Pilot ‘Duurhuur’ meest innovatieve hypotheekproduct in 2022

Nieuws

7 juni 2022

De pilot ‘Duurhuur’ heeft de Gouden Lotus Award gewonnen in de categorie ‘Meest innovatieve hypotheekproduct’. Vrijdag 3 juni vond de feestelijke uitreiking plaats. Productmanager Marcel Sippekamp (NHG) nam namens alle partijen de award, uitgereikt door hoofdredacteur InFinance Alex Klein, in ontvangst.

Bij de uitreiking waren mede initiatiefnemers Aegon, BLG Wonen, Florius, ING en Vereniging Eigen Huis aanwezig. De pilot ‘Duurhuur’ is een maatwerkoplossing voor consumenten die al een langere tijd een woning huren in de vrije sector en een huis willen kopen, maar geen passende koopwoning kunnen financieren binnen de standaard hypotheekregels. De proef duurt maximaal twee jaar of tot maximaal 1.000 nieuwe hypotheken.  

De verkiezing Gouden Lotus Awards Hypotheekmarkt is een initiatief van vakblad InFinance en Hypotheek Business Club. Voor de verkiezing brengen financieel adviseurs in Nederland hun stem uit. De prijzen zijn dit jaar voor de zesde keer uitgereikt.

Veelgestelde vragen over de pilot 'Duurhuur

Hoe werkt de pilot duurhuur?

NHG heeft een aantal kaders opgesteld waarbinnen NHG borg kan staan voor een hypotheek voor duurhuurders op basis van een explain-situatie. De overige Voorwaarden en Normen van NHG blijven onverkort van toepassing.

De geldverstrekker blijft zelfstandig verantwoordelijk voor verantwoorde kredietverstrekking. Het voldoen aan alleen de kaders en richtlijnen van de pilot is onvoldoende onderbouwing om verantwoorde kredietverstrekking aan te tonen. De wettelijke regelgeving rondom de leennormen en explains moet gevolgd worden.

Als een hypotheek voldoet aan de kaders van NHG, wil dat niet automatisch zeggen dat deze hypotheek verantwoord is in de zin van de Wft.

De adviseur is verantwoordelijk voor een bij de klant passend advies en voor een onderbouwing waarom hij/zij vindt dat de explain van huur naar koop passend is bij de specifieke klantsituatie.
Posten die niet voldoen aan de kaders en richtlijnen van de pilot, maar waarvan de adviseur van mening is dat de kredietverstrekking aan de klant wel verantwoord is, kunnen worden voorgelegd aan de geldverstrekker. De geldverstrekker kan de post eventueel bespreken met NHG.

Voor alle kaders en rekenregels, klik hier.

Voor wie is de pilot duurhuur bedoeld?

Voor huurders die al langere tijd een zeer groot deel van hun inkomen besteden aan huurlasten en de overstap naar een koopwoning willen maken, maar geen passende woning kunnen vinden binnen de gestelde standaard leennormen. Zij laten wel zien dat zij gedurende een lange periode (minimaal 3 jaar) hoge huurlasten kunnen betalen zonder dat dit ten laste gaat van hun spaargeld of leidt tot oplopende schulden. Ook wel duurhuurders genoemd.
Bijvoorbeeld huurders die nu € 1.200,- huur betalen, maar niet een huis kunnen kopen met een bijbehorende hypotheeklast van € 800,- Ook wanneer rekening wordt gehouden met bijkomende eigenaarslasten is de huurder nog steeds goedkoper uit ten opzichte van zijn huidige situatie.
Meer over duurhuur vind je op onze website.

 

 

Hoeveel mag een klant (extra) lenen op basis van de duurhuur maatwerk?

Ten opzichte van de toegestane maandlasten geldt er altijd een maximale overschrijding van 30% die is begrensd tot de huidige huurlasten. De eigenaarslasten moeten hierbij worden meegewogen. De eigenaarslasten zijn: hypotheeksom x 1,3019%.
De rekentool “duurhuur” kan worden gebruikt om de klant een richting te geven wat er geleend kan worden. Voor het berekenen van de eigenaarslasten kan dan de hypotheeksom worden gebruikt.

Zit je antwoord er niet bij?