Tijdelijk Tekort regeling

Deze pagina

In het kort

Wanneer jij en je partner een verschil hebben in AOW-leeftijd kun je te maken krijgen met een AOW-gat, ook wel tijdelijk tekort genoemd. Hierdoor is het soms moeilijker om een hypotheek te krijgen. Met de Tijdelijk Tekort regeling maakt NHG voor deze groep een verantwoorde hypotheek mogelijk. 

  • Voor stellen die samen een hypotheek hebben
  • Waarvan de oudste partner al AOW ontvangt of binnen 10 jaar krijgt 
  • Waarvan de jongste partner nog geen AOW ontvangt
  • Met een hypotheek die gedeeltelijk aflosvrij is
  • In deze situatie mag maximaal tien jaar op werkelijke lasten worden getoetst

Zo werkt de Tijdelijk Tekort regeling

Bij een aanvraag voor een hypotheek wordt gekeken of je nu en in de toekomst de maandlasten van de lening kunt betalen. Een (toekomstige) tijdelijke daling in het inkomen kan van grote invloed zijn op wat je maximaal kunt lenen.

Deze daling kan ontstaan omdat jij of je partner eerder de AOW-leeftijd bereikt en daardoor het inkomen daalt. Om te voorkomen dat je door deze specifieke en tijdelijke situatie geen of minder hypotheek kunt krijgen, is de Tijdelijk Tekort regeling ingevoerd. 

Bij de Tijdelijk Tekort regeling kijken we in de periode van het tijdelijk tekort naar je werkelijke hypotheeklasten. Hierdoor is het in veel gevallen wel mogelijk om een hypotheek te krijgen. Check bij je adviseur welke mogelijkheden er zijn. 

In de standaard toets wordt er vanuit gegaan dat je voor je hypotheek altijd rente en aflossing betaalt, ook als je niet aflost. Bij de werkelijke lastentoets kijken we alleen naar je werkelijke hypotheeklasten. 

Een lagere energierekening met NHG

Door je huis te verduurzamen, kun je flink besparen op je energierekening. Met het Energiebespaarbudget van NHG kun je daarvoor extra lenen, of je nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit. 

Voor de adviseur

Met de Tijdelijk Tekort regeling kun je tijdens de periode van het AOW-gat toetsen op basis van werkelijke lasten. Zo kun je consumenten in deze situatie toch helpen aan een verantwoorde hypotheek. De regeling heeft een paar voorwaarden. 

  1. Voor én na de tijdelijk tekort periode moet de financiering annuïtair getoetst worden. 

  2. De Tijdelijk Tekort regeling is bedoeld voor consumenten met een tijdelijk tekort van maximaal 10 jaar. 

  3. De rentevaste periode is tot minimaal de einddatum van het tijdelijk tekort. Kijk in de Voorwaarden en normen voor de uitzonderingen. 

Lees in de Voorwaarden en normen aan welke criteria de aanvraag moet voldoen. 

Meestgestelde vragen

Wat is het verschil tussen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd?

De AOW-leeftijd is wettelijk voorgeschreven en is afhankelijk van de geboortedatum. De pensioenleeftijd staat in de individuele pensioenregeling. De AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd hoeven dus niet hetzelfde te zijn.

Moet je bij de werkelijke lastentoets van de senioren verhuisregeling rekening houden met de premie Overlijdensrisicoverzekering en inleg opbouwproduct?

Je hoeft geen rekening te houden met de premie voor de ORV (deze is niet verplicht), maar wel met de inleg voor een opbouwproduct.

Moet je de opgebouwde waarde in mindering brengen voor bepalen werkelijke last bij de senioren verhuisregeling (salderen)?

Nee, er wordt gekeken naar de rente die over de lening betaald wordt plus de inleg.

Zit je antwoord er niet bij?

Service Center

Heb je vragen over nieuwe NHG aanvragen of over onze Voorwaarden en normen, we helpen je graag verder. Voor vragen over het inloggen in mijnnhg.nl neem je contact op met onze afdeling ICT. Service Center kan je hierbij niet helpen.

Neem contact op

Werkdagen 9:00-12:00, 13:00-17:00

Donderdag 11.00 - 12.00, 13:00-17:00