Hypotheekaanvraag binnen 5 minuten

Deze pagina

Brondata maakt aanvragen snel, eenvoudig en veilig

Naast het digitaliseren van beheerprocessen verbeteren we ook het proces voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek door het benutten van data. Een voorbeeld hiervan is brondata. 

Steeds meer marktpartijen werken met brondata. Het grote voordeel van werken met brondata is dat het zorgt voor meer snelheid, minder fouten en meer gemak voor de consument. Het handmatig aanleveren van benodigde stukken is nog steeds de meest genoemde frustratie van consumenten in het hypotheekproces. Adviseurs ervaren regelmatig ongemak wanneer documenten meerdere keren over en weer gaan tussen consument, adviseur en geldverstrekker.

Het werken met brondata is een effectieve oplossing gebleken voor deze en andere data-uitdagingen in de hypotheekmarkt. Met één druk op de knop kan de consument de benodigde gegevens voor een hypotheek veilig opvragen bij verschillende instanties. Om deze reden accepteert NHG sinds 1 juli 2021 ook hypotheekaanvragen op basis van brondata. Hiervoor hebben we samen met een aantal ketenpartners de checklist brondata ontwikkeld.

Download de checklist brondata

Wil je weten hoe een aanvraag met brondata in zijn werk gaat? Via onze infographic ben je in een mum van tijd op de hoogte. Download de infographic

Voordelen

  1. Handmatig documenten aanleveren is dankzij het gebruik van brondata verleden tijd. Consumenten kunnen dankzij het gebruik van brondata eenvoudig, snel en veilig gegevens delen met hun adviseur en geldverstrekker. 

  2. Dankzij het ophalen van brondata kunnen geldverstrekkers documenten laten vervallen, zoals bijvoorbeeld de werkgeversverklaring, wat ten goede komt aan de snelheid van acceptatie.

  3. Door het gebruik van brondata kunnen rekenmodules ontwikkeld worden, waardoor een consument eerder duidelijkheid heeft of de financiering voor hun droomwoning haalbaar is.

Download de checklist brondata

De verplichtingen uit de Voorwaarden & Normen blijven bij het gebruik van brondata onverkort van toepassing. Wanneer het gebruik van brondata (nog) niet mogelijk is voor bepaalde informatie, dan blijft het opvragen van de documenten uit bijlage 3 noodzakelijk.

Bekijk de checklist brondata in de voorwaarden & normen

Podcast: De belofte van brondata

Met trots presenteren we de eerste aflevering van onze nieuwe podcastserie ‘De hypotheek zonder grensovergangen'.

Actueel over brondata

Checklist brondata

NHG actueel Nieuwsbericht - 18 mrt 2021 Steeds meer marktpartijen willen werken met brondata. Snelheid en gemak voor consument en professional staan hierbij voorop. NHG zal vanaf 1 juli ook hypotheekaanvragen op basis brondata toestaan.

Geef je mening!

We zijn continu in gesprek met onze ketenpartners en andere marktpartijen over mogelijk meerdere toepassingen op basis van brondata. Heb jij hier ideeën over? Laat ons dit dan weten!

Feedback