In gesprek met Hugo Breuers over een betrouwbaar energiebesparingsadvies

Nieuws

28 september 2023

Sinds 1 januari 2021 ben je als woningeigenaar verplicht een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van je huis. Nu ruim een jaar later vragen we Hugo Breuers wat dit betekent voor consumenten. Hugo Breuers zet zich al 13 jaar in voor een betrouwbaar energiebesparingsadvies voor woningeigenaren. Met zijn ingenieursbureau Breuers & Cobelens geeft hij maatwerkadvies aan particulieren en bedrijven en stelt hij energielabels op. Wij vroegen hem waar je op moet letten als je wilt verduurzamen

Een paar jaar geleden vonden woningeigenaren nog niet goed de weg naar de energieadviseur. Is dat veranderd?

Gelukkig wel en dat is ook goed. Ik merk dat het energielabel is gegroeid qua waarde. Door de inval in Oekraïne begin 2022 werden de energieprijzen zo absurd hoog, dat mensen zich heel erg bewust werden van hun energieverbruik. Verduurzaming werd top of mind. Voorheen zagen we vooral mensen die een energielabel moesten hebben omdat ze de woning wilden verkopen. Dat vonden ze vooral lastig. We liepen zo’n beetje in de weg, ze vonden het kostbaar en de uitkomst van het label was niet interessant. Als ik nu bij mensen binnenkom proberen ze me te beïnvloeden om een heel goed label te krijgen.

Het energielabel kun je het beste zien als een nulmeting. Het geeft heel goed inzicht hoe energiezuinig je woning is en wat dat betekent voor je energierekening. Belangrijk voor woningeigenaren maar ook voor kopers.

Hugo Breuers, eigenaar ingenieursbureau Breuers & Cobelens

En als de uitkomst niet positief is?

Dan weet ik bijna zeker dat ik daarna een ontevreden telefoontje kan verwachten. Mensen leggen me uit waarom zij vinden dat de woning een beter label moet krijgen. Maar slecht geïsoleerde huizen krijgen nu eenmaal een slecht label en dat is niet gunstig als je die wilt verkopen. De uitkomst van het energielabel is dus heel belangrijk geworden. Consumenten moeten daarom kunnen vertrouwen op de uitkomst. Dat betekent dat het energielabel onafhankelijk moet zijn opgesteld. Dat gebeurt zeker niet altijd.

Geen prettig idee. Bij wie moet ik dan zijn als ik een energieadviseur wil inschakelen? Wie kan ik vertrouwen?

Een terechte vraag. Het simpele antwoord is dat als je een lid van de beroepsvereniging van energieadviseurs FedEC selecteert, je er vanuit mag gaan dat dat een eerlijke en goede adviseur is. Wat ik klanten daarbij zou willen adviseren is dat ze een offerte opvragen. In die offerte moet expliciet staan dat de adviseur geen andere inkomsten zal accepteren dan die van de klant. We zien namelijk dat energieadviseurs erg in de verleiding worden gebracht om tegen vergoeding klanten door te sturen naar leveranciers van zonnepanelen, warmtepompen of isolatiemateriaal. Dus mijn tip is, lees de offerte van je energieadviseur hier op na.

Stel, ik heb net een huis gekocht en ik wil verduurzamen. Kan ik dan in het energielabel lezen welke maatregelen ik het beste kan uitvoeren?

Het energielabel kun je het beste zien als een nulmeting. Het geeft heel goed inzicht hoe energiezuinig je woning is en wat dat betekent voor je energierekening. Belangrijk voor woningeigenaren maar ook voor kopers. Vandaar dat het inmiddels ook verplicht is om het label op te nemen in woningadvertenties. In het label vind je verbetertips die op basis van een aantal kenmerken van de woning automatisch bepaald zijn. Dat is geen maatwerkadvies van een energieadviseur. Als de energieadviseur bij het opstellen van het label bijvoorbeeld heeft opgenomen dat de vloer niet geïsoleerd is, dan staat in het label het advies om de vloer te isoleren. Toch kunnen er redenen zijn om te kiezen voor andere duurzame maatregelen. Stel dat er een mooie stenen vloer ligt zonder kruipruimte eronder, dan zou mijn advies niet zijn om de vloer te isoleren. Die investering staat namelijk niet in verhouding tot de opbrengst van vloerisolatie. In dat geval kun je beter voor andere maatregelen kiezen om je huis te verduurzamen. Daar kun je het beste een goed maatwerkadvies voor inwinnen.

Ik raad elke woningeigenaar aan gebruik te maken van een gecertificeerd maatwerkadvies. Dan weet je zeker dat je een goed advies krijgt waarmee je de juiste maatregelen kunt nemen.

Wie kan mij helpen aan een goed advies dat past bij mijn persoonlijke situatie?

Daarvoor heb je een maatwerkadviseur nodig. Hiernaar wordt ook verwezen in het energielabel. Deze adviseur kan jou advies geven welke maatregelen je het beste kunt nemen voor jouw huis. Wat we wel zien is dat er in de afgelopen twee jaar grote verschillen zitten in prijs, kwaliteit, volledigheid maar ook in eerlijkheid en transparantie in de maatwerkadviezen. Zo worden er soms gratis adviezen aangeboden, maar die moet je zien als offertes. De overheid en de branche zagen dit ook en hebben per 1 juli 2023 een gecertificeerd maatwerkadvies geïntroduceerd. Dat betekent dat de kwaliteit van het advies wordt gecontroleerd en geregistreerd bij RVO, en het advies gebaseerd is op de wettelijke rekenmethodiek. Ik raad elke woningeigenaar gebruik te maken van een gecertificeerd maatwerkadvies. Dan weet je zeker dat je een goed advies krijgt waarmee je de juiste maatregelen kunt nemen. Op de website van Centraal Register Techniek vind je een gecertificeerde adviseur bij jouw in de buurt.

Over Hugo Breuers
Hugo is vennoot van ingenieursbureau Breuers & Cobelens. Daarnaast zit hij in het bestuur van de beroepsvereniging FedEC. Hugo was betrokken bij de totstandkoming van de NTA8800, de methode om de energieprestatie van gebouwen te bepalen.