Stijgende energieprijzen: Dit kun jij doen
16 juni 2022
Het CBS heeft berekend dat een gemiddeld huishouden 86% procent meer kwijt is aan energiekosten, dan een jaar geleden. En de energieprijzen gaan per 1 juli opnieuw stijgen, werd recentelijk aangekondigd. De verwachting is dat we langere tijd vastzitten aan de hoge energieprijzen.
Grotere kans op betaalproblemen
De gevolgen zijn niet altijd direct merkbaar. Als je een vast contract hebt voor leveringstarieven, heb je nu nog geen last van de stijging. Maar als je moet overstappen naar een nieuw energiecontract, voel je dat direct in je portemonnee. Dat kan zelfs zorgen voor betaalproblemen. Hieronder lees je wat er voor jou mogelijk is.
Gratis hulp
Heb je betaalproblemen? Of verwacht je die? Je kunt voor gratis hulp terecht op de website van Geldfit. Je kunt hier je zorgen bespreken en tips krijgen. Ook kun je er achter komen of je recht hebt op de energietoeslag van 800 euro.
In gesprek met je geldverstrekker
Daarnaast is het belangrijk om betaalproblemen te bespreken met jouw geldverstrekker. Zodat er samengewerkt kan worden aan een oplossing om de hypotheeklasten betaalbaar te maken. Ook NHG denkt graag mee.
Heb je wel financiële ruimte? Dan kun je de volgende stappen zetten
De belangrijkste eerste stap om je energieverbruik drastisch te verminderen, is het isoleren van je huis. Zeker als je een woning hebt met een slecht energielabel. Wil je energiebesparende maatregelen nemen, dan kun je hiervoor mogelijk subsidie krijgen. Bij het nemen van 2 of meer isolatiemaatregelen, kan je ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen! Bekijk de mogelijkheden op de website van Milieu Centraal.
Naast verminderen van je energieverbruik, kun je ook kiezen om zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Ook daarmee kun je flink besparen op je energiekosten. En er is goed nieuws voor woningeigenaren die daarin hebben geïnvesteerd of van plan zijn dat binnenkort te doen. Het kabinet maakt het namelijk mogelijk om langer tegen markttarieven terug te leveren aan het net. Uitleg over ‘salderen’ en de ‘terugleververgoeding’ vind je op de website van de Consumentenbond.
Zo financier je energiebesparende maatregelen
De maatregelen die je wilt nemen, moet je zelf betalen. Ook als je recht hebt op subsidie, want de vergoeding ontvang je altijd achteraf.
Wel zijn er verschillende manieren om de maatregelen te betalen. Met eigen spaargeld, een lening via een financiële geldverstrekker of de overheid (gemeente, provincie, Warmtefonds, SVn) óf door je hypotheek te verhogen. Dat laatste is zinvol als je al overweegt om je bestaande hypotheek te wijzigen.
Kijk dan voor de mogelijkheden op NHG verduurzamen en bespreek jouw persoonlijke situatie met je hypotheekadviseur.