelijk, betaalbaar en stabiel. Daarom is onze regelgeving verbeterd voor senioren die willen verhuizen naar een andere woning. Deze groep had door strengere acceptatiecriteria weinig mogelijkheden om te verhuizen.

Meer mogelijk voor je klant

Ontvangt je klant nu AOW of bereikt hij of zij binnen 10 jaar de AOW-leeftijd, dan kun je vanaf het moment dat de oudste aanvrager de AOW leeftijd bereikt, rekenen met de werkelijke lasten als de gangbare annuïtaire toets niet voldoet. Door deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit voor deze groep klanten op een verantwoorde manier verhoogd. Zo kan je klant mogelijk toch die nieuwe woning kopen die eerst niet haalbaar leek. 

Een praktijkvoorbeeld

Een echtpaar van 70 en 69 woont al jaren in een eengezinswoning. Ze willen graag verhuizen naar een seniorenwoning. Op dit moment betalen zij maandelijks 675 euro aan woonlasten voor hun eengezinswoning. Hun nieuwe seniorenwoning is iets goedkoper. Bovendien kunnen zij hun nieuwe hypotheek tegen een lagere rente afsluiten. Hierdoor worden hun nieuwe maandlasten 475 euro, een besparing van 200 euro per maand. Het probleem zit in de annuïtaire toetsing. Volgens deze methode bedragen hun maandlasten 650 euro per maand, 175 euro meer dan het bedrag dat ze daadwerkelijk betalen. De toegestane maandlast bedraagt 525 euro. Op grond van de annuïtaire toetsing wordt deze hypotheekaanvraag door de bank afgewezen.

De werkelijke maandlasten van deze klant bedragen 475 euro. Dit bedrag ligt onder de toegestane maandlasten. Op basis van de werkelijke lastentoets is deze hypotheek nu dus wél mogelijk met NHG, en kan de klant verhuizen.

Voorwaarden en normen

Let op: om voor de werkelijke lastentoets in aanmerking te komen moet de aanvraag wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Na verhuizen moeten de maandlasten gelijk blijven of lager worden dan de huidige lasten. De rente moet minimaal 20 jaar vastgezet worden.

De voorwaarden voor een werkelijke lastentoets zijn verwerkt in de nieuwe Voorwaarden en Normen van NHG. Die kun je hier downloaden. Voor vragen over de gewijzigde V&N kun je contact opnemen met ons Service Center via 030 55 00 510 of de chatfunctie op de V&N pagina.

Handig: veelgestelde vragen

Klik hier voor antwoorden op veelgestelde vragen over de werkelijke lastentoets voor senioren.

In de media

EenVandaag - Seniorenhypotheek moet woningmarkt in beweging krijgen:

Radio EenVandaag - Speciale Seniorenhypotheek met NHG Garantie