Monitor koopwoningmarkt: Toenemende krapte

Nieuws

19 augustus 2021

Door een mooie samenwerking met de markt en het delen van data is ook dit kwartaal de kwartaalrapportage monitor koopwoningen weer uitgekomen.

Het aanbod te koop staande woningen in de bestaande woningvoorraad is nog niet eerder zo laag geweest als in het tweede kwartaal van 2021. Tegelijkertijd trekt het aanbod van nieuwbouw-koopwoningen het laatste anderhalf jaar onvoldoende aan en valt in het eerste kwartaal van 2021 zelfs onverwachts fors terug. De latente vraag naar koopwoningen blijft echter onverminderd groot. Het resultaat is een ongekende krappe koopwoningmarkt en wederom een forse koopprijsstijging.

NHG-bestuurder Arjen Gielen: “De schaarste aan woningen is een belangrijke uitdaging voor het nieuwe kabinet. Ondertussen zien we dat veel mensen een woning kopen boven de vraagprijs, waardoor de financiële risico’s bij life events voor hen toenemen. Vanuit NHG hebben we aandacht voor woningbehoud bij betalingsproblemen en voor financiering van andere woonvormen, toegang en doorstroming."

Benieuwd naar de actuele stand van de koopwoningmarkt? Check de inzichten van het afgelopen kwartaal in de kwartaalrapportage Monitor Koopwoningen.