Senioren Verhuisregeling
Deze pagina
In het kort
Senioren die willen verhuizen kunnen tegen onnodige drempels aanlopen. Met de Senioren Verhuisregeling maakt NHG een verantwoorde hypotheek mogelijk.
- Voor mensen die een andere woning willen kopen.
- De nieuwe woning heeft dezelfde of lagere woonlasten.
- Nu of binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken.
Zo werkt de Senioren Verhuisregeling
Ontvang je nu of binnen 10 jaar AOW? Dan wordt er bij je hypotheekaanvraag rekening gehouden met dit (lagere) inkomen. Deze situatie kan ervoor zorgen dat je minder kunt lenen en hierdoor niet kunt verhuizen naar een andere koopwoning.
NHG heeft hiervoor de Senioren Verhuisregeling ontwikkeld. Bij de Verhuisregeling wordt je hypotheekaanvraag op een andere manier getoetst, waardoor het in veel gevallen wel mogelijk is om een financiering te krijgen.
-
Bij een standaard toets wordt er vanuit gegaan dat je rente en aflossing betaalt. Heb je een (gedeeltelijke) aflosvrije hypotheek, dan zijn je lasten lager omdat je niet of minder aflost. Bij de Verhuisregeling kijken we daarom naar je werkelijke hypotheeklasten.
-
Om gebruik te maken van de Verhuisregeling, moet je al in bezit zijn van een koopwoning en verhuizen naar een andere koopwoning. Je nieuwe woning heeft dezelfde of lagere maandlasten.
-
De rente van je hypotheekcontract moet je minimaal voor 20 jaar vastzetten. In een aantal situaties mag je hiervan afwijken, vraag bij je adviseur na welke mogelijkheden er zijn.
Peter en Kim kunnen toch verhuizen
Peter (68) en Kim (70) wonen al jaren in een eengezinswoning en willen graag verhuizen naar een seniorenwoning.
Op dit moment betalen zij maandelijks 675 aan woonlasten. De nieuwe seniorenwoning die ze willen kopen is goedkoper. De nieuwe maandlasten zijn 475 euro. Ze besparen hiermee 200 euro per maand.
De standaard hypotheektoets gaat uit van 650 euro maandlasten, 175 euro meer dan het bedrag dat ze daadwerkelijk gaan betalen. Voor de hypotheek zijn de toegestane maandlasten 525 euro.
Wanneer je kijkt naar de standaard toets, wordt deze financieringsaanvraag door de bank afgewezen. Maar met de Senioren Verhuisregeling mag er gerekend worden met de werkelijke maandlasten. Een hypotheek met NHG is hierdoor nu wél mogelijk.
Voor de adviseur
De Verhuisregeling is de oplossing voor senioren die willen verhuizen, maar niet door de annuïtaire toets komen. Bij de Verhuisregeling mag je namelijk toetsen op basis van de werkelijke lasten. De regeling heeft een aantal voorwaarden.
-
Je klant heeft op dit moment al een koopwoning en verhuist naar een andere koopwoning. De nieuwe woning heeft dezelfde of lagere maandlasten.
-
De rentevaste periode is minimaal 20 jaar. In een aantal situaties mag je hiervan afwijken, kijk hiervoor in de Voorwaarden & Normen.
-
Wil je klant de nieuwe woning verduurzamen? Check de mogelijkheden om verduurzaming mee te financieren met het Energiebespaarbudget.
Meestgestelde vragen
Waarom komen klanten die huren en willen kopen niet in aanmerking voor de senioren verhuisregeling?
Huurlasten zijn niet 1-op-1 te vergelijken met hypotheeklasten/ de lasten van een eigen woning, denk bijvoorbeeld aan onderhoud. Ook is er bij huren geen sprake van een mogelijke restschuld, dat kan bij kopen wel het geval zijn. De financiële situatie van een huurder is dus fundamenteel anders dan die van iemand die al een koopwoning heeft.
Moet je bij de werkelijke lastentoets van de senioren verhuisregeling rekening houden met de premie Overlijdensrisicoverzekering en inleg opbouwproduct?
Je hoeft geen rekening te houden met de premie voor de ORV (deze is niet verplicht), maar wel met de inleg voor een opbouwproduct.
Hoe houd je bij toepassen van de senioren verhuisregeling rekening met de variabele rente in de huidige lening?
We kijken naar de huidige maandlast. Dat is de maandlast die de klant heeft op moment van aanvragen.
Die vergelijken we met de nieuwe maandlast. De rentevaste periode van de nieuwe lening is minimaal 20 jaar. De lasten zijn stabiel. Zolang de nieuwe maandlast gelijk is of lager dan de huidige is de seniorenverhuisregeling toegestaan.
Zit je antwoord er niet bij?
Service Center
Heb je vragen over nieuwe NHG aanvragen of over onze Voorwaarden en normen, we helpen je graag verder.
Neem contact op
Werkdagen 9:00-12:00, 13:00-17:00
Donderdag 11.00 - 12.00, 13:00-17:00