NHG-garantie om vertrouwen te vergroten

NHG maakt zich zorgen om de sterk stijgende huizenprijzen. Het is belangrijk dat er meer betaalbare koopwoningen gebouwd worden. Om de druk op de koopwoningmarkt te verminderen zijn innovatieve woonvormen in opkomst, zoals flexwoningen op grond met een tijdelijke woonbestemming. Projecten met flexwoningen worden nu vaak door woningcorporaties als huurwoningen aangeboden. De koopsector blijft nog achter door de onzekerheden die deze nieuwe woningvorm met zich meebrengt voor zowel consumenten als geldverstrekkers. NHG onderzoekt of we ook voor deze woningvorm de NHG-garantie kunnen inzetten. En daarmee de onzekerheden van geldverstrekkers en consument te verminderen. 

1 op de 3 starters ziet flexwoning als optie

Uit eigen onderzoek blijkt dat 34% van de consumenten interesse heeft in het kopen van een flexwoning op tijdelijke grond. Dit zijn consumenten tussen de 20 en 34 jaar die op zoek zijn naar een woning.

Op bezoek bij Stek

Om deze nieuwe manier van wonen beter te begrijpen is een inspirerend bezoek gebracht aan project Stek in Rosmalen. In deze korte video zie je de verschillende woningtypen en krijg je een indruk van hoe een flexwoning er van binnen uitziet.  

Geef je input

Samen met ministerie VRO, geldverstrekkers, woningcorporaties en gemeenten willen we onderzoeken of we deze innovatieve woonvorm kunnen stimuleren. Heb je suggesties of wil je ook meedenken? Neem contact met ons op.

"We geloven dat flexwoningen op grond met tijdelijke woonbestemming bijdragen aan meer betaalbare koopwoningen. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de risico's van deze innovatieve woonvorm. Daar kan NHG een rol spelen en daarom onderzoeken wij welke zekerheden we vanuit NHG zouden kunnen bieden

Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG

Onze uitdagingen

Flexwoningen op grond met een tijdelijke woonbestemming hebben een aantal uitdagingen. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om financiering te krijgen voor deze innovatieve woningvorm. Een aantal aandachtspunten leggen we hieronder uit.  

  1. De tijdelijkheid van de grond brengt risico’s met zich mee voor geldverstrekkers. Hierdoor is het niet altijd verantwoord om een hypotheek te verstrekken. Of er gelden andere voorwaarden dan bij een hypotheek op een reguliere woning. Bijvoorbeeld dat de looptijd niet langer is dan de periode waarop de woning op de huidige locatie mag blijven. Door deze korte looptijd zijn de maandlasten hoger en is de hypotheek vaak niet betaalbaar voor de consument. 

  2. Er is nog weinig bekend over de waardeontwikkeling van flexwoningen. We hebben meer duidelijkheid nodig over hoe de waardering van flexwoningen tot stand komt. Dit is onder andere nodig als een consument zijn flexwoning wil verkopen. 

  3. Flexwoningen worden na een aantal jaar verplaatst naar een nieuwe locatie. Deze verplaatsingskosten moeten door de consument betaald worden. Er zijn duidelijke richtlijnen nodig, zodat consumenten beschermd. Belangrijk is dat de consument de verplaatsingskosten kan betalen. Bijvoorbeeld door de verplaatsingskosten te reserveren in een VvE of erfpachtconstructie.

NHG als vangnet

NHG gelooft dat flexwoningen op grond met tijdelijke woonbestemming bijdragen aan meer betaalbare koopwoningen. 

We onderzoeken of we ook voor deze woningvorm een vangnet kunnen bieden.

We willen duidelijke regels opstellen waar een woning op tijdelijke grond aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor financiering met NHG. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn voor de consument de voordelen van een flexwoning?

De meest genoemde voordelen van een flexwoning zijn de maandelijkse kosten en de kans om op de woningmarkt te komen. De maandelijkse kosten van een flexwoning zijn betaalbaar. Dit geeft de consument meer kans op een koopwoning. Daarnaast wordt het duurzame karakter van de woning als positief ervaren. 

De voordelen blijken uit eigen onderzoek dat is uitgezet onder consumenten. Meer informatie over dit onderzoek lees je hier.

Waarom is het op dit moment bijna niet mogelijk een flexwoning op grond met tijdelijke woonbestemming te financieren?

Het slechts tijdelijk beschikbaar zijn van de grond brengt risico’s met zich mee voor geldverstrekkers. Hierdoor is het niet altijd verantwoord om een hypotheek te verstrekken. Of er gelden andere voorwaarden dan bij een hypotheek op een reguliere woning. Bijvoorbeeld dat de looptijd niet langer is dan de periode waarop de woning op de huidige locatie mag blijven. Door deze korte looptijd zijn de maandlasten hoger en is de hypotheek vaak niet betaalbaar voor de consument. 

NHG onderzoekt of zij voor de geldverstrekkers bepaalde onzekerheden kan wegnemen door de NHG-garantie in te zetten. Daarmee willen we de mogelijkheden en de voorwaarden voor de financiering voor de consument verbeteren.

Hoe groot schat NHG de marktpotentie in voor dit type flexwoningen (huur en koop)?

De ambitie van de minister van VRO is om jaarlijks rond de 15.000 flexwoningen (huur en koop) te plaatsen.  De verwachting is dat het in 2024 lager uitvalt en op 8.300 uitkomt. Gemeenten en woningcorporaties geven aan dat het toevoegen van flexwoning als koop zorgt voor een goede mix tussen sociale huur, middenhuur en koop. 

NHG wil eerst starten met een aantal pilotprojecten met gemeenten en/of woningcorporaties. Om te onderzoeken of deze woningvorm met koop ook echt aanslaat in de markt. 

Zit je antwoord er niet bij?