Pilot ‘Duurhuur’ meest innovatieve hypotheekproduct in 2022

Nieuws

7 juni 2022

De pilot ‘Duurhuur’ heeft de Gouden Lotus Award gewonnen in de categorie ‘Meest innovatieve hypotheekproduct’. Vrijdag 3 juni vond de feestelijke uitreiking plaats. Productmanager Marcel Sippekamp (NHG) nam namens alle partijen de award, uitgereikt door hoofdredacteur InFinance Alex Klein, in ontvangst.

Bij de uitreiking waren mede initiatiefnemers Aegon, BLG Wonen, Florius, ING en Vereniging Eigen Huis aanwezig. De pilot ‘Duurhuur’ is een maatwerkoplossing voor consumenten die al een langere tijd een woning huren in de vrije sector en een huis willen kopen, maar geen passende koopwoning kunnen financieren binnen de standaard hypotheekregels. De proef duurt maximaal twee jaar of tot maximaal 1.000 nieuwe hypotheken.  

De verkiezing Gouden Lotus Awards Hypotheekmarkt is een initiatief van vakblad InFinance en Hypotheek Business Club. Voor de verkiezing brengen financieel adviseurs in Nederland hun stem uit. De prijzen zijn dit jaar voor de zesde keer uitgereikt.

Veelgestelde vragen over de pilot 'Duurhuur

Mag ik overdrachtsbelasting meefinancieren bij een oversluiting met het toevoegen van een partner?

Nee, dat is niet toegestaan. In deel D.2.2 lees je welke kosten je in de nieuwe lening mag meenemen.

Wat dient er met een ontstane restschuld te gebeuren in de periode tussen de verkoop van de eerste woning en de aankoop van de tweede woning?

In deze periode dient de restschuld te worden geparkeerd. Om de toegankelijkheid van de regeling niet te beperken stelt NHG geen voorwaarden aan de manier waarop de restschuld wordt geparkeerd. Het kan wel zijn dat een geldverstrekker hiervoor bepaalde voorwaarden hanteert.

De betreffende geldverstrekker dient zodra de eerste woning is verkocht aan NHG de melding ‘potentieel verlies’ door te geven (d.m.v. Mutatieformulier bestaande Garantie). Tevens dient bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek met NHG te worden vermeld dat het gaat om een hypotheek inclusief een restschuld.

Zit je antwoord er niet bij?